Chanel parfums
|

Chanel n°19 | Het laatste parfum van Coco Chanel

Veel mensen denken bij Chanel parfums aan het iconische Chanel n°5. Logisch, zelfs Marilyn Monroe gaf ooit in een interview aan dat ze in bed slechts een paar druppels Chanel n°5 droeg. Toch heeft Chanel nog veel meer heerlijke parfums in de collectie. Een luchtje dat net zo legendarisch is, is Chanel n°19. Benieuwd naar het verhaal achter dit Chanel parfum?

Coco Chanel’s geboortedatum

Jarenlang zei Gabrielle ‘Coco’ Chanel, koppig als ze was, dat er maar één parfum bestond en dat was Chanel n°5. Maar uiteindelijk geeft ze Henry Robert, de neus van Chanel in de periode 1953 tot 1978, de opdracht om een nieuw parfum te bedenken dat even krachtig moet worden als Chanel n°5. Begin 1970 ontwikkelen Henri Robert en Coco samen Chanel n°19. Dit zal het allerlaatste parfum zijn waarbij Coco Chanel zelf betrokken is: ze overlijdt nog geen jaar later op 87-jarige leeftijd. De inspiratie voor de naam van het parfum komt van haar geboortedatum: 19 augustus 1883.  

Coco Chanel wilde iets frisser, iets moderns, geschikt voor een nieuwe generatie. Dat lukt Henri Robert prima.

Het hart van Chanel n°19

Chanel n°19 is niet alleen een gedurfd parfum, maar het heeft ook een uitgesproken karakter. Het parfum wordt omschreven als een bloemige groene geur. De topnoten – dit zijn de geuren die in de eerste minuten na het opspuiten het meest aanwezig zijn – zijn groene noten van galbanum, bergamot (citrusvrucht) en neroli (sinaasappelbloesem). Het hart van Chanel n°19 bestaat uit allerlei geurige bloemen en wel iris, roos, narcis, lelietje-van-dalen en Ylang-Ylang. Dit zijn de geuren die je na ongeveer 10 minuten ruikt. Tot slot zijn de basisnoten van het parfum eikenmos, vetiver, leer en sandelhout. Deze geuren ruik je ongeveer na één à twee uur na het opspuiten wanneer de hartnoten vervlogen zijn. De basisnoten blijf je het langste ruiken. 

Een gedurfde geur

Coco Chanel heeft ooit gezegd: “Om onvervangbaar te zijn, moet je anders zijn…” En dat is dit parfum zeker! In de jaren’70 en de jaren ’80 werd Chanel n°19 met de volgende slogans omschreven: “The Unexpected Chanel”, “The Outspoken Chanel” en “Devastatingly Feminine”. Dan weet je het wel!

Elf jaar geleden kreeg Chanel n°19 een zusje: Chanel n°19 Poudré. Jacques Polge is verantwoordelijk voor dit zachter geurtje dat beschreven wordt als ‘een gedurfde heruitvinding van de kenmerkende geur van Coco Chanel’. Deze versie is, ondanks de naam, juist wat minder poederachtig en wat fruitiger dankzij de witte muskus. Maar als je het mij vraagt, dan gaat mijn voorkeur toch uit naar het origineel, zoals Coco en Henry het in 1970 hebben ontwikkeld. 

Had jij al eens van Chanel n°19 gehoord?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.