modemusea in Frankrijk
| |

Mooie modemusea in Frankrijk

Je zit als modeliefhebber goed in Frankrijk. Je kunt er heerlijk shoppen en overal is mode, op straat, met de Fashion Week. Met name in Parijs zijn er veel interessante musea en tentoonstellingen op dit gebied. Van Dior tot Provençaalse klederdracht, dit is onze selectie aan modemusea in Frankrijk.

Yves Saint Laurent, Dior, Alaïa – Parijs

Elk zichzelf respecterende ontwerper krijgt vroeg of laat een eigen modemuseum in Parijs, lijkt wel. Maak kennis met het leven en het werk van de ontwerpers in de verschillende mooie musea verspreid door de stad. Het kleine Musée Yves Saint Laurent is klassiek en elegant. Yves Saint Laurent ontwierp in dit hôtel particulier zijn collecties van 1974 tot 2022.

Bij de Fondation Azzedine Alaïa zijn regelmatig tentoonstellingen te zien die iets met het werk van de ontwerper te maken hebben. Nu is er bijvoorbeeld een expo met modefoto’s van Arthur Elgort. Natuurlijk dragen de modellen op de foto’s ontwerpen van Alaïa. De Fondation Azzedine Alaïa werkt regelmatig samen met locaties elders in het land of in de wereld, zoals onlangs in Lacoste voor de Alaïa tentoonstelling. La Galerie Dior is één van de nieuwste aanwinsten van de stad. De collectie is zeer uitgebreid en geeft een vrij volledig beeld van het werk van Christian Dior en van de andere ontwerpers die voor het label werkten. Overigens, is er ook in Granville (in Normandië) een Dior museum, gevestigd in zijn zoet roze ouderlijk huis.

Musée de la Mode, Albi

Een bezoek aan dit museum in Albi breng je niet alleen voor de tentoonstellingen en collecties maar ook voor de bijzonder mooie locatie, in een deel van een oude klooster. Het museum legt zich toe op de presentatie van mode en textieldesign. Er is een vaste collectie van onder meer kleding, accessoires, kant en schoenen en daarnaast is er ieder twee jaar een nieuwe thematische tentoonstelling. Leuk om te bezoeken, mocht je in de schitterende bisschopsstad verblijven. De stad staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Musée des Arts Décoratifs, de la Faïence et de la Mode, Marseille

Het Musée des Arts Décoratifs, de la Faïence et de la Mode is gevestigd in het 18e-eeuwse Borély kasteel. Je vindt er niet alleen een textiel en modecollectie maar ook objecten zoals meubels, keramiek en kunstwerken. Niet alle zalen zijn even interessant maar een groot deel wel en de combinatie met het kasteel zelf en de kasteeltuinen maakt er zeker een leuk uitje van.

Le Palais Galliera, Parijs

Le Palais Galliera is toch wel hét modemuseum van Parijs en sowieso één van de belangrijkste modemusea van Frankrijk. Er is een vaste collectie van maar liefst 200 000 kostuums, accessoires, foto’s en schetsen die de modegeschiedenis vanaf de 18e eeuw tot nu documenteren. De collectie groeit constant met aankopen van ontwerpen van onder meer Balenciaga, Alexander McQueen, Gucci, Isabel Marant, Jean Paul Gaultier, Junya Watanabe en Vivienne Westwood, alle grote couturiers zijn er vertegenwoordigd. Daarnaast vinden er geregeld vernieuwende tentoonstellingen plaats.

MAD (c) M. van Waveren

Musée des Arts Décoratifs, Parijs

Le Musée des Arts Décoratifs, oftewel MAD, is een museum voor toegepaste kunst en design, met een sterke focus op mode. Check wanneer je in Parijs bent welke tentoonstelling er op dat moment te zien is. Het zijn vaak grote namen en toffe ontwerpers. Tot 22 januari is bijvoorbeeld een geweldige expo van de gewaagde ontwerpen van de Italiaanse ontwerpster Elsa Schiaparelli. De retrospectief van de fictionele couturier Pierre Cadault in Emily in Paris vindt in het MAD plaats.

Musée Provençal du Costume et du Bijou, Grasse

Even totaal wat anders, de focus van dit museum ligt op sieraden. Daarnaast is er een collectie aan traditionele Provençaalse kostuums uit de 18e tot laat 19e eeuw. Het is een klein museum en de toegang is gratis. Mocht je in de buurt zijn, dan is het wel de moeite waard om een rondje te lopen. Zeker voor de Provençaalse klederdracht.

Lijkt het je leuk om modemusea in Frankrijk te bezoeken?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.