Kleding ruilen of doneren bij Kloffie & Co
Kinderkleding ruilen! Het is een eenvoudig concept en eigenlijk doen veel ouders er al heel lang aan maar tot Kloffie & Co was het voornamelijk een “binnen je vriendenkring”-bezigheid, om het zo maar te zeggen.
Mijn jongste loopt al jaren in de kleding van het broertje van het vriendje van mijn oudste zoon. De kleding van mijn jongste gaat dan weer door naar het zoontje van de zus van een vriendin. Volg je het nog? Bij mijn dochter gaat het iets anders. Haar kleding gaat op marktplaats en van de opbrengst koopt ze weer andere kleding. Eigenlijk is het dus ook een ruil maar dan wel eentje met een omweg. Kortom, er wordt volop gedeeld en geruild.
Het concept van Kloffie & Co: Lizette Coolen vertelt
Kloffie & Co in Mierlo gaat net dat ene stapje verder. Mensen leveren overbodig geworden kinderkleding in. Voor ieder ingeleverd kledingstuk ontvangen ze één of meer kloffiemuntjes. Met die muntjes kunnen ze vervolgens weer andere kleding ‘kopen’. Wie geen gebruik wilt maken van zijn muntjes, mag ze doneren.
Eigenaresse Lizette Coolen vertelt hoe Kloffie & Co tot stand is gekomen en hoe het systeem precies in elkaar steekt.
Kloffie & Co is niet alleen een ruilsysteem maar je kunt ook kleding doneren voor de minima. De muntjes gaan in dat geval in een grote pot. Dat noem je de uitgestelde kloffies. Kun je uitleggen hoe dat in zijn werk gaat? Hoe komen die muntjes terecht bij de mensen die het het hardst nodig hebben?
Dat is inderdaad lastig. Het is voor minima soms nog moeilijk om gebruik te maken van aangeboden hulp. Ik wil daarom ook niet werken met een doorverwijzing. Er zijn veel minima die misschien net € 1,00 teveel krijgen om in aanmerking te komen voor hulp. Dat neemt niet weg dat ze het heel moeilijk kunnen hebben…
Ik ben goed van vertrouwen. Ik ga er vanuit dat mensen me niet besodemieteren of dat de kleding doorverkocht gaat worden. Ik hoop niet dat mijn vertrouwen beschaamd wordt.
Is Kloffie & Co toegankelijker dan andere organisaties voor minima?
Om de drempel te verlagen kunnen ze straks via de website uitgestelde kloffies aanvragen. Wij sturen ze dan op zodat ze er dan bij de balie, in het bijzijn van anderen, niet om hoeven vragen.
Bij mij heeft niemand een doorverwijzing nodig. Een mail, telefoontje en een persoonlijk berichtje via facebook is al genoeg.
Je bent zelf moeder. Zou je, als je in financiële moeilijkheden zou geraken, gebruik maken van je eigen systeem?
Ik ben de pleegmoeder van een meisje van 11 jaar. In de 3 jaar dat ze nu bij ons woont, is ze maar liefst 4 à 5 maten gegroeid!!! Het leuke is dat iedereen, ook wanneer je geen financiële problemen hebt, gebruik kan maken van het ruilsysteem.
Ik maak zelf dus ook gebruik van mijn eigen idee. De eerste kleding van mijn dochter hangt al in de winkel. Handig toch?!
Wat mogen mensen precies inleveren?
Je mag in principe alles inleveren, kleding t/m maat 164 en schoenen t/m maat 35, mits alles onbeschadigd en schoon is en voorzien van werkende gespen, ritsen en klittenband.
De kledingstukken worden direct nagekeken en geteld. Voor ieder ingeleverd kledingstuk ontvang je een kloffiemuntje (winter-/zomerjassen = 2 muntjes).
Ook accessoires (o.a. lakentjes, kruikenzakken, rompers, badcapes) kun je inleveren. Hiervoor ontvang je echter geen kloffiemuntjes, maar daarvoor vragen we ook geen kloffiemuntjes.
Wat is er zo anders en nieuw aan jouw concept?
Ik denk dat de kracht vooral zit in de brede doelgroep. In principe kan iedere ouder bij ons terecht, niet alleen de minima. In theorie kun je eenmalig een ‘startkloffie’ aanschaffen en oneindig blijven omruilen voor een maat groter. In de praktijk sneuvelt er ook wel eens wat maar het rendement is enorm. Winterkleding ruil je om voor zomerkleding, te kleine kleding ruil je voor een maatje groter.
We zijn nog op zoek naar een goede bestemming voor de kleinste kleertjes, welke in de toekomst wellicht in combinatie met accessoires, als startpakket weg gaan.
Maar dat wordt de volgende stap.
Hoe kwam jij op het idee voor dit concept?
Het is echt een woensdagavond idee…Ik was die dag twee keer naar een lokale kinderkledingbeurs geweest. ’s Morgens zei mijn zus “Ik heb ook nog zo veel kleren liggen, ik weet niet wat ik er mee moet”. ’s Middags waren we daar voor onze pleegdochter en vroegen ons af wat er met de kleding gebeurde welke niet werd verkocht. Deze bleken naar Roemenië te gaan, natuurlijk ook prima, maar we vergeten de kinderen hier in Nederland iets te vaak.
Toen ’s avonds een vriendin van mij belde en zei “ik heb nog kleren voor jouw zus liggen”, en ik zei “en ik heb nog kleren voor jou”, moest ik denken aan een verhaaltje over ‘uitgestelde koffie’. Met al deze dingen in mijn achterhoofd werd diezelfde avond Kloffie & Co geboren!!!
Is het hele concept op non-profit basis? Kom je wel uit je kosten?
Op dit moment komen we zeker nog niet uit de kosten… We krijgen al wel wat donaties, maar nog niet genoeg. Daarom zijn we op zoek naar een manier om toch geld binnen te halen.
Hoe dat precies invulling gaat krijgen? Ach, mijn hersenen draaien de laatste maanden overuren, dus er komt ongetwijfeld nog wel iets moois uit. Dit geld blijf uiteraard binnen de stichting en kunnen we gebruiken voor onder andere folders, muntjes, elektra kosten, enz…
Ben je elke dag open? Werk je zelf in de winkel?
Zonder hulp van anderen was Kloffie & Co niet waar we nu zijn!!! Dus ja, ik werk ook gewoon mee naast een aantal vrijwilligers van het eerste uur.
We zijn niet dagelijks open: de belasting voor alle vrijwilligers zou dan te groot worden voor nu. In de even weken zijn we open op zaterdag van 11 tot 16u. In de oneven weken op woensdagavond van 19 tot 21u.
Het is nu vrij kleinschalig, denk je er aan om dit concept misschien in de grote steden te introduceren?
We hebben in korte tijd heel veel bereikt, mede door het pand dat we via de gemeente hebben mogen betrekken. Ik weet dat dat niet in iedere gemeente zo makkelijk gaat. Dat neemt niet weg dat ik de vraag al verschillende keren gehad heb dus als er gemeentes zijn met een beschikbaar gratis pand, mogen ze me uiteraard bellen?!? Of misschien iemand met een Engelse bus of een grote oplegger, dan kunnen we daarmee het land door.
Ik denk dat het een mooi concept is en ik hoop dat het heel succesvol wordt en dat Kloffie & Co vele kinderen gelukkig zal mogen maken.
Dat hoop ik ook, de (bijna) dagelijkse berichtjes en foto’s over het initiatief en de blije kindergezichtjes zijn zo geweldig!!!Vindt je het ook zo’n goed initiatief? Kijk dan voor meer informatie op de Facebook pagina van Kloffie & Co
Ben je helemaal geïnspireerd en wil je ook je eigen “grote mensen” kleding ruilen? Dan verwijs ik je door naar de super gezellige kleding-ruildagen van Little Green Dress. Van ruilen komt geen huilen. Je helpt er mensen mee, je bent duurzaam bezig en je krijgt nieuwe spulletjes in je garderobe. Een echte win-winsituatie!
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
hoi hoi zou graag kleding willen komen ruilen heb 4 vuilnis zakken met jongens kleding maat 110/116 zou graag kleding willen in de maat 128/134 voor jongens
maar kan geen tel nr vinden om te bellen voor een afspraak en adres
mvg marie van veen
Hoi Marie,
Op de Facebook pagina van Kloffie & co staat onder info een telefoonnummer en het adres van de winkel. Hier –> https://www.facebook.com/kloffieco
Groeten
Vrijdag 8 maart 2024. Tijd 09.41 uur.
Goede morgen. Ik zag jullie advertentie in de middenstandsbelangen staan. Daarin stond dat jullie ook op Facebook zitten..maar daar zijn jullie niet actief als je de oude jaartallen mag geloven.
Ik hoop dat daar snel verandering in komt.
Vraag: kun je bij jullie ook kleding van volwassenen inleveren of omruilen voor wat anders.
Beste Patricia, Dit is niet de site van Kloffie & Co. Ik kan je dan ook niet verder helpen.