Zomervakantie 2021: code groen, code geel, PCR testen, corona apps
Even last minute ongepland op vakantie is er anno 2021 niet bij. Toch zijn we al een stuk verder dan afgelopen zomer, wanneer een vakantie bijna niet te doen was. Er zijn sinds 1 juli heel wat wijzigingen geweest die het reizen makkelijker zullen maken deze zomervakantie. Ik zit er constant bovenop voor mijn werk dus ik dacht, ik deel even de info met jullie. Handig toch? 🙂
*** Update 15 juli: zoals verwacht is vandaag Nederland op rood gegaan op de ECDC-kaart. Daarnaast hebben, ook zoals verwacht, Cyprus, de Balearen, de Canarische eilanden en het vasteland van Portugal als reisadvies code oranje gekregen. Ik zal op korte termijn een stuk schrijven over Frankrijk want die hebben best wat aanvullende maatregelen ingezet die op korte termijn ingaan. ***
De beruchte codes
Het codesysteem voor de vakantiebestemmingen werkt met de kleuren groen, geel, oranje, rood (zie de wereldkaart van het ministerie van buitenlandse zaken hieronder). De kleurcode geeft een inschatting van de veiligheidsrisico’s in een land of gebied maar dus ook van de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen. Rood is makkelijk want dat betekent gewoon niet op vakantie heengaan.
Code oranje betekent ‘alleen noodzakelijke reizen’. Er wordt dus bedoeld dat je er niet voor vakantie heen moet (want een vakantie valt niet onder noodzaak) maar je zou wel naar zo’n bestemming kunnen voor noodzakelijke redenen.
Een land waar wij als Nederlanders niet naartoe mogen heeft ook code oranje, zoals bijvoorbeeld Australië. Er geldt een algemeen inreis- en uitreisverbod voor Australië dus een Nederlandse reiziger wordt niet toegelaten. Er zijn wel uitzonderingen maar dat zijn dus voor noodzakelijke redenen en niet ‘gewoon’ voor een vakantie.
Code groen
Code groen is de beste code. Dit betekent namelijk dat je zonder noemenswaardige problemen kunt reizen naar dat land (of gebied). Wanneer je terugkomt in Nederland hoeft je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en je hoeft niet in quarantaine.
Houd de codes goed in de gaten op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken want die willen nog wel eens wisselen. Op 1 juli 2021 staan de volgende landen op code groen:
- Bulgarije
- Corsica
- Duitsland
- Finland
- Hongarije
- Hongkong
- IJsland
- Italië (met uitzondering van Sicilië, dat is code geel)
- Macau
- Madeira
- Malta
- Oostenrijk
- Polen
- Roemenië
- Saba
- Sint-Eustatius
- Tsjechië
Code geel
Bij code geel kun je wel reizen naar een land of gebied maar er zijn wel veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bij terugkeer naar Nederland hoeft je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Die veiligheids- of gezondheidsrisico’s hoeven dus niet per se coronagerelateerd zijn. Een code geel kan bijvoorbeeld ook uitgegeven zijn door de kans op natuurrampen of door de politieke situatie.
Code geel kan natuurlijk ook wel met corona te maken hebben en betekenen dat er best wat besmettingen zijn met het virus. Als het aantal coronabesmettingen dan toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden zoals een avondklok of de code kan veranderd worden naar oranje.
De landen die op 1 juli 2021 code geel hebben zijn:
- Albanië
- Aruba
- de Balearen (ik denk persoonlijk dat dit op korte termijn verandert naar oranje)
- België
- Bonaire
- de Canarische eilanden (ik denk persoonlijk dat dit op korte termijn verandert naar oranje)
- Curaçao
- Cyprus (ik denk persoonlijk dat dit op korte termijn verandert naar oranje)
- Denemarken
- Estland
- Frankrijk (muv Corsica dat groen heeft)
- Griekenland (muv enkele eilanden die groen hebben)
- Vaticaanstad
- Ierland
- Kroatië
- Letland
- Libanon (deels, ook stukken oranje of zelfs rood)
- Liechtestein
- Litouwen
- Luxemburg
- Monaco
- Noord-Macedonië
- Portugal (deels, er zijn ook delen groen en delen oranje)
- Rwanda
- San Marino
- Slovenië
- Slowakije
- Sint Maarten
- Thailand (deels, ook oranje en rode gebieden)
- VS
- Zuid-Korea
- Zweden
- Zwitserland
Nou moet ik er wel bij zeggen dat code geel best verneukeratief kan zijn. Je ziet bijvoorbeeld de VS op de lijst van gele landen staan en dan denk je ‘hee cool, ik ga naar Californië op vakantie’. Nou nee, dat kan dus niet. Dat komt doordat je van Nederland wel naar de VS mag maar de VS heeft zelf hele strenge inreisbeperkingen waardoor toeristische reizen niet mogelijk zijn.
Kijk dus altijd naar het reisadvies per land op wijsopreis.nl
Nederland op rood?
Wat daarbij op dit moment gevolgen kan hebben voor vakantiegangers en zorgelijk is, is dat het aantal besmettingen (& percentage van positieve testen) in Nederland hard stijgt. Als dit doorzet, dan wordt Nederland weer rood op de kaart van ecdc met als gevolg dat Nederlanders geweerd zullen worden door bepaalde landen of dat er extra maatregelen zullen gelden zoals een verplichte quarantaine. Het wisselt wel erg want het land van bestemming mag zelf beslissen of er extra maatregelen komen dus het hoeft niet, maar het kan wel. Kortom, het zorgt voor onzekerheid en vakantiestress.
Testen en vaccinatiebewijzen
Ok, dan heb je de reisadviezen en landcodes bekeken, een vakantiebestemming gekozen en wat nu? Mag je erheen of moet je eerst volledig gevaccineerd zijn? Is één prik genoeg? Moet je testen? Moet het een PCR test zijn of mag het een sneltest zijn? Er zijn nog veel vragen.
Het antwoord wisselt per bestemming. Het is wat dat betreft best jammer dat er zoveel verschillen onderling zijn binnenin de EU. Gemeenschappelijke regels zouden veel onzekerheid en verwarring weghalen maar helaas, zover zijn we nog niet. Het is dus zaak om per bestemming te bekijken wat er gevraagd wordt om het land binnen te komen.
Dat kan dus 1 prik zijn, een volledige vaccinatie, sommige landen vragen om een minimale periode sinds de vaccin en als je daar dan niet aan voldoet, dan wordt er verwacht dat je kort van tevoren test. Bij het ene land is het maximaal 48 uur van tevoren, bij het andere 72. Bij het ene land wordt een sneltest geaccepteerd, bij de andere moet het een PCR test zijn. Er zijn overigens ook landen die genoeg hebben aan een bewijs van herstel maar ook daar zijn tal van (wisselende) voorwaarden.
NAAT-test oftewel PCR of antigeen(snel)-test
Bekijk onder het reisadvies van je land (onder het kopje coronavirus):
- of je een test nodig hebt
- welke test er gevraagd wordt
- hoe oud de test maximaal mag zijn voordat je het land binnenkomt
- vanaf welke leeftijd de test verplicht is.
Gratis testen
Het goede nieuws is dat de testen voor reizigers in de maanden juli en augustus gratis zijn (bij aangesloten testlocaties). Dat scheelt een behoorlijke hap uit je vakantiebudget! Afspraken om te testen kun je maken via testenvoorjereis.nl.
Sommige bestemmingen hebben genoeg aan een sneltest, anderen accepteren alleen een PCR-test. Je ontvangt, als het goed is, de testuitslag van je sneltest maximaal 3 uur na de afname van de test. Voor een PCR-test is dat 24 uur maximaal. Op sommige GGD-testlocaties kun je ook laten testen voor een reis naar het buitenland. Let op, dit zijn alleen maar PCR-testen de tijden zijn net wat anders (max. 26 uur na testafname) en het duurt enkele uren voor de uitslag op te halen is via de app.
Tip! Mocht je kids hebben, vraag dan alvast een digid aan voor ze.
De corona app
Wanneer je een negatieve uitslag krijgt, dan haal je je ophaalcode op via de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Deze app is overigens niet te verwarren met de coronamelder, die een melding naar je contacten uitstuurt wanneer je positief bent (of andersom: waar jij een melding ontvangt mocht een contact van jouw positief zijn).
Samenvattend; wanneer je deze zomer (2021) binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Lichtenstein wilt reizen, dan heb je een coronabewijs nodig. Dit coronabewijs heet ook EU Digitaal Corona Certificaat en is te zien op de CoronaCheck app. De app maakt een QR-code aan die je dan kunt laten scannen wanneer je op reis gaat. In de app staan de negatieve uitslagen van de test en/of je vaccinaties (soort vaccin, datum van vaccin, aantal prikken).
Bewijs van herstel
Ook kan er een bewijs van herstel in maar daar ben ik niet zo bekend mee. Sowieso moet de positieve test bij de GGD zijn afgenomen en moet de test minimaal 12 dagen oud zijn en niet ouder dan 180 dagen. Het certificaat is geldig voor iedereen vanaf 12 jaar oud.
Websites die handig (kunnen) zijn
Wijsopreis: de site van het ministerie van buitenlandse zaken waar je alle reisadviezen erop na kunt slaan.
ANWB Reiswijzer: Overzichtelijke en gedetailleerde lijst met de maatregelen die in 24 verschillende landen gelden op het gebied van vakantie.
Koronavirus.hr: Mocht je Kroatië overwegen voor je zomervakantie, dan is dit een hele handige site om in de gaten te houden. Het is de ‘corona-site’ van de Kroatische overheid.
European Centre for Disease Prevention and Control: Zelf kijk ik (voor mijn werk) één keer per week naar deze site om de situatie op het gebied van corona in Europa te volgen. Je kunt per land kijken hoeveel besmettingen er zijn en hoeveel procent van de testen ook daadwerkelijk positief zijn en dat soort informatie.
Re-open EU: Dit is de site van de EU waarop je per land informatie over quarantaine- en testvereisten voor reizigers vindt.
Het is allemaal dus best wat uitzoekwerk maar we kunnen tenminste wel weer weg en dat is al echt heerlijk vind ik! Laat je in ieder geval goed adviseren, zoek alles tot op de bodem uit, kies je verzekering verstandig uit en dan gaan met die banaan, (niet met zijn allen op 3 mm van elkaar staan hossen en zoenen in een discotheek) en lekker genieten van je vakantie!
Ik heb zelf pas in augustus vakantie en hoop dan met de trein naar Frankrijk te kunnen (ja, dat had je kunnen raden ;)). Ga jij op vakantie naar het buitenland tijdens de zomervakantie of blijf je nog in Nederland?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
De Corona check app die moet ik nog even instaleren en kijken hoe het werkt.
Ik denk dat reislustige vakantieganger dit lijstje erg handig zullen vinden. Gisteren zag ik op het journaal ook al een item over dat het zo ingewikkeld is.
Een hoop geregel allemaal als je op vakantie naar het buitenland wil. Het is echt belangrijk om de sites die je noemt in deze post in de gaten te houden.
De corona check app heb ik ook, voornamelijk voor de QR code van mijn vaccinatie. En er veranderd zoveel omtrent de regels in de wereld dat ik de rijksoverheid site goed in de gaten houd.
Wij hebben dit jaar niet echt een vakantie op de planning staan, wel een verhuis. Wel gaan we hier en daar een paar plekken gaan bezoeken. Tijdje terug hebben we toch besloten om ons huwelijk een jaartje uit te stellen door Corona.
Handige blog, je legt alles duidelijk en op een fijne manier uit! Zelf ben ik al helemaal klaar voor de zomer, de eerste reis is al achter de rug.
Ik vind het allemaal best wel een gedoe en blijf daarom lekker in Nederland
wij doen niet aan vaccinatie en of testen dus wij blijven lekker in eigen land 😉 ik mag sws niet reizen dus veel last hebben wij er niet van
Ik blijf dit jaar nog lekker in Nederland teveel gedoe en stress! Maar voor mensen die wel graag willen reizen super handig?
Ik vind het te tricky allemaal, dus wij blijven nog een jaar in eigen land, waarschijnlijk zelfs thuis.
Ik blijf in de zomer in Nederland en hoop heeeel erg dat ik in oktober naar London kan met de trein
Wij hebben in juni net een weekje vakantie gehad in Zuid-Limburg en hopen in september nog naar het buitenland te kunnen, maar ik vind het wel een heel gedoe waar je tegenwoordig allemaal rekening mee moet houden, plus ook nog dat het tijdens je vakantie weer kan veranderen met alle gevolgen van dien. Dus ja, maar even zien wat er tegen die tijd mogelijk is.
Wat een boel fijne informatie! Lekker dat het zo duidelijk is uitgelegd 🙂 Wij blijven dit jaar nog lekker in Nederland. Wie weet gaan we volgend jaar de hort op!
Dank voor deze informatieve blog
Het is nog een hele puzzel als je nu wilt reizen naar buitenland
We blijven deels in Nederland en hopen in september naar Duitsland te gaan autoreis
Heel interessante blog! Ik blijf in eigen land tot ik mijn 2 vaccinaties heb gekregen. Daarna staan enkele tripjes naar Frankrijk op het programma
Dit jaar geen vakantie voor ons maar ee airco in huis ?
Ik heb er niks zinnigs meer over te zeggen; ik voel me zo beperkt en opgesloten! Hopelijk kan het eind deze maand toch doorgaan
Pfoe, ik vind het maar ingewikkeld! Gelukkig blijven wij sowieso thuis, aangezien ik hartstikke zwanger ben van ons tweede dochtertje. Maar ik hoop echt dat in de volgende zomer alles weer een beetje normaal is!
Ik heb er toch wat schrik van dat als iedereen terug begint te reizen we binnenkort weer in het rood staan
Mijn zomervakantie binnen Nederland heb ik al gehad. En dat ging eigenlijk helemaal prima. Toch hoop ik wel dat de grenzen openblijven en zoveel mogelijk naar groen gaat.
Interessante info in de warboel van informatie. Het is allemaal zo onzeker! Hoop dat ik over 3 weken Frankrijk nog in mag 🙂
Ik duim met je mee want wij gaan ook over drie weken naar Frankrijk 😉
Wat een fijn overzicht! Wij hadden ook plannen om met vakantie te gaan maar met de dreiging dat we straks op rood staan.. Wachten we toch nog maar even.
We staan al op rood, sinds gisteren, maar we stonden een paar weken geleden ook op rood en dat heeft niet zo heel veel gevolgen.