Boekrecensie: Op zoek naar Jeroen (Bosch) van Paul van Loon

Ik was erg benieuwd naar het boek Op zoek naar Jeroen van Paul van Loon omdat, zoals je weet, kunst en kinderen een belangrijke plaats innemen hier in huize Srsck. Waar ik iets minder bij stil had gestaan in mijn enthousiasme, is hoe de gruwelijke en duivelse details van de schilderijen van Jeroen Bosch, oftewel Jheronimus van Aken, verenigbaar zouden zijn met een kinderboek. Nou, niet dus.

jeroen bosch door paul van loon
Op zoek naar Jeroen

Geen verhaal

Er mist iets belangrijks in Op zoek naar Jeroen: een verhaal. Paul van Loon loopt zelf door zijn eigen boek. Hij valt in een put in Den Bosch en komt terecht in een angstaanjagende AW (Andere Werkelijkheid). Het blijkt de AW van Jeroen Bosch te zijn en hij probeert er weg te komen want heel vrolijk is het er niet – understatement van de eeuw. Van Loon vertelt dat iedereen een eigen AW heeft. Zelf schrijft hij in zijn boeken over zijn AW en Jeroen Bosch schilderde zijn eigen AW. Klaar. Geen verhaal dus.

Paul van Loon

Het verbaasde me wel moet ik zeggen, juist omdat ik een Paul van Loon fan ben. Paul van Loon schrijft meestal spannende griezelige verhalen voor kinderen – of zoals hij het zelf noemt: grumor verhalen, griezelen met humor. Hij is vooral bekend van De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje, maar hij schreef ook o.a Nooit de buren bijten (favoriet hier in huis) en Foeksia de miniheks.

Paul van Loon in Op zoek naar Jeroen
Paul van Loon in Op zoek naar Jeroen

Wist je trouwens dat Paul van Loon eigenlijk illustrator van kinderboeken wilde worden? Op een dag schreef hij wat tekst bij zijn eigen illustraties en uiteindelijk werd hij dus kinderboeken-schrijver in plaats van illustrator. Ik (en mijn kinderen) vind(en) over het algemeen zijn boeken spannend en goed geschreven, met kop en met staart en dat mis ik hier dus heel erg.

Gruwelijke details

Zonder verhaal zijn we dus aangewezen op de illustraties. De illustraties zijn eigenlijk uitvergrote details van werken van Jeroen Bosch. Daarin dwalen soort van silhouetten van Paul van Loon en van twee kleine monstertjes rond. En aangezien de schilderijen van Jeroen Bosch vaak vrij gruwelijk zijn, is het boek helemaal niet geschikt om met kinderen te lezen. We zien o.a een bebloed hoofd aan een spies en een naakte man op een koe, doorboord door een lans en dat soort dingen.

jeroen bosch
Gruwelijke details

De vreemde wezens en raadselachtige monsters uit de schilderijen van Jeroen Bosch kunnen intrigerend, zelfs inspirerend, zijn voor kinderen maar de keuze van de (details uit de) schilderijen in dit boek vond ik beroerd. Tuin der Lusten vind ik bijvoorbeeld een hele mooie voor kinderen, of de focus leggen op alle wonderbaarlijke sprookjesachtige dierfiguren die in de schilderijen te vinden zijn.

Voor wie?

Het boek is mooi hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik vind het niet geschikt voor kinderen. Op zoek naar Jeroen wordt aangeraden voor kinderen in de leeftijdsgroep 10-12 jaar maar daar kan ik me niet echt in vinden. Het boek is echt mooi gemaakt met een harde kaft en een detail van De Tuin der Lusten op de cover dus eigenlijk wel mooi voor een volwassen kunstliefhebber.

Maar dan denk ik weer: je kunt beter een mooi catalogus kopen voor diezelfde kunstliefhebber dan een boek waar een getekende Paul van Loon in rondloopt. Dat is denk ik het voornaamste nadeel van dit boek: ik vind het niet geschikt voor kinderen maar eigenlijk ook niet voor volwassenen.

Sommige details zijn inspirerend voor kinderen
Sommige details zijn inspirerend voor kinderen

Het Jheronimus Bosch-jaar

Het jaar 2016 staat in teken van Jheronimus Bosch omdat hij al 500 jaar dood is. Het Noordbrabants Museum presenteert tot en met 8 mei 2016 de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Bosch is geboren rond 1450, in Den Bosch, en stierf in dezelfde stad in 1516.

Doordat dit jaar Bosch centraal staat zijn er veel (kinder)activiteiten rondom deze schilder. Wil je met je kinderen meer leren over Jeroen Bosch? Dan raad ik jou deze site aan, het is een goed begin.

Meer kinderboeken over Jeroen Bosch

Behalve op zoek naar Jeroen verschenen meer kinderboeken gebaseerd op het werk van de schilder.

kinderboek jeroen bosch

* Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…, een prentenboek van Thé Tjong-Khing. Ik ben wel benieuwd naar het prentenboek. Kijken of het Tjong-Khing gelukt is om het gruwelijke van Jeroen Bosch te verenigen met jonge lezers.

kinderboek jeroen bosch

* In het Schetsboek van Jeroen Bosch van Annemarie Bon maken we kennis met een 13-jarige Jeroen Bosch.

stripboek over jeroen bosch

* Alex en het feest van Jeroen Bosch is een stripboek, geschreven door Evi Nijs. Alex en zijn broer bezoeken de tentoonstelling van Bosch waarna Alex de weg kwijtraakt in de schilderijen van Bosch.

 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik vind de schilderijen van Jeroen Bosch heel inspirerend, je blijft er naar kijken en je ontdekt steeds meer….maar er zijn ook heel veel gruwelijke afbeeldingen te zien! De boeken ken ik niet, maar ik kan me voorstellen dat niet alles even geschikt is voor kinderen!

  2. Ik en van Loon vooral van Dolfje Weerwolfje. Ik ben nu wel benieuwd naar dit boek. Ik ga kijken of het in de bieb is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.