Ga naar de inhoud
Home » De boeken van Frederique

De boeken van Frederique

Romans

Op Breg Blogt wordt wekelijks aandacht besteed aan de muziekfavorieten van iemand. Deze week was ik aan de beurt dus wil je even terug down memory lane naar de jaren 80 dan weet je waar je wezen moet. Wat ik zo leuk vind aan dit soort rubrieken is hoeveel je over iemand te weten kunt komen louter door te luisteren naar de muziek. Dit geldt ook, nog meer misschien zelfs, voor boeken. Vroeger, wanneer ik bij iemand op bezoek was, dan keek ik altijd eerst in de boekenkast. Doen jullie dat niet?

Weet je wat ook zo goed werkt? Het boodschappenmandje. Wanneer ik in een lange rij sta bij de supermarkt dan ga ik altijd aan de hand van de boodschappen proberen te raden wat voor persoon iemand is. Nou ja goed, hoe dan ook, ik ging kijken in mijn boekenkast en dit kwam er zo’n beetje uit 🙂

Kunstboeken

Ik heb veel kunstboeken, zowel ‘gewone’ als voor kinderen. Ik ben zelf met veel kunst om me heen opgegroeid, ruim genomen. We gingen veel naar musea, er was altijd muziek in huis en we gingen vaak naar toneelstukken, festivals, dat soort dingen. Nu werk ik in een museum. Die liefde voor kunst hoop ik aan mijn eigen kinderen door te geven. Volgens mij is die missie al geslaagd trouwens, ze houden er nu al wel van.

Boeken over kunst

Boeken over politiek

Ah we komen aan bij mijn haat liefde verhouding met politiek. Ik hield heel veel van politiek, ik vond het mooi, intrigerend maar ook een middel om de wereld te verbeteren. Ik heb politicologie gestudeerd. Ik heb landen die me dicht bij het hart stonden ten onder zien gaan als gevolg van de politiek. Ik ben van hoopvol naar compleet gedesillusioneerd gegaan en nu ben ik ergens daartussenin. Het driestappenplan: Hoop, desillusie gevolgd door realiteit. Zoiets.

Boeken over politiek

Boeken over mode

Voordat ik in een museum werkte heb ik een jaar of 12 als modestyliste gewerkt. Ik zie ‘kunst’ in veel dingen, zo ook in eten, architectuur en in kleding. Is dat vaag? Hoe dan ook, elke klus zag ik weer als een geheel nieuw kunstwerk. Ik hield van foto’s met inhoud, met een verhaal, filmisch beeld. In mijn kast kun je dus ook veel boeken vinden met werk van bepaalde fotografen die mij aanspreken zoals David Lachapelle, Erwin Olaf maar ook bijvoorbeeld een boek met de hoogtepunten uit de Pirelli kalender. Deze boeken, net als de kunst- en reisboeken overigens, staan niet altijd voor de mooi in mijn boekenkunst – ik kijk er geregeld in – ik kan elke keer weer genieten van al dat moois 🙂

Boeken over mode

Oh trouwens, mocht jij ook van mode en fotografie houden, aanrader: er komt een tentoonstelling over Peter Lindbergh in de Kunsthal in Rotterdam vanaf 10 september. Ik ga zeker, lijkt me super!!

Zelfgeschreven

Dit zijn dus geen echte boeken maar ze staan wel in mijn boekenkast dus 🙂 Vanaf ongeveer mijn 5e schrijf ik ‘boeken’. Mijn moeder heeft er veel bewaard. Deze hier op de foto is 35 pagina’s en die heb ik geschreven toen ik 9 was. Ik was duidelijk in to smurfen! Mijn boeken zijn nu langer, staan op de computer en zijn voor eeuwig onaf. Het was toen toch makkelijker!

Boeken
Met vette illustraties 🙂

Gedichten

Dichtbundels. Voornamelijk gekocht toen ik jonger was, ik ben nu wat minder van de gedichten. Ik houd namelijk erg van gedichten maar ik vind de kwaliteit van het gros slecht. Toch, een goed gedicht kan mij ontzettend raken. Robert Frost, Emily Dickinson en Oscar Wilde vind ik geniaal. En van Nederlandse bodem kan ik nog steeds erg genieten van de gedichten van M. Vasalis (Margaretha Leenmans) en dan in het bijzonder haar bundel Parken en Woestijnen met ‘de dood’, ‘de idioot in het bad’ en ‘afsluitdijk’.

Dichtbundels

‘Het had geonweerd en de straat was nat,

het asfalt lag als water aan de oever

van het trottoir, waar plechtig trad

een duif en koerde als een kind, maar droever.’

(uit ‘Duif’ van M. Vasalis – uit de bundel Vergezichten en Gezichten)

Reisboeken

Er zijn best veel reisgidsen. Niet meer enorm veel omdat we zoveel verhuisd zijn dat ik op een gegeven moment afscheid moest nemen van een gedeelte van mij boeken en ik er toen voor koos om vooral reisgidsen weg te doen. Van mijn boeken over Split kon ik toen geen afscheid nemen. Ik kom al sinds mijn 2e in Split, het is mijn tweede thuis, tenminste als ik zoiets heb als een thuis maar dat is een ander verhaal.

Vooral Split

Een merendeel aan boeken over Slovenië, Kroatië, Macedonië, nou ja over de landen uit voormalig Joegoslavië in het algemeen en over Split in het bijzonder. En een paar boekjes van de bestemmingen van de laatste drie jaar. Na de grote boeken opruimbeurt 🙂

Stripboeken

Mijn ouders waren stripboekfanaten. De meeste strips sleur ik dan ook mee sinds mijn kindertijd. Deels is het een overblijfsel van de collectie van mijn ouders, deels mijn eigen stripboeken van vroeger die ik ‘bewaarde voor mijn kinderen later’. Nu is het later en heb ik drie kinderen maar…ze houden niet van stripboeken ;(

Stripboeken

Romans

Ik lees in het Engels, Frans en Nederlands. Het is me om het even en dat zie je ook terug in mijn boekenkast. Ik probeerde een leidraad te vinden in mijn romans, een houvast, die zie ik niet. Het is een mentaal rommeltje. Ik zie wel veel zwarte humor, oorlog en boeken die zich afspelen in bepaalde, mij dierbare, plekken op de wereld.

Als ik echt 1 favoriet moest aanwijzen…dan zou ik er 3 aanwijzen…sja, dat houd je hoor met mij. Hersenschimmen van Bernlef (depri maar zo enorm mooi geschreven!!), de boeken van Isabel Ellsen (je weet wel, die dame waar ik zo dankbaar voor ben dat ik haar ooit kort ontmoet heb – prachtige boeken over haar ervaringen als oorlogscorrespondente), en Mémoire d’un jeune homme dérangé van de Franse schrijver Frédéric Beigbeder. Dat was het eerste roan van Beigbeder. Zijn derde heet L’amour dure trois ans (het is vertaald: Liefde duurt drie jaar) was ook geweldig. Daarna werd hij beroemd en vond ik zijn boeken niet meer goed 🙁

boeken

En verder vielen me 3 exemplaren van De Kleine Prins op. Eentje was genoeg geweest zou je denken. De logica erachter begrijp ik zelf ook niet helemaal. Ook zie ik boeken ertussen die van mijn moeder en van mijn oma zijn geweest. Nog moeilijker dan afscheid nemen van mijn eigen boeken vind ik boeken van een dierbare wegdoen. Ik heb het moeten doen op een gegeven moment maar aan enkele exemplaren ‘met een extra verhaal’ houd ik nog angstvallig vast 🙂

Boeken

Ik keek ook even naar de boekenkast van mijn dochter, dat zou ook een leuk blogje opleveren. Zij is namelijk een echte boekenwurm.

Boeken
De boekenkast van Dochterlief

En jij? Wil jij eens een keer vertellen over je boekenkast? Stuur me dan even een mailtje!

3 reacties op “De boeken van Frederique”

  1. Ik ben langzaam door mijn boekenplanken aan het lopen voor mijn site. Ik heb er nu een vierde op zitten, denk ik. Ik kijk ook altijd in boekenkasten, ook op foto’s op websites. Het zegt niet alles, maar wel een beetje, over iemand.
    Wat strips betreft, er zijn er zoveel, in zoveel genres, er is vast wel een serie die je kinderen wel leuk vinden. Bijvoorbeeld Neil Gaimans serie Sandman. Heel wat anders dan strips uit de jaren 70.
    Trouwens, Neil Gaiman is een aanrader, ook voor veellezerige tieners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »