Ga naar de inhoud
Home » Thuiswerken, hoe bevalt dat?

Thuiswerken, hoe bevalt dat?

thuiswerken lege straten

Werk je thuis op het moment? Hoe bevalt thuiswerken jou? Ik werk eigenlijk al jaren grotendeels vanuit huis dus voor mij is het voornaamste verschil dat ik de kinderen nu in huis heb ‘tijdens werktijden’ en dat ik regelmatig moet videobellen.

Ik ben dus wel gewend om met een planning te werken en ik vind thuiswerken sowieso altijd al erg fijn. Wat nieuw is voor mij, is het videobel/chat gedeelte. Ik heb inmiddels al meerdere keren vergaderd via Google Hangouts Meet en ik heb vorige week mijn eerste training via Zoom gegeven. De eerste keer vergaderen was echt chaos haha maar het went snel moet ik zeggen. De online training beviel erg goed, die houd ik er in de toekomst wel in denk ik! Hieronder enkele tips al ligt het voor iedereen net anders denk ik. Zie het als een richtlijn en pas het aan totdat het jou persoonlijk het beste bevalt.

Kleed je aan

Houd je ochtendritueel zoveel mogelijk aan zoals je dat in ‘normale tijden’ zou doen. Kleed je ‘s ochtends aan. Je hoeft niet hetzelfde aan te doen dat je naar werk aan zou doen maar ga niet heel de dag in je jogging of nachthemd achter je computer zitten. De kids en ik kleden ons elke ochtend aan, ook al zitten we thuis.

Wat we overigens wel doen is de wekker een uur later zetten dan dat we dat normaal zouden doen. We hebben ook minder tijd nodig omdat er geen lunchboxen gemaakt hoeven worden en er geen reistijd is naar school en werk. Een uurtje extra slapen vinden we ook echt geen straf hier in huis 🙂

Kies voor comfortabel

Ik ga niet videobellen in een pyjama maar ik ga ook niet de hele dag in een strakke blazer met hoge hakken door mijn huis banjeren. Mijn tweede tip is dan ook: kies voor comfortabele kleding. Je zit nu eenmaal thuis dus maak het jezelf wel makkelijk. Ook als je er wat zakelijk uit wil zien omdat je bijvoorbeeld moet videobellen, dan nog kun je voor een comfortabele outfit kiezen. Dat zijn de voordelen van thuiswerken. Lekker op blote voeten met een jumpsuit bijvoorbeeld.

Deze van Jeroen Beekman vind ik wel mooi met de blauw-paarse accenten. Op het moment draag ik ofwel jumpsuits ofwel broeken die lekker zitten met een overhemd. Ha ja met al dat videobellen moet ‘de bovenkant’ wel leuk zijn 😉 Ik merk ook dat ik in deze gekke verdrietige periode meer neig naar kleur. Wat draag jij thuis?

Planning en vinkjes

Werk met een planning en heldere deadlines. Ik maak zelf verschillende schema’s: een planning voor de week en een planning per dag. Wanneer ik iets afrond op mijn ‘dagschema’, dan zet ik er een vinkje achter. Dat vind ik motiverend werken omdat er door de dag steeds meer vinkjes ‘verschijnen’.

Schrijf je uren op

Houd je uren bij. Schrijf op hoeveel tijd je effectief aan het werk bent. Ik merk zelf dat ik met thuiswerken geneigd ben om even tussendoor ‘nog wat te doen’. Niet alleen nu hoor, dit probleem heb ik al jaren.

Ik check dan toch ‘nog even’ mijn mail en dan ga ik toch ‘nog even’ iets oplossen en daarna toch ‘nog even’ een mailtje eruit sturen en via de app ‘nog even’ iemand helpen…je snapt…al die ‘nog evens’ stapelen toch behoorlijk op. Ik houd het dus bij en ik probeer om een bepaalde tijd ook echt te stoppen en niet meer naar mijn mail te kijken. Probeer zoveel mogelijk je echte werktijden aan te houden (een goede tip waar ik mezelf dus niet aan houd maar proberen kan altijd haha).

Een fijne werkplek

Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Richt een fijne, goed opgeruimde, plek in als werkplek. Bij voorkeur een beetje privé, dus een plek waar je de deur kunt sluiten en jezelf kunt afzonderen. Bij ons kan dat laatste overigens niet dus ik werk voornamelijk met een koptelefoon op. Voor mij werkt dat prima maar het is voor iedereen anders. Maak je eigen persoonlijke zen bubbel!

Echte zen bubbel (c) Attrap’ Reves

Probeer wat dingen uit tot het jouw perfecte werkplek is. Ik vind het bijvoorbeeld fijn als het lekker licht is, zonder lichtinval op je scherm natuurlijk. En koop bloemen (niet bij de Appie maar bij de bloemenwinkel, die hebben het echt moeilijk op het moment) of een plantje. Verwen jezelf, dat mag best nu.

Pauze

Neem elke 1,5 uur even een pauze van 10 of 15 minuten. Neem die buiten als het even kan. Even wat vitamine D in de tuin doet niemand kwaad. Als je een tuin hebt, dan is dit trouwens het moment om het lenteklaar te maken, oftewel quarantaineklaar.

Blijf bewegen! Geen tuin? Geen nood aan de man. Loop even een blokje om. Houd wel afstand van andere mensen. Ik woon in een rustige straat en kan een blokje om zonder mensen tegen te komen. Over het algemeen dan. Ik had een paar dagen geleden dan wel twee mensen die aan kwamen lopen, ik ben overgestoken. Misschien lijkt dat overdreven maar het is een kleine moeite en dan blijft die afstand gehandhaafd.

En koop een jas! Haha, dit klinkt een beetje gek maar ik ben van plan om een jas te kopen. Ik heb een zwarte winterjas en ik heb juist nu behoefte aan kleur. Tijd voor een lentejas, lekker fris in een lichte kleur. Ik zag dat er op het moment best veel gekleurd leer is. Wel een leuke trend. Ik zag een mooie knalgele leren jas, van vegan leer. Bloemenprints vind ik ook mooi en tijdloos, zoals de witte Creenstone jas hierboven, die kunnen altijd. En doe make-up op voor je ommetje! Het zijn kleine dingen maar daardoor voel je je wel net even wat sterker en beter. Tenminste zo werkt het voor mij wel 🙂

Powernaps en water

Ik las ergens dat je halverwege de dag een powernap van 20 minuten moet nemen. Ik kan dat zelf echt niet maar denk dat het voor sommige mensen misschien goed kan werken.

Drink veel water! Eigenlijk moet dat altijd al maar let er nu extra op omdat je zoveel thuiszit en als je dan geconcentreerd achter je computer helemaal opgaat in je werk, dan vergeet je het soms. Ik vul ‘s morgens een fles en die staat naast mijn laptop, zo denk ik er altijd wel aan.

Vanzelfsprekend is ook nu, net als in ‘normale tijden’, gezond eten en goed slapen van belang.

Ergonomische werkplek

Ik had vroeger altijd enorme last van mijn rug doordat ik met mijn laptop op de bank werkte. Inmiddels weet ik wel hoe ik mijn werkplek moet inrichten zodat ik geen klachten heb. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je scherm op ooghoogte staat, dus de bovenrand moet op ooghoogte. Leg boeken onder je laptop om de goede hoogte te bereiken.

thuiswerken tips
(c) Ergonomiespecialist

Op de site van Ergonomiespecialist staat een stap voor stap instructie om je werkplek ergonomisch in te stellen, met plaatjes en uitleg, echt ideaal!

Een bordje op de deur

Als je kids hebt, dan werkt het goed om met ze af te spreken dat je een bepaald bordje aan je deur hangt wanneer je aan het werk bent. Op een gegeven moment raken ze daar aan gewend en dan hoef je niet elke keer te zeggen dat ze even rustig of stil moeten zijn.

Afleidingen ‘uit’

Schakel alle onnodige meldingen van je telefoon uit. Check je sociale media alleen op ‘pauze momenten’ dus niet even tussendoor. Bepaal voor jezelf bijvoorbeeld dat je om, ik roep maar wat, 10 uur en om 15 uur je social media checkt. Datzelfde geldt voor het nieuws, zeker in deze tijd.

Ik heb voor mezelf twee nieuwsmomenten ingesteld: ik lees alles door wanneer ik wakker word met mijn eerste kop koffie en dan ik kijk daarna pas weer om 19 uur naar het journaal en na het journaal lees ik nog het buitenlandse nieuws. Anders maak je jezelf gek en bovendien leidt het enorm af.

Heb jij nog goede tips om prettig en efficiënt thuis te werken? Laat ze achter in de comments!

22 reacties op “Thuiswerken, hoe bevalt dat?”

 1. ik heb altijd thuis gewerkt en heb gewoon een strakke planning waar ik mij aan houd dus niet werken en tussendoor wat in huis doen 😉 Als ik klaar ben met wat ik moet doen, dan ga ik aan andere dingen beginnen en als ik daarmee klaar ben ga ik of verder met werken of doe niks meer

 2. Ik werk nu ook thuis. Ik begin al te wennen. En ik sta zelfs eerder op dan normaal. Ga inderdaad wel douchen en mij fatsoenlijk aankleden. Ik heb een fijne werkplek, alleen ergonomisch gezien geen goede stoel, wat resulteerde in nekpijn. Heb mij nu voorgenomen elk uur van mijn plek te gaan.

 3. Ik werk ook al jaren thuis, dus mijn ritme is vrijwel hetzelfde gebleven. Al is het wel even wennen dat er nu meer mensen thuis zijn, en dus meer prikkels. Maar ook daarin begin ik langzaam aan mijn draai wel te vinden 🙂

 4. Ik werk sinds een paar maanden thuis, ik begin steeds meer mijn eigen ritme te vinden. Maar ik sta bij voorbaat al tegelijk op met mijn vriend. Wel zo gezellig even samen koffie doen voordat hij uit huis gaat. Dan heb ik nog bijna 1 uur om zelf ook echt aan de slag te gaan.

 5. Ik werk veel s avonds als de kinderen in bed liggen. Op zich gaat het allemaal best goed als de jongens aan het spelen zijn pak ik het werk er vaak ook nog even bij… en we zijn veel buiten heerlijk in het zonnetje!

 6. Ik werk al een aantal jaar niet meer thuis, omdat ik geen goede werkplek heb zoals op kantoor. Maar voor die tijd heb ik heel veel thuisgewerkt. Ik doe tussendoor gewoon huishoudelijke klusjes en wandel met de hond om zo toch aan pauze toe te komen.

 7. haha die bubbel, wel gaaf! Hier is het een beetje hetzelfde, ik werk altijd vanuit huis en moet dit nu alleen combineren met een ieder die thuis is. Ik help de jongens met school en ga nu ‘s avonds vaak wat door.

 8. Ik werkte al elke week een paar uur thuis en nu zit ik al drie weken thuis. Geen enkel probleem. Al heb ik nu wel het bureau van de jongste ingepikt omdat de meiden beneden hun schoolwerk doen.
  Ergens hoop dat ik dat bedrijven en overheden straks tegen hun personeel zeggen: jullie hebben laten zien dat het kan, vanaf nu werkt iedereen een x-% thuis (en niet alleen op woensdag en vrijdag!). DAt scheelt volgens mij een boel files.

 9. Ik ben het helemaal eens met je tips. Ik werk dan niet thuis, maar ‘werk’ voor school. Ik vind het heerlijk om alles zelf te kunnen plannen en indelen en daar zijn ‘to do’ lists ook echt handig voor.

 10. Ik moest er best aan wennen, maar het lukt goed. Ik mis wel m’n collega’s en merk dat ik langer blijf zitten. Anders ga je toch eerder van je plek af om koffie te halen of naar de printer of in een overleg. Nu zit ik de hele tijd en dat is niet zo prettig voor m’n rug.

 11. Voor mijn blogopdrachten werkte ik al vanuit huis, maar voor mijn andere baan ben ik nu ook al 3 weken thuis werkzaam. Het begint me nu wel op te breken. Ik mis de gezelligheid van kletsen met collega’s. Een appje of video call is toch anders.

 12. Ik werk regelmatig thuis om dan lekker te knallen. Maar een pauze neem ik dan veel te weinig. En nu ik meer thuis werk, merk ik dat wel en probeer ik wel vaker pauze te nemen.

 13. j egefet goede tips, ik doe het al jaren zo! Maar op dit moment mis ik wel mijn gezelligheid, want als je altijd thuis werkt moet je zorgen dat je er met regelmaat uit gaat. Dat mis ik nu heel erg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »