Ga naar de inhoud
Home » Ook je haar wordt ouder: zorg er goed voor!

Ook je haar wordt ouder: zorg er goed voor!

Haar verzorgen

Dat onze huid verandert wanneer we ouder worden, weten we allemaal. We smeren wat af met anti-aging spul en dagcrèmes en weet ik het wat nog meer. Maar dat je haar ook verandert, daar staan we minder snel bij stil. Ja, dat het grijs wordt wel, maar er gebeurt nog veel meer met ons haar. Bij de een wat meer dan bij de ander, bij de een wat eerder dan bij de ander, maar over het algemeen verandert ons haar met de leeftijd. Kort door de bocht kun je zeggen dat je haar dunner en kwetsbaarder wordt naarmate je ouder wordt. Niet getreurd, er zijn best wat trucs en tips om je haar mooi en gezond te houden, ook na een bepaalde leeftijd.

Een haarmasker

Toen ik jong was kleurde ik mijn haar zelden. Tegenwoordig des te meer. Ik ben er gewoon nog niet aan toe om mijn haar grijs te laten worden. Helaas is de tijd dat ik de paar grijze haartjes met een pincet eruit kon trekken voorbij, dus nu moet ik regelmatig verven. Nu is het vaak verven van je haar echt niet top. Ik heb van mezelf mooi haar, daar mag ik niet over klagen. Het is lang, dik en er zit volume in. Maar sinds ik het verf is het ook een partij droog geworden, niet normaal. Ik zweer op het moment dan ook bij haarmaskers. Een goed masker hydrateert en voedt het haar, waardoor beschadigd en poreus haar snel herstelt.

Hydrateren is key

Ik heb verschillende haarmaskers uitgeprobeerd, met wisselend succes. Een tijd lang mocht ik een Rice ‘n Shine rijstwater haarmasker testen. Wat een superfijn masker is dat! Het is gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten waaronder rijst water extract, rijst olie, Aloë Vera, honing, Shea Butter en vitamine E. Geen troep zoals siliconen, sulfaten en parabenen dus. En, voor mij altijd belangrijk, het is makkelijk te gebruiken. Het YIQUE haarmasker breng je gewoon 1 tot 2 keer per week aan op gewassen haar en je laat het een kwartiertje tot een half uur intrekken. Klaar is Kees. Na een maandje ongeveer begin je echt verschil te merken.

Haarmasker

Knippen

Verder vertelde mijn kapster me laatst dat het belangrijk is om je haar regelmatig te knippen wanneer je wat ouder wordt. En dan heb ik het over puntjes knippen, want zoals ik eerder vertelde ben ik persoonlijk wel een fan van lang haar na je veertigste. Het gaat erom dat met de jaren je puntjes breekbaarder en stugger worden schijnbaar, en dan krijg je onder meer sneller gespleten haarpunten. Als je de puntjes dus goed bijhoudt, dan heb je er minder last van.

Masseren

Ik vraag overigens altijd tips aan de kapper, zij hebben er tenslotte toch het meeste verstand van. Dus, dat is mijn tip: vraag je kapper om tips. Behalve dat ze er verstand van hebben, kennen ze jou en je haar. Ieder mens is toch anders. Hoe dan ook, mijn kapster had nog een tip en dat was een hoofdhuidmassage. Dat schijnt hartstikke goed te werken tegen haaruitval én het stimuleert haargroei. Twee vliegen in één klap dus. Maar let op, een hoofdhuidmassage is niet iets dat je zomaar doet zonder enig verstand van zaken. Dus eerst even goed researchen hoe en wat en anders gewoon laten doen bij de kapper bijvoorbeeld.

Kwaliteitsproducten

Daar waar ik in mijn jeugd voor de eerste de beste shampoo kon kiezen, huismerk was prima, merk ik nu steeds vaker dat ik goede producten moet gebruiken. Een milde neutrale shampoo doet het goed. Niet elke dag je haar wassen ook overigens. Ook gebruik ik tegenwoordig altijd een conditioner, daar waar het ‘vroegah’ helemaal niet nodig was. Er zijn meerdere merken waar ik persoonlijk goed op ga.

Steeds meer merken hebben van die kleine testtubes of flesjes beschikbaar. Heel fijn vind ik. Scheelt je geld sowieso en je zit niet met grote hoeveelheden van producten die je wellicht niet fijn vindt. Ik zou zeggen probeer het een en ander en wanneer je je wondermiddel te pakken hebt, dan houd je die lekker aan.

Ouder met lang haar

Oei oei oei

Er zijn wat dingen waar je extra op moet letten wanneer je ouder bent. Wanneer je haar droger en brozer is, is hitte bijvoorbeeld schadelijk. Ik föhn mijn haar zelden, laat het lekker natuurlijk drogen. Maar pas bijvoorbeeld ook op in de zon. Gebruik haarproducten met UV-filters om je haar te beschermen in de zomer. Harde borstels zijn ook een no go. Gebruik zachte borstels en zachte spullen en haarproducten, kortom, wees lief voor je haar!

Als laatste, ik moest best wennen aan het ouder worden. Ik ben blij dat ik ouder word, don’t get me wrong, maar ik moest wel wennen aan de rimpeltjes, de grijze haren, de veranderende huid, dat soort dingen. Nu kan ik er steeds vaker de schoonheid van inzien en besef ik dat je met goede verzorging, genoeg slaap, gezond eten (sommige ingrediënten zijn extra goed voor je haar zoals zoete aardappels, zalm en eieren – zoek het even op) en, als het lukt, weinig stress je al die processen ook gewoon kunt vertragen. Het is even zoeken, en uiteindelijk is het ook – hoe suf en cliché het ook klinkt – grotendeels omarmen. Want dat heeft weer invloed op je uitstraling.

5 reacties op “Ook je haar wordt ouder: zorg er goed voor!”

  1. Kijkje in huis en tuin

    Mijn haar is nu bijna helemaal grijs, ik kon er niet meer tegen op verven. Nu vind ik de kleur me eigenlijk bestwel goed staan.

  2. Helaas met mijn ‘babyhaar’ lees: dun haar , moet ik wel mijn haren goed blijven verzorgen.. mijn haren groeien wel maar dit gaat mondjesmaat.. ik hoef maar 2x per jaar naar de kapper om de puntjes te laten doen.

    Interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »