Ga naar de inhoud
Home » De documentaire Maverick Modigliani

De documentaire Maverick Modigliani

modigliani documentaire

Maverick Modigliani is een erg mooie documentaire over de avant-gardistische schilder en beeldhouwer Amedeo Modigliani (1884-1920). De docu wordt verteld, in een rustgevende vrouwelijke stem, vanuit het perspectief van zijn eigen schilderijen (je kent ze wel, mooie dames met lange nekken) . Ik ben een groot liefhebber van Modigliani’s werk dus ik wist al best veel over hem maar de documentaire is erg uitgebreid dus ik hoorde toch nieuwe interessante informatie.

Interviews, foto’s en archiefbeelden

De docu is lekker afwisselend, totaal niet langdradig of saai. Interviews met historici, kenners, curatoren en zelfs een ex-vervalser worden aangevuld met toffe archiefbeelden van het Parijs van vroeger en foto’s van hem en van zijn kunstwerken. Ook als Parijs-liefhebber is het erg leuk om naar te kijken.

Als ik toch een kritische noot zou moeten uiten, dan is het dat ik moeite heb met de titel. Maverick doet zo ‘Amerikaanse cowboy’ aan, iets dat totaal niet past bij Modigliani. Hij was een echte mediterrane man, met de passie en het temperament en ja, de drama, die daarbij hoort. De titel geeft dan ook een vertekend beeld van de documentaire.

Hier en daar zijn er ook enkele onnodige filmbeelden (skateboardende tiener in hedendaags Parijs bijv.) maar he, dat zijn de artistieke vrijheden van de regisseur…

Modigliani documentaire

Kindertijd

Amedeo Modigliani werd in Livorno geboren als vierde kind van een Joodse Italiaanse zakenman en een welgestelde intellectuele Française uit Marseille. Rond de tijd dat Amedeo geboren werd, ging zijn familie failliet. Moeilijke tijden braken aan. Ook op gezondheidsgebied was het allemaal niet briljant want Amedeo had als kind o.a pleuritis en buiktyfus en op zijn 16e kreeg hij ook nog eens tuberculosis – wat jaren later zijn dood zou betekenen.

Modigliani gaat naar Parijs

Op jonge leeftijd begint hij al te tekenen en op 21-jarige leeftijd vertrekt Modigliani naar Parijs (1906). In die jaren was Parijs the place to be als kunstenaar. Hij leeft er de typische bohemien levensstijl en gaat om met kunstenaars als Picasso, Brâncusi en Sutine en gelijkgestemde bohemiens zoals de Russische Anna Achmatova en de Engelse Beatrice Hastings. Van deze twee dames maakte hij ook portretten.

Womanizer, alcoholist, vervloekt

Modi (zijn bijnaam – maudit betekent in het Frans vervloekt) staat bekend als een womanizer, een alcoholist, een man van excessen. Ik zal verder niet in details treden want daar is Maverick Modigliani juist voor maar uiteindelijk stierf hij jong en berooid. Hij verkocht amper kunstwerken tijdens zijn leven. Nu gaat zijn werk voor astronomische bedragen over de toonbank.

Tête, één van de sculpturen van Modigliani staat op de lijst van sculpturen die het meest hebben opgebracht. Het was een bedrag van 60 miljoen of iets dergelijks en zijn schilderij Nu Couché werd geveild voor iets van 170 miljoen. Wat een bedragen hè en dan te denken dat die man geen cent te makken had 🙁

Modigliani heeft tijdens zijn leven circa 400 schilderijen, 30 sculpturen en ergens tussen de 3500 en 4000 tekeningen gemaakt.

Jeanne Hebuterne

Dat hij bekend staat als een tragische kunstenaar heeft mede te maken met zijn relatie met Jeanne….en met haar dood…Jeanne Hébuterne is een interessante vrouw en wordt goed vertegenwoordigd in de docu. Eigenlijk verdient de jonge kunstenares een eigen film.

Als je het leven van Modi interessant vindt, dan kan ik je ook de geromantiseerde film over de kunstenaar (Modigliani, 2004) met Andy Garcia in de hoofdrol aanraden. De rol van Jeanne wordt erg mooi vertolkt door de Franse actrice Elsa Zylberstein.

Arts in Cinema

Al me al is de documentaire over de gerenommeerde kunstenaar de moeite waard. De Arts in Cinema kunstdocumentaires zijn sowieso altijd wel goed gemaakt. Eerder werden filmdocumentaires over onder meer Leonardo da Vinci, Tintoretto, Frida Kahlo en Gauguin uitgebracht.

De Modigliani documentaire is uitgebracht ter gelegenheid van zijn 100e sterfdag. Hij stierf op 24 januari 1920 op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculosis. De 21-jarige Jeanne was 8 maanden zwanger van hun kindje. Twee dagen na zijn overlijden pleegde Jeanne zelfmoord. Ze zijn samen begraven bij de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.

De Modigliani documentaire is nu te zien in bepaalde bioscopen.

2 reacties op “De documentaire Maverick Modigliani”

  1. o dit is een geode tip! Ik wete eigenlijk vrij weinig van Modigliani, hoewel ik behoorlijk wat weet van die periode. Een gat in mijn kennis dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »