lea seydoux
| |

5 films met Léa Seydoux

De Franse actrice Léa Seydoux is gecast als Lady Margot in Dune: Part Two. Lady Margot is een belangrijk personage in het boek maar ze kwam niet voor in de versie van David Lynch in 1984. Behalve Léa en de acteurs die je al kent uit het eerste deel van Dune, zullen in het tweede deel ook Florence Pugh, Christopher Walken en Austin Butler te zien zijn. Léa Seydoux die in 2004 haar eerste rol in een Franse serie vertolkte is uitgegroeid tot een ‘household name’ in Hollywood. Ik raad je hieronder vijf films met Léa Seydoux aan.

Wie is Léa Seydoux

Maar eerst even wat achtergrond informatie want wie is deze mooie blondine met de ietwat strenge uitstraling? Léa Hélène Seydoux-Fornier de Clausonne is geboren op 1 juli 1985 in Parijs. Ze komt uit een bekende en welgestelde family. Haar vader is zakenman, haar moeder actrice en schrijfster. Dan hebben we opa die ceo is van Pathé en oudoom die ceo was van Gaumont – inmiddels overgedragen aan zijn dochter Sidonie Dumas. Haar ouders scheiden wanneer ze nog heel jong is, een jaar of drie. Zij heeft één oudere zus en nog vijf half-zussen en half-broers, twee jongeren van vaders kant en drie ouderen van moeders kant. Wist je trouwens dat papa en mama Seydoux verre neven zijn?

De talentvolle actrice met het kenmerkend spleetje tussen haar tanden was vroeger erg verlegen. Aan het begin van haar carrière is dat een probleem voor haar geweest, zo vertelde ze al meerdere keren in interviews. In 2017 kreeg ze zoontje Georges met haar vriend André Meyer.

Vijf films met Léa Seydoux

Léa Seydoux heeft in meer dan 50 producties geacteerd. Ze speelt meestal sensuele rollen of rollen waarin ze sjagrijnig kijkt 😉 De meeste mensen zullen haar kennen als Bond girl Madeleine in Spectre en in No Time to Die maar er is meer. Het was niet makkelijk om een selectie van vijf films met Léa Seydoux te kiezen. Niet omdat ik er meer dan vijf goed vind maar omdat ik er geen vijf kon bedenken die ik met plezier heb gekeken. Ik vind Léa Seydoux namelijk een geweldige actrice maar zij en ik hebben duidelijk niet dezelfde smaak qua films! Dat betekent niet dat ik die films niet interessant vond. Integendeel, zij acteert regelmatig in intrigerende, originele en soms controversiële films.

léa seydoux 2013

La Vie d’Adèle/Blue is the Warmest Color

Het erotische/romantische drama gaat over de 15-jarige Adèle die haar lesbische gevoelens ontdekt en valt voor de rebelse kunststudente Emma (Seydoux). Het scenario is gebaseerd op het stripverhaal Le bleu est une couleur chaude van striptekenaar Julie Maroh.

In 2013 kregen Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos en regisseur Abdellatif Kechiche de felbegeerde Gouden Palm voor de film La Vie d’Adèle op het filmfestival van Cannes. De film kreeg niet louter lovende woorden, er was ook veel kritiek op de lange expliciete seksscènes die in de film voorkomen.

Juste la Fin du Monde

Schrijver Louis (Gaspard Ulliel) verruilde zo’n twaalf jaar geleden het ouderlijke huis op het Franse platteland voor een eigen plekje in Parijs. Nu komt hij, jaren later, met de hele familie lunchen. Hij heeft namelijk gehoord dat hij niet lang meer te leven heeft en komt dat vertellen. Niet alle familieleden waarderen zijn bezoek. Er is nog veel boosheid en verdriet over zijn vertrek en dat is nooit uitgepraat.

xavier dolan cinemember

De emoties tussen hemzelf, zus Suzanne (Léa Seydoux), broer Antoine (Vincent Cassel), zijn moeder (Nathalie Baye) en zijn schoonzus Catherine (Marion Cotillard) lopen hoog op tijdens de lunch. De film van Xavier Dolan is gebaseerd op een theaterstuk en dat is ook terug te zien. Alles draait om de goede dialogen en sterke acteurs.

France

Weet je wat leuk is met deze satirische film? De eerste keer dat ik ernaar keek vond ik het drie keer niks. Pas de tweede keer ging ik het wat meer waarderen. Het idee is namelijk erg goed maar de uitvoering is niet altijd even overtuigend. France de Meurs, gespeeld door Léa Seydoux, is een beroemde verslaggever. Haar leven draait om kijkcijfers en populariteit. De lijn is dun tussen journalistiek en entertainment. Wanneer ze in Parijs betrokken raakt bij een verkeersongeluk, belandt ze in een soort van gewetensconflict.

film France

Regisseur Bruno Dumont laat veel kansen liggen in zijn vertelling over de huidige maatschappij waarin normen en waarden worden vergeten in de jacht naar likes. Seydoux wel still going strong!

The Lobster (2015)

Deprimerende, intrigerende en soms gore film die zich afspeelt in een akelige maatschappij waarin single zijn een zonde is. Wanneer je als alleenstaande ‘gepakt’ wordt, dan word je naar een hotel gestuurd waar je binnen een bepaalde tijd een partner moet zien te vinden. De singles die niet binnen de tijd slagen, worden in een (zelf gekozen) dier veranderd. No mercy!

Léa speelt de wrede leider van een rebelse groepering singles. Met onder meer Olivia Colman, Rachel Weisz en Colin Farrel. Een bizarre film met een overtuigende Léa Seydoux.

Crimes of the Future

In een dystopische toekomst past het DNA van de menselijke soort zich steeds meer aan aan de kunstmatige en vervuilde omgeving. Kunstenaar Saul Tenser (Viggo Mortensen) maakt gebruik van deze evolutie oftewel deze mutaties en transformaties in provocatieve voorstellingen, waarin hijzelf en zijn partner Caprice (Léa Seydoux) de nieuwe organen operatief verwijderen. Timlin (Kristen Stewart) volgt hun bewegingen obsessief, en dat is wanneer een mysterieuze groep wordt onthuld.

films met léa seydoux

Dit is niet mijn film, echt niet, maar David Cronenberg is dan ook niet mijn regisseur. Sterker nog, hij is één van mijn twee minst geliefde regisseurs ooit. Toch is Crimes of the Future wel een unieke en intrigerende film. Persoonlijk werd ik misselijk van de sci-fi body horrorfilm, het was mij iets te goor allemaal….

The Story of my Wife

The Story of my Wife draait vanaf volgende week in de bioscoop. Ondanks de titel draait de film eigenlijk om de echtgenoot, het is zijn verhaal. ‘Onze eigen’ Gijs Naber speelt de onsympathieke Nederlandse kapitein Jacob Störr, ergens in de jaren 20, die possessief en jaloers is en constant zijn vrouw Lizzy, gespeeld door Léa Seydoux, ervan verdenkt dat ze van alles uitspookt achter zijn rug om. En dat terwijl meneer er zelf minnaressen op nahoudt! Mocht je een liefhebber zijn van Franse acteur Louis Garrel, dan zul je blij zijn om te horen dat ook hij meermaals door het beeld loopt.

the story of my wife

Maar jongens, de film is tergend traag werkelijk. Er zijn meerdere seks/naaktscènes en hier en daar echt goede stukken zoals wanneer Jacob uit het niets één of ander Nederlands zeemanslied zingt maar de dialogen zijn helaas vaak gekunsteld. Naber komt soms wat onwennig over maar hij doet het over het algemeen wel goed als de sterke man die tegelijk ook kwetsbaar en onzeker is. Lizzy is mooi en sensueel maar ook rebels en sterk, al begreep ik niet waarom ze halsoverkop wilde trouwen maar goed, ik heb het boek dan ook niet geschreven. De film is gebaseerd op het boek van Milán Füstik en ik denk dat dit drama over liefde en passie beter tot uiting in een boek komt dan op het doek. De film is traag maar niet slecht, met goed én slechte stukken, een kwestie van pieken en dalen.

Andere rollen

Verder is Léa te zien in een klein rolletje als Charlotte LaPadite in Inglorious Basterds (2009), een klein rolletje in Midnight in Paris (2011) en een vrij kleine maar uiterst krachtige rol in Wes Anderson’s The French Dispatch (2021). Ze speelde eerder al een kleine rol in een Wes Anderson film: The Grand Budapest Hotel.

In 2014 vertolkte ze de rol van Belle in een Franse versie van Beauty and the Beast tegenover Vincent Cassel. Op de één of andere manier geen rol voor haar, daar komt ze net te sterk voor over vind ik zelf. En last but not least, wanneer je houdt van bizarre films dan zou je De la Guerre/On War (2008) wel kunnen waarderen.

Wat zijn jouw favoriete films met Léa Seydoux?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.