Ga naar de inhoud
Home » Marionette | een spannende Nederlandse film

Marionette | een spannende Nederlandse film

Marionette met Thekla Reuten

Als je de film Marionette nog mee kunt pakken in de bios, dan zou ik zeggen: doen. De Engels gesproken Nederlandse psychologische thriller met Thekla Reuten is geen dertien in een dozijn film – hier is over nagedacht en er is hard aan gewerkt en dat zie je, dat voel je en dat moet beloond worden.

Blonde krullenbol treitert kinderpsy

Marionette gaat over kinderpsychiater Marianne Winter (Reuten) die na de dood van haar man vanuit de VS naar Schotland verhuist. Daar zorgt één van haar nieuwe patiëntjes, de tienjarige Manny (Elijah Wolf), voor veel stress om het even zachtjes uit te drukken. Manny speelt ‘mind games’ met zijn psychiater. Hij tekent traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij Marianne’s toekomst kan sturen.

Marianne en Manny in Marionette

Kan Manny inderdaad de toekomst beïnvloeden of ziet hij alleen de toekomst? De nuchtere Marianne verliest langzaam maar zeker haar grip op de realiteit en ziet haar leven volledig ontsporen.

Thriller met bovennatuurlijke elementen

De thriller met bovennatuurlijke elementen en een filosofische insteek is spannend maar (gelukkig) niet echt eng. Marionette is voornamelijk intrigerend. Aan het begin denk je dat het best een cliché film gaat worden maar hoe langer je kijkt, hoe meer het verhaal weet te boeien. De regie en het Schotse klimaat – regen, grauw, donker – dragen ook echt bij aan de unheimliche sfeer.

Daarnaast is er gelet op de kleine details. Zo heeft Thekla toch wel een accentje wanneer ze Engels spreekt, al is het lichtjes maar ze verhuist dus uit de VS waardoor een van haar nieuwe collega’s de conclusie trekt dat ze Amerikaans is. Haar reactie is dat ze niet Amerikaans is zonder er verder op in te gaan, maar juist dat soort kleine details maken het verhaal aannemelijker en overtuigender.

Leuk om te weten

Het verhaal is gebaseerd op de met een Gouden Kalf bekroonde korte film Marionettenwereld (1993) die Elbert van Strien op de filmacademie maakte. De film werd toen ook genomineerd voor een studenten-Oscar (Student Academy Award). De regisseur koesterde toen al de droom om er ‘ooit’ een lange Engelstalige speelfim van te maken.

Jaren later bleek die droom verwezenlijkt te kunnen worden, in Hollywood nog wel. Matt Damon had interesse in de hoofdrol maar de besprekingen liepen vast en van Strien keerde terug naar Europa. Het duurde nog eens een paar jaar voordat Marionette het licht zag. Het is overigens de eerste Engelstalige film van de regisseur.

Kijken of niet kijken

Zeker kijken, dit is een Nederlandse film van een ander niveau dan je gewend bent. Ik heb kleine kritiekpuntjes – you know me – maar ik ben ook meerdere keren positief verrast en alles bij elkaar scoorde Marionette voor mij meer plusjes dan minnetjes.

De film Marionette was in drie categorieën genomineerd voor een Gouden Kalf: Beste Regie (Elbert van Strien), Beste Sound Design (Marco Vermaas) en Beste Production Design (Anne Winterink) en won de laatste. Marco Vermaas won overigens wel beste sound design maar dan voor Bumperkleef – ja, hij was tweemaal genomineerd in de categorie.

Marionette Nederlandse film

Ik had bijna de trailer toegevoegd maar weet je wel hoe sommige trailers zo gemaakt zijn dat alle hoogtepunten erin voorkomen? Dat heeft deze dus NIET de trailer kijken!

Zien? Marionette draait nu in de bioscoop en is vanaf 6 november exclusief te zien bij Pathé Thuis.

4 reacties op “Marionette | een spannende Nederlandse film”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »