Ga naar de inhoud
Home » Cursussen volgen oftewel leren en jezelf blijven ontwikkelen

Cursussen volgen oftewel leren en jezelf blijven ontwikkelen

cursus volgen

Tijdens de eerste weken van corona vielen al mijn klussen weg (ik werk in de toeristische en culturele sector) waardoor ik extra tijd had om relevante grafische cursussen te volgen. Hoe verschrikkelijk ik vroeger school ook vond, hoe fijn ik het nu juist vind om te leren en mezelf te blijven ontwikkelen op professioneel niveau. Nu zit ik natuurlijk ook in een vak waar verandering aan de orde van de dag is.

Het is voor mij, als communicatiestrateeg, extra belangrijk om constant goed om te hoogte te blijven. Tekstueel en strategisch ben ik heel sterk (en bescheiden :)) maar op grafisch gebied kan ik nog veel leren.

Van je hersenen naar je papier

Waar ik regelmatig tegenaan loop is dat ik allerlei geniale ideeën heb (daar steekt die bescheidenheid weer de kop op) maar dat ik die niet weet om te zetten naar mijn papier of mijn scherm. Dat is enorm frustrerend kan ik je vertellen.

De creativiteit is dan wel aanwezig maar het schort aan techniek waardoor je het niet zo vormgegeven krijgt als het beeld in je hoofd. Ik wil dus eigenlijk al een hele tijd grafische cursussen volgen maar ik kwam er door drukte steeds niet aan toe. Nu wel en dat is fijn want dan kan ik post-corona extra gas geven.

Bij Grafische cursussen geven ze o.a les in InDesign, Photoshop, Lightroom en Illustrator – zowel voor beginners als gevorderden. De lessen worden klassikaal gegeven in Amster­dam, Utrecht, Den Haag en Breda maar tijdens corona worden ze veelal online gegeven. Er zijn korte cursussen van 1 of 2 dagen maar er zijn ook hele uitgebreide jaarcursussen. Heel fijn dus.

grafische cursussen volgen

Talen leren

Ik wil ook meer talen leren. Ik ben nu enkele weken begonnen met Arabisch en Italiaans. Ik ben gek op talen en wil er altijd meer leren. Ik merk wel dat ik het, hoe ouder ik word, steeds lastiger vind. Ik sprak vroeger Arabisch dus dat scheelt want dan is het meer een kwestie van weer terughalen. Het is net als fietsen, je verleert het eigenlijk nooit maar het wordt niet gebruikt en verdwijnt naar de achtergrond.

Italiaans heb ik niet eerder gesproken maar ik vind het zo’n enorm mooie taal. Omdat ik vloeiend Frans spreek, herken ik best veel dus tot nu toe valt het leren me wel mee.

Social Media

Verder volg ik doorlopend cursussen en webinars op het gebied van social media om up to date te blijven. Dat vind ik altijd leuk om te doen en de ontwikkelingen op dat gebied gaan nou eenmaal erg snel dus als je niet bij blijft, dan raak je al heel snel achter.

Al me al vind ik het dus heel fijn dat ik wat meer tijd had om meer cursussen te volgen. Heb jij ook van de corona periode gebruik gemaakt om meer te leren? En volg je überhaupt wel cursussen?

18 reacties op “Cursussen volgen oftewel leren en jezelf blijven ontwikkelen”

 1. Goed bezig ben je! Logisch dat nu je werk weg viel je wel door wil gaan met ontwikkelen. Ik heb de laatste jaren veel cursussen gevolgd maar nu deze tijd juist niet, omdat ik zo druk was met de kinderen die thuis waren. Maar ik hoop dit zeker weer op te kunnen pakken.

 2. Niet persé de corona tijd maar ik volg nog wel studies naast mijn 60urige werk week. Engels en planner weg transport, ik vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen, ik wil net als jou meer talen leren!

 3. doe je goed!! en het is ook goed om bij te blijven leren. ik volg een keer per jaar een cursus voor wat nieuwe dingen op fotografie en blijf dat leuk vinden omdat er steeds meer nieuwe dingen bij komen die ik niet wil missen

 4. Ik heb ook een tijd Italiaans geleerd, maar omdat ik op school destijds en later 2x in Parijs in eens fluently frans sprak (je hebt gelijk, je kennis verdwijnt en steekt in eens de kop op) vond ik het juist enorm verwarrend omdát het soms zo op frans leek

  1. Dat herken ik heel goed, dat heb ik gehad toen ik net Nederlands had geleerd (toen ik 10 of 11 was) en een jaar later Duits kreeg op school. Super verwarrend met als gevolg kortsluiting (al heeft de Duitse leraar daar ook wel iets mee te maken gehad)!

 5. een dag niets geleerd, een dag niet geleefd zegt deze oude docente. Ik leer uit de praktijk en volg met regelmaat een cursus. Voor mijn lol hou ik mijn Frans bij op Duo ingo

 6. Jammer dat jij ook werk hebt verloren de afgelopen tijd. Ik zit helaas in hetzelfde schuitje. Cursussen zijn inderdaad goed voor je ontwikkeling. Ik heb zelf ook veel webinars gevolgd en ben nu met een nieuwe opleiding begonnen. Geen enkel mens is uitgeleerd.

 7. Lekker bezig! Ik ben begonnen met een cursus maar op een gegeven moment heb ik hem naast mij neergelegd en heb er niet meer naar omgekeken. Zonde, want ik kan er zoveel uit halen! Jouw artikel heeft er wel voor gezorgd dat ik weer in de doe-modus sta. Dankjewel daarvoor!

 8. Ik had van maart tot juni gewoon nog online les, dus in pricipe heb ik ook bij geleerd tijdens de corona. Daarnaast ben ik nu bezig met Spaans leren via duolingo en ga over enkele weken aan de slag met een zelfstudie aan de avondschool. Ook leer ik graag via non-fictie boeken, dus ja, ik durf wel te zeggen dat ik veel heb geleerd de afgelopen maanden.

 9. Heel goed dat je blijft ontwikkelen. Ik volg regelmatig online master classes en doe ook cursussen voor de optimalisatie van mijn beide blog platformen, daarnaast volg ik op dit moment ook een opleiding tot nagelstylist. Iets grafisch lijkt mij ook ontzettend leerzaam en functioneel voor het blog

 10. Ik ben nu bezig met een online mindfulness training. Dat is erg fijn voor mijn overspannen hoofd. Ik wil wel meer gaan leren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, social media en bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »