energiekosten besparen

Energiekosten besparen door je woning te isoleren

Wist je dat 2 van de 3 woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn? Terwijl een lager energieverbruik zowel gunstig is voor de planeet als voor je eigen portemonnee. Toen we vorige maand verhuisden werd ik verrast door een schrikbarend hoge eindafrekening. De oude huurwoning was erbarmelijk slecht geïsoleerd dus ik was er al huiverig voor. Zeker met de prijzen die nu nog hoger liggen dan gemiddeld. In de nieuwe woning is de isolatie ook niet om over naar huis te schrijven maar wel stukken beter gelukkig. We gaan nu de lente en zomer in dus daar maak ik me niet druk om, maar ik wil het wel allemaal beter laten isoleren vóór de herfst.

Manieren om je woning te isoleren

Ik ging op zoek naar de beste manieren om een woning te isoleren. Isolatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van kou en tocht, dat je CO2 uitstoot lager is en dat je lagere energiekosten hebt. Uiteindelijk zal isolatie geld besparen maar in eerste instantie is het een kwestie van investeren. Dat kan best pittig zijn maar gelukkig bestaan er subsidies voor woningisolatie. Er zijn diverse manieren van woningisolatie, kijk je even mee?

  1. Kies voor isolatieglas voor je ramen (en eventueel glazen deuren). Isolatieglas bestaat uit meerdere lagen glas. Wanneer je isolatieglas gebruikt, dan zal er minder tocht zijn en blijft de warmte beter in huis hangen. Er zijn verschillende varianten isolatieglas. Wist je bijvoorbeeld dat er triple glas bestaat? Ik kende alleen dubbel glas. Triple glas is opgebouwd uit drie glasplaten met daartussen twee spouwruimtes die op hun beurt gevuld zijn met argongas en HR gecoat zijn. Dit levert dus een drievoudig rendement op! Dit type glas is geschikt voor buitenkozijnen, zowel voor ramen als deuren.
  2. Een goedkope en eenvoudige vorm van isolatie is om radiatorfolie achter je verwarming te plaatsen. Dat kost heel weinig en dat haal je bij zaken als de Gamma. Een radiator geeft warmte af aan twee kanten, dus ook aan de kant van de muur. Door de folie te plaatsen zorg je ervoor dat de warmte niet verloren gaat.
  3. De volgende vormen van isolatie zijn grote en soms best prijzige klussen, maar dit zijn dingen waar je jaren en jarenlang plezier van hebt. Om je woning te isoleren kun je kiezen voor gevelisolatie, dakisolatie en/of vloerisolatie. Bij (buiten)gevelisolatie wordt er isolatiemateriaal geplaatst tegen de buitenmuren van het pand. Hiervoor is meestal een vergunning van de gemeente nodig. Je kunt ook kiezen voor gevelisolatie aan de binnenkant. Dakisolatie kan heel handig zijn omdat warme lucht opstijgt. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, raak je zo’n 30% warmte kwijt via het dak. Vergelijk de verschillende vormen van isolatie goed want bij elke woning is er een geschikte optie. 
  4. Dicht alle kieren en naden in je woning. Dit klinkt als een schot voor open doel en misschien is dat het ook maar dankzij kleine, meestal goedkope oplossingen, kun je qua isolatie al een heel end komen. Plaats tochtstrippen bij je ramen en deuren (denk ook aan je brievenbus!). Er bestaan ook handige tochtrollen voor onder je deuren. Kit gaten in de muren en kozijnen dicht. Kijk ook goed naar de plek waar je leidingen lopen, daar zit soms behoorlijke ruimte. Dat kun je eventueel met purschuim afsluiten.

Andere tips om energie te besparen in huis

  • Houd de deuren in je huis zoveel mogelijk dicht en verwarm de ruimtes die je gebruikt. Wanneer je een trap in je woning hebt is het helemaal drama want de verwarming beneden moet harder werken omdat de warmte naar boven gaat. Ook in dit geval helpt het om de deuren dicht te houden zodat de warmte niet ontsnapt. 
  • Gebruik een app om je energieverbruik en dus kosten in de gaten te houden. Ik vind dat zelf echt heel erg handig omdat je automatisch veel bewuster omgaat met je energiegebruik.
  • Verkort je gordijnen wanneer ze voor de radiator hangen want ze houden de warmte tegen. De tip heb ik ooit gehoord en toegepast en het scheelt echt!
  • Een warme kruik in bed! Mijn go to!

Wat je ook doet, houd bij het nemen van energiebesparende maatregelen rekening met de terugverdientijd. Natuurlijk maakt het erg uit of je in een huurwoning of in een koopwoning woont. Voor mij was het isoleren van mijn vorige woning bijvoorbeeld geen optie, gezien het een tijdelijke huurwoning was waar ik maximaal twee jaar zou wonen. De terugverdientijd varieert natuurlijk afhankelijk van de investering die je maakt.

Je zult nou eenmaal meer geld kwijt zijn voor dakisolatie dan voor radiatorfolie. De prijs is daarnaast afhankelijk van het te isoleren oppervlak, hoe vochtig je woning is en de kwaliteit van het materiaal dat je gebruikt.  De dubbel glas prijs wisselt bijvoorbeeld afhankelijk van de kwaliteit glas waar je voor gaat. Aan de andere kant zal goede kwaliteit ook meer opleveren op de lange termijn. Vergelijk sowieso te allen tijde de prijzen en de situatie goed en check of je subsidie kunt krijgen.

Heb jij nog goede energie bespaartips? Laat ze dan vooral achter hieronder in de comments!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. In mijn oude huurwoning heb ik met folie achter de verwarming inderdaad goed kunnen besparen. In onze huidige woning hebben we vloerisolatie. Bij de koop van de gordijnen hebben we toen der tijd niet nagedacht over de verwarming. We willen de gordijnen binnenkort vervangen en dan inderdaad kortere kopen. De huidige gordijnen komen namelijk tot de vloer. Onze bank staat ook voor de verwarming. Die houdt ook de warmte tegen. Helaas kunnen we daar qua indeling van de woonkamer niets in veranderen. Mijn ouders hebben nu kleine ventilatortjes onder de verwarming om de warme lucht beter te verspreiden. Dat is ook iets waar wij naar gaan kijken.

  2. Wat ik zelf nog heel graag wil kopen is radiatorfolie en de naden van mijn raamkozijnen kitten. Ik woon op een hoekwoning dus dat wil wel met de kou en wind. Nu het lekker warmer wordt buiten ga ik er deze zomer mee aan de slag voor de volgende winter. Maar besparen doe je hier echt mee!

  3. Handige tips zijn dit. Ik woon in een oud huis en daar is haast niet op tegen te isoleren 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.