Ga naar de inhoud
Home » Een vloer kiezen | waar let je op?

Een vloer kiezen | waar let je op?

Een vloer kopen

Een vloer kopen doe je niet zomaar even snel. Het is relatief kostbaar en als je niet net verhuist, dan moet je al je meubels en spullen verplaatsen dus het is best wat gedoe. Het voordeel is wel dat je niet elke drie dagen een vloer hoeft te leggen. Wanneer je de goede keuze maakt, dan kan het jaren en jaren blijven liggen. En hoe langer het blijft liggen, hoe duurzamer. Een nieuwe vloer leggen vergt dus wat planning en research. Elke vloersoort heeft bepaalde eigenschappen die zwaarder of minder zwaar wegen, van gietvloeren tot hout en laminaat, én een bijbehorend prijskaartje. Zet van tevoren op een rij waar je ideale vloer aan moet voldoen en vergelijk, vergelijk, vergelijk.

De ruimte

De ruimte waar je de vloer wilt leggen, is van grote invloed op de vloerkeuze. Je maakt over het algemeen een andere keuze voor de vloer in de badkamer dan voor de vloer in de slaapkamer. Welke soort vloer past bij de plek waar je de vloer wilt leggen? Is de vloer kras- en vochtbestendig? Heb je een isolerende ondervloer nodig? Is de vloersoort slijtvast? Wil je je vloer combineren met vloerverwarming? Sta er daarnaast bij stil of de vloer makkelijk schoon te maken is, daar zul je achteraf veel profijt van hebben.

Vraag vrienden en familie welke vloer zij hebben en wat ze in de loop der jaren is opgevallen. Hadden ze ergens spijt van of waren er eigenschappen waar ze juist extra blij mee waren? Zouden ze nu een andere vloer kopen of zijn ze tevreden? Je kunt veel leren van de ervaringen van een ander.

De prijs

Wat prijzen betreft, of het nu gaat om een vloer, een spijkerbroek of een vliegticket is het magische woord: ‘vergelijk’. Vraag offertes van gietvloerbedrijven en andere vakspecialisten op. Vergelijk de prijzen van verschillende vloersoorten, maar vergelijk ook aanbieders van één vloersoort onderling. Vraag per vloersoort bij minimaal vier aanbieders een offerte aan. Ga ook eens bij een showroom langs om materialen uitgestald te zien en te voelen.

Sta stil bij de keurmerken van de vloer waar je in geïnteresseerd bent. Deze kunnen van invloed zijn op de prijs, maar ze zeggen ook veel over de herkomst en de kwaliteit van de vloer. Kijk verder dan alleen de vloer zelf, wanneer je prijzen vergelijkt. De prijs is meestal exclusief btw en exclusief voorrijkosten. Moet er nog wat gedaan worden aan de ondervloer voordat de vloer gelegd wordt? Wat zijn daar de kosten van? En is er afwerking nodig, zoals plinten e.d.? Vergeet niet arbeidskosten mee te rekenen in je prijsvergelijking. Ga je de vloer zelf leggen of laat je het leggen? Arbeidskosten kunnen erg verschillen van de ene tot de andere aanbieder.

De uitstraling

Welke vloer past bij jouw smaak en inrichting? Natuurlijk ogende materialen zijn tijdloos en eenvoudig aan te passen aan verschillende stijlen inrichting. In een industrieel interieur zal een gietvloer mooi staan. Het heeft een modern, strak en luxe uiterlijk, dat nog eens versterkt wordt door de naadloze afwerking. Onder de benaming gietvloer vallen verschillende soorten vloer die gegoten aangebracht worden. Een gietvloer kan onder meer opgebouwd zijn uit beton, polyurethaan of epoxy en is verkrijgbaar in verschillende designs en kleuren. Gietvloeren zijn erg slijtvast en gaan enorm lang mee.

Ben je op zoek naar knus en warm? Dan is een houten vloer een geschikte optie. Visgraat geeft bijvoorbeeld een rustieke en authentieke uitstraling aan je ruimte. Houten vloeren zijn er in allerlei kleuren en soorten te krijgen, waardoor het een veelzijdige optie is. Dat geldt overigens ook voor laminaat. Voor een retro look is vloerbedekking leuk – mits je geen huisdieren in huis hebt. Op zoek naar een Provençaalse of Mediterrane sfeer? Dan zijn tegels je beste vriend. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

De trends

Ja, ook op het gebied van vloeren bestaan er trends, of het nu gaat om de kleuren, de styling of het materiaal. Laat je daar niet teveel door beïnvloeden bij het kopen van een vloer. Trends komen en gaan, je vloer blijft. Vloeren gemaakt van bamboe zijn de laatste tijd ook populair, evenals PVC vloeren. Er wordt daarnaast vaker gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Als je een houten vloer overweegt, dan loont het de moeite om ook naar gerecycled hout te kijken. De prijs ligt vaak hoger, maar het is wel stukken duurzamer.

Andere vloeren die de laatste tijd populair zijn, zijn vloeren van natuursteen en gietvloeren. Kijk bij de keuze ook altijd naar de verwachtte levensduur van een vloer. Wat interessant is, is dat vloeren altijd in ontwikkeling zijn. Je hebt nu eenmaal meer keuze in vloeren dan twintig jaar geleden. Er komen meer vloersoorten bij en meer varianten dus kijk ook naar nieuwe opties. PVC vloeren, om maar een voorbeeld te noemen, zijn in de loop der jaren van steeds betere kwaliteit en worden ook steeds duurzamer geproduceerd. Ook op het gebied van gietvloeren is veel ontwikkeling geweest de laatste jaren. Kortom, laat je goed informeren: wat is er nu op de markt qua vloeren?

Ben jij van plan om binnenkort een nieuwe vloer te kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »