Huda’s Salon | het zal je kapster maar zijn
Huda’s Salon heeft gisteren de Dutch Movies Matter Award gewonnen op het Movies that Matter festival. De Palestijns-Nederlandse film neemt de kijker mee naar de donkere krochten van Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. Het begint allemaal met een gezellig kappersbezoek. Terwijl haar baby in de kinderwagen slaapt, praten de mooie Reem en haar kapster Huda over koetjes en kalfjes maar ook over het huwelijk van Reem. Die verloopt namelijk wat moeizaam door de extreme jaloezie van haar man. Kortom, the usual gekeuvel tijdens een knipbeurt. De baby van Reem slaapt ondertussen rustig in de kinderwagen. Niets aan het handje.
Kat en muis spel
Nadat er iets heel naars gebeurt – nee, ik ga niet spoilen – komt Reem erachter dat Huda een dubbelleven leidt. De kapster werkt voor de Israëlische geheime dienst. Ze vertelt ze onder meer waar er wapens liggen of geeft ze namen van leden van Palestijnse verzetslieden. Het liefst zou Reem de kapperszaak zo snel mogelijk uitrennen maar Huda chanteert haar. Reem wordt voor de onmogelijke keuze gesteld: ze moet ook voor de geheime dienst gaan werken en haar eigen mensen verraden of Huda zal haar geheim onthullen. Dat laatste kan enorme gevolgen hebben voor Reem en haar dochtertje. Reem kan geen kant op. Ze durft haar man bovendien niet te vertellen wat er gebeurd is dus ze staat er alleen voor.
Kort erna wordt Huda gepakt door een groep Palestijnse strijders die erachter zijn gekomen dat Huda voor de Israëlische geheime dienst werkt. Ze willen van haar de namen krijgen van alle vrouwen die ze heeft gerekruteerd om te spioneren. Reem is haar leven niet meer zeker. Wat als haar naam genoemd wordt? Dit loopt uit op een intens kat en muis spel.
Veel dialoog, weinig actie
De film volgt dus twee verhaallijnen, Reem die angstig een way out probeert te vinden enerzijds en Huda en Hasan, de Palestijnse leider die haar ondervraagt, anderzijds. Wanneer je het verhaal leest, dan zou je veel actie verwachten maar niets is minder waar. Huda’s Salon draait om de dialogen. Ondanks dat het een trage film is, is het niet langdradig.
Op een gegeven moment vertelt Hasan hoe hij zo geworden is als hij is. Ik kreeg toen een brok in mijn keel. Dat verhaal had zo gebeurd kunnen zijn in het echt. Je hoort helaas regelmatig dit soort verhalen. Deze week zijn al meerdere Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten, waaronder twee vrouwen en twee tieners. Ik werd dan ook op dat moment weer geconfronteerd met het feit dat de film dicht bij de werkelijkheid staat. En hoe belangrijk de rol van films is in de maatschappij.
Goed acteerwerk, boeiend plot
De transformatie van Reem is bijzonder goed gedaan. Aan het begin van de film is ze mooi met een onbezorgde, frisse uitstraling. Al snel verandert ze in een panische vermoeide en prikkelbare vrouw. De acteurs zijn sowieso goed en de dialogen over het algemeen krachtig.
Het is naar mijn mening niet het beste werk van regisseur Hany Abu-Assad maar het is zeker een goede film. Net wat subtieler, dat wel. Andere films die ik kan aanraden zijn Rana’s Wedding, Paradise Now en Omar. Abu-Assad is geboren in Nazareth maar hij woont sinds 1980 in Nederland.
Srsck score ★★★★
Palestina/Nederland/Egypte/Qatar, 2021. Thriller van Hany Abu-Assad met Ali Suliman, Maisa Abd Elhadi en Manal Awad.
Huda’s Salon is in het kader van festival Movies That Matter te zien op 15 en 16 april in Den Haag. Na afloopt is er een nabeschouwing met de regisseur. Vanaf 12 mei draait de film in de reguliere bioscopen.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Je hebt gelijk, met een dergelijke verhaallijn zou je een actiefilm verwachten.
Maar toch heb ik het gevoel dat deze film, zonder spectaculaire actie, toch best boeiend zal zijn.
Toch eentje die ik wel wil zien.
Denk dat de ernst verloren zou gaan als dit een actiefilm was geworden. Nu komt de boodschap misschien nog harder binnen – en dat is in dit geval echt belangrijk.