Liefde voor de Funko Pop!

funko pop

Funko Pop! figuren zijn de laatste jaren immens populair. Wij hebben er slechts eentje thuis, Audrey Horne uit Twin Peaks, maar ik vrees dat daar binnenkort verandering in gaat komen. Ik zag namelijk de Funko Pop van Axl Rose van Guns N’ Roses en die is té gaaf!

axl rose

Een klein vinyl poppetje

Een Funko Pop! is een Pop culture vinyl poppetje van circa 10 centimeter. Je kunt er niets mee behalve verzamelen 😉 Ze zijn erg toegankelijk qua prijs. Ze kosten rond de 10 euro. De kracht van dit poppetje ligt volgens mij in het feit dat het er zoveel zijn. De Pop covert alle fandoms ter wereld!

Er zijn Funko Pop figuren van superhelden, van game karakters, van Disney figuren, muzieklegendes, beroemde sporters, film personages en ga zo maar door. Er bestaan zelfs Funko Pop figuren van Bob Ross en van The Rocky Horror Picture Show!!

Films klassiekers Funko

Op een gegeven moment zie je er eentje, in ons voorbeeldje hierboven een personage uit Twin Peaks, en dan kun je niet anders dan zwichten. En dan begint het pas want er zijn altijd meerdere Pops in één reeks. Voor je er erg in hebt heeft de verzamelwoede toegeslagen. Zoals Funko’s CEO Brian Mariotti zelf zegt: “There’s something [in the catalog] that’s going to get somebody hooked”

Daenerys funko pop

van Snohomish naar 28 miljoen dollar

Het Amerikaans bedrijf Funko maakt niet alleen Funko Pops! maar ook andere figuren, knuffels en accessoires. Toch zorgen de Pops voor het grootste succes. Zo zorgden de Funko Pops voor meer dan de helft van de totale inkomsten van Funko in 2013, namelijk 28 van de 40 miljoen dollar (volgens Wikipedia). Niet mis, hè?!

Funko Pop! variety
Met de klok mee: Michael Jackson, Morty (Rick and Morty), Ernesto (Coco), Bob Ross

Funko is in 1998 opgezet door Mike Becker in een klein Amerikaans stadje met een gekke naam: Snohomish. Becker begon, gewoon van huis uit, met van die bobblehead poppetjes die hij Wacky Wobblers noemde. Zijn eerste was de mascotte van fast food restaurant Big Boy! In 2005 had hij het wel gezien en stond hij op het punt om te stoppen met Funko. Toen kwam een vriend van hem (en verwoed verzamelaar), Mariotti,  in beeld.

Voor verzamelaars
Pop! Television, Pop! Rocks, Pop! Heroes, Pop! Movies

Tijdens de San Diego Comic-Con in 2010 presenteerde Mariotti figure van Batgirl, Green Lantern en twee Batmans. Het was geen geweldig succes maar hij werd wel opgemerkt. Vervolgens liet hij met drie licenties op zak, DC, Marvel en Star Wars, de eerste echte Pop! lijn produceren. De rest is geschiedenis!

Afgelopen januari is een documentaire uitgekomen over Funko: Making Fun, the story of Funko. Ik heb het zelf nog niet bekeken maar ben wel benieuwd.

Funko Lalaland

Funko Pops koop je o.a bij Large en ook bij Bol hebben ze een groot assotiment. Wil je weten hoe jij eruit zou zien als Funko Pop!? Je kunt dat hier samenstellen. Hieronder zie je yours truly als Pop! 😉

Funko Pop Freddy

Vinden jullie Funko Pop! figuren ook zo leuk of vinden jullie de hele hype zwaar overdreven?

20 gedachten over “Liefde voor de Funko Pop!

  1. Ik ben ze al heel vaak tegen gekomen in diverse winkels, maar snapte te lol er eigenlijk niet zo van. Maar het klopt dus dat het alleen maar voor het verzamelen is. Heel populair onder mijn kinderen, maar ik sla hem toch maar even over denk ik

  2. Nog nooit van gehoord. Is het dan ook een popje om mee te spelen of puur om naar te kijken? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk. Altijd mooi als iemand voor zijn droom gaat trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »