keuken inrichten
|

Gezelligheid in je keuken

Keukens zijn vaak saai, is dat je ooit opgevallen? Ik heb veel vrienden in de kunsthoek, schilders, filmmakers, en het creatieve zie je vrijwel altijd terug in de inrichting van hun woning. Maar dan loop je de keuken in en…saai. Waarom dan toch? Functioneel is echt niet per se synoniem met doorsnee en kleurloos. Ook ligt het niet aan het aanbod want er zijn zat stijlvolle of originele keukenmeubels en apparatuur te vinden, van een zwarte keuken tot een pastelkleurige keuken, je kunt echt alle kanten op. Zonde vind ik het, want we brengen toch relatief veel tijd door in onze keukens. Ik verzamelde wat tips om wat kleur en gezelligheid in je keuken te brengen.

Ronde vormen

Kom je bij mij langs, dan zal je al snel opvallen dat er in de inrichting van mijn woning heel veel ronde vormen zijn. Op de een of andere manier hebben niet-hoekige vormen een warmere uitstraling. Volgens de Feng Shui-leer geven scherpe hoeken en rechte lijnen eerder slechte energie af. Ronde vormen ogen sowieso natuurlijker. Ik bedoel hoeveel vierkant en rechthoekige vormen vind je in de natuur? Een rond kookeiland, een ronde bar of ronde kastjes geven meteen een sfeervolle uitstraling aan je keuken. Waar ik zelf ook bij zweer zijn spiegels. We zijn niet snel geneigd om spiegels op te hangen in een keuken, terwijl het meteen zo’n ruimtelijk gevoel geeft. Je zou bijvoorbeeld voor keukenkastjes met spiegeldeuren kunnen kiezen.

Leefkeuken

Maak van je keuken een plek waar je bij elkaar komt, een gezellige plek om samen te zijn, met andere woorden: een sociale hotspot. Hiervoor moet je natuurlijk wel een beetje een ruime keuken hebben want dan kun je een mooie eettafel neerzetten, maar zelfs met beperkte ruimte kun je iets van een gezellige eethoek maken. Al is het bijvoorbeeld een klein barretje met hoge krukken in een hoek. Als je een U keuken hebt, dan kun je bijvoorbeeld in het midden een tafel plaatsen of voor een (schier)eiland kiezen.

Het is toch veel gezelliger wanneer je staat te koken, als je ondertussen een drankje met je familie of gasten kunt doen en lekker kunt babbelen dan als je ze in de woonkamer hoort terwijl jij in je uppie in de keuken staat? En wat is er leuker dan de dag met zijn allen te beginnen met een ontbijtje in de keuken?

Pastelkleuren

Zelf word ik blij van pastelkleuren in de keuken in combinatie met een vintage inrichting, bijvoorbeeld gekleurde retro lampen. Door de zachte kleuren, denk aan pastelgroen en zachtroze bijvoorbeeld, krijgt je keuken een knusse intieme sfeer. In zo’n vintage geïnspireerde inrichting passen plantjes ook heel leuk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een plank met allerlei vintage potjes gevuld met verse kruiden? Zo leuk!

Boheems

Ook fellere kleuren en Boheemse accessoires doen het goed in de keuken. Laat je inspireren door Mexicaanse huizen, de Disneyfilm Coco en Frida Kahlo taferelen. De kleurcombinaties zijn soms erg gewaagd en toch past het allemaal prachtig bij elkaar. Contrasterende kleuren doen het sowieso altijd goed, kijk maar eens naar complementaire kleuren op een kleurenwiel, bijvoorbeeld oranje en blauw. Origineel, zomers en behaaglijk. Wat wil je nog meer? Je kunt met de juiste verlichting de nadruk leggen op de gekleurde muren en/of meubels.

Marmer

Voor een wat luxe uitstraling kun je kiezen voor marmer in je keuken. Marmer is makkelijk schoon te houden, gaat heel lang mee en ziet er elegant en chique uit. Wat ik persoonlijk mooi vind is zwart marmer en dan met kleuraccenten. Een mooie groene fruitschaal bijvoorbeeld en waarom niet, een gekleurde koelkast of een gekleurd fornuis. Of als je juist het luxe aspect wilt benadrukken, gouden elementen zoals een gouden kraan of gouden deurknoppen.

Met marmer kun je sowieso veel kanten op. Je kunt marmer bijvoorbeeld ook combineren met natuurlijke materialen zoals bamboe, steen en rotan. Dan oogt je keuken minder luxe en komt de nadruk meer te liggen op de natuurlijke materialen. Fonteintje erbij en wat Boeddhabeelden en je kunt zo op je keukenblad mediteren 😉

Vloer

De vloer van de keuken wordt soms ondergewaardeerd terwijl een vloer toch grotendeels de uitstraling van je ruimte bepaalt. Je keuken zal er meteen anders uitzien wanneer je bijvoorbeeld Portugese tegels met gekleurde motieven op de vloer legt in plaats van een saaie grijze vinylvloer om maar wat te noemen. Let bij de keuze van je vloer wel goed op dingen als schoonmaak en onderhoud. Hygiëne is in alle ruimtes van je huis belangrijk maar eigenlijk nog meer op plekken als badkamer en keuken. Houd er dus rekening mee.

Algemene tips

Let bij de inrichting van je keuken er wel altijd op dat het praktisch en functioneel is. Denk bij voorbaat al aan het schoonmaken, kun je overal makkelijk bij om het schoon te houden en heb je genoeg opbergruimte zodat je keuken niet constante chaos is? Is je ventilatie voldoende en ook in verband met luchtjes, staat je vuilnisbak op een handige plek? Hoe gezellig het ook is om glazen en servies te zien, zou ik toch kiezen voor gesloten kasten want anders wordt het allemaal toch weer stoffig. Staat apparatuur op de goede hoogte? Kun je bij alle kastjes en spullen zonder dat je acrobatische trucjes hoeft uit te voeren?

Hoe ziet jouw keuken eruit? Heb je gekozen voor een neutrale inrichting of heb je er iets bijzonders van gemaakt?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.