recensie escape at dannemora
|

Escape at Dannemora | Op dvd

Escape at Dannemora is aan het begin van de maand op dvd uitgekomen. Het is een miniserie van acht afleveringen over een vrij recente gevangenisontsnapping in de VS. Series en films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen weten me altijd wel te boeien. Dat het daadwerkelijk plaats heeft gevonden voegt een extra dimensie toe aan het verhaal. Je kunt je niet verschuilen achter dingen als ‘het is maar een film’. De sleutel is wel om niet van tevoren de feiten op te zoeken want dan ken je het einde al.

Het verhaal

De kans is in dit geval vrij groot dat je het verhaal al kent aangezien het om een ontsnapping gaat uit 2015. Heel recent dus en veel op het nieuws geweest. Twee gevangenen, Richard Matt en David Sweat, ontsnapten uit de Clinton gevangenis in het dorpje Dannemora. Het is de grootste gevangenis van de staat New York en het ligt heel dichtbij de Canadese grens. De ‘maximum security’ gevangenis wordt ook wel Klein Siberië genoemd omdat het zo afgelegen is en het behoorlijk koud kan zijn in Dannemora.

De twee gedetineerden kregen bij hun spectaculaire ontsnapping uit een gevangenis hulp van de getrouwde gevangenismedewerkster Tilly die een band had opgebouwd met beide mannen. Wat vooral duidelijk wordt uit deze, hele goede maar ook behoorlijk deprimerende, serie is dat iedereen in Dannemora, van de gevangenen tot de werknemers, op zoek is naar een uitweg.

https://www.youtube.com/watch?v=RVbOjP1Ziec

Ben Stiller aan de regie

De serie is geregisseerd en geproducet door Ben Stiller. Dat doet Stiller heel goed. Het is niet de eerste keer dat hij op de regiestoel zit maar het is wel de meest duistere treurige serie die hij geregisseerd heeft. Eerder regisseerde hij al de geweldige film The Secret Life of Walter Mitty, de twee Zoolanders, Tropic Thunder en meer. Mijn favo-stukje is de scène waarbij Del Toro en Dano het nieuws kijken – love it!

Maar waar de kracht van Escape at Dannemora vooral ligt is in de ijzersterke vertolkingen van Benicio Del Toro, Patricia Arquette en Paul Dano. Ze doen het alle drie echt super. Omdat Dano de favoriete acteur van mijn dochter is, zie ik hem al jaren voorbijkomen op onze tv scherm in hele verschillende rollen en ik moet haar gelijk geven: Dano is echt een goede acteur. Hij is minder bekend dan de andere twee (terwijl hij al in veel films heeft gespeeld mind you, o.a Little Miss Sunshine, Okja, 12 Years a Slave, Ruby Sparks, Swiss Army Man) maar hij kan zich prima aan de twee zwaargewichten meten.

Ik was vooral erg onder de indruk van Arquette die Tilly speelt. Ze is werkelijk on-her-kenbaar! De actrice moest veel aankomen voor de rol, kreeg lenzen en neptanden in en er zat ook veel werk in haar huid om het er zo ongezond en uitgebloeid uit te laten zien. Patricia Arquette is enorm overtuigend als Tilly, je vergeet compleet dat je naar een actrice kijkt.

Sja en del Toro was natuurlijk ook goed – wanneer niet. Ze waren gewoon alle drie goed en ze maken de serie echt.

Kijken of niet kijken

Ja, zeker kijken. Verwacht alleen geen snelle actiefilm. Dat is het niet. Escape to Dannemora is juist langdradig, traag en benauwend. Je ziet de uitzichtloosheid waarin de personages verkeren – middels flashbacks worden de karakters nog wat verder uitgediept. Je ziet wat ze er toe duwt om te doen wat ze doen, dus zowel de ontsnapping van de mannen als ook de hulp die Tilly ze biedt.

Het kleurgebruik in de film versterkt dat rauwe en grauwe. Al zou je deze serie in het zonnetje op het strand kijken, dan nog zou je het koud hebben. Zo’n soort serie is het. Do I make sense?

De serie heeft mij veel doen nadenken. Er zijn namelijk wat verwijzingen naar de eventuele onschuld van Sweat. Ook al haalt Stiller dat onderuit op een gegeven moment (hier zou ik nog wat willen zeggen maar geen spoilers dus klik pas na afloop van de serie op deze link om te lezen wat ik je graag wil vertellen – echt hè, pas na afloop) – toch deed het me daar erg aan denken. Is die man wel schuldig? Hoeveel onschuldige mensen zitten er in de gevangenis? En wat is dat eigenlijk voor een systeem, een gevangenis, mensen in doosjes stoppen. Ja, Escape at Dannemora is een serie die je na doet denken.

Meer filmrecensies en andere blogs over films ontdekken? Kijk op Filmblogs!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Dank voor je interessante bespreking van deze serie. Ik had er niet eerder van gehoord, maar dit type series (nauw gerelateerd aan de waarheid) spreekt me erg aan. Zie dat deze niet op Netflix staat, dus zal eens kijken waar ik hem kan zien.

  2. Ik heb er nog niets over gehoord, maar het klinkt wel iets wat ik met veel plezier zal kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.