Bekroonde Do Not Hesitate in de bioscoop te zien
Do Not Hesitate sleepte afgelopen weekend vier prijzen in de wacht op het Amerikaanse Scottsdale International Film Festival. De Nederlandse film won prijzen voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en acteur Tobias Kersloot won in de categorie Beste Bijrol. Het actuele drama is vanaf morgen (11/11) in de bioscoop te zien.
Je vindt er wat van
Het is haast onmogelijk om onberoerd de bioscoopzaal te verlaten met zo’n film als Do Not Hesitate. Of om er geen mening over te hebben. Welke mening dat is hangt erg van jou als persoon af. Persoonlijk heb ik een enorme hekel aan alles dat te maken heeft met oorlog of soldaten.
Wanneer je me vraagt van welke filmgenres ik houd, dan krijg je al jaren hetzelfde antwoord: “Ik houd van alle genres behalve van oorlogsfilms”. Nu moet ik wel zeggen dat Do Not Hesitate helemaal geen oorlogsfilm is. Het is een drama dat gaat om de psychologische problemen bij veteranen.
Dit is wat oorlog doet met jonge soldaten. En dit is wat dit soort situaties de lokale bevolking brengt. Kijk maar naar Afghanistan. Als kijker had ik persoonlijk wel last van plaatsvervangende schaamte, maar dat zal niet iedereen hebben schat ik zo in. Hoe dan ook, het is zo’n film die je sowieso aan het denken zet.
Pech in de woestijn
Tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten zijn drie jonge soldaten, Erik, Roy en Thomas, op zichzelf aangewezen wanneer hun militaire voertuig met pech midden in de woestijn vast komt te staan. De soldaten proberen het hoofd koel te houden maar ze verliezen grip op de situatie als wanneer ze de 14-jarige Khalil ontmoeten.
Rampzalige gebeurtenissen stapelen zich op waarna de soldaten het jongetje steeds minder vertrouwen. Hun paranoia neemt langzaam maar zeker toe. Wat doet Khalil eigenlijk hier? Waarom gaat hij niet weg? Is hij een verdrietig jongetje dat van slag is of hoort hij bij de vijand? Kunnen ze hem wel vertrouwen?
De relatie tussen de Nederlandse soldaten en het Arabisch jongetje staat centraal in Do Not Hesitate. Tijdens dit soort missies is het idee dat soldaten de lokale bevolking beschermen maar in de praktijk loopt het regelmatig helaas toch anders.
De uitgezonden soldaten zijn vaak, zoals in Do Not Hesitate, zelf nog kinderen. De druk op ze is enorm. De achtbaan aan emoties bij die gozertjes is treffend weergegeven in de film. Ze zijn moe, bang, prikkelbaar en dat uit zich op verschillende manieren. Meestal verdient het geen schoonheidsprijs.
Die irritante vlieg
Het eerste dat mij opviel tijdens Do Not Hesitate is het geluid. En juist, bij tijden, het ontbreken van geluid. Dat ze daarvoor niet in de prijzen zijn gevallen verbaast me, het is één van de sterkste aspecten van de film. Er zijn veel omgevingsgeluiden, onder meer vogels en een enorm irritante vlieg. Daarnaast is er optimaal gespeeld met het contrast tussen stilte en (hard) geluid.
Wat ook opvalt is hoe goed de acteurs zijn. Alle vier acteren ze erg sterk maar ik was persoonlijk vooral onder de indruk van Joes Brauers. Omar Alwan, het jochie, was slechts vijftien jaar oud ten tijde van filmen. Op die leeftijd lijkt het me behoorlijk pittig om zo’n rol te spelen. Chapeau!
Berust op waarheid
In de film wordt veel gebruik gemaakt van krappe kaders wat de nadruk legt op de beklemmende sfeer. Ze kunnen geen kant op, de soldaten niet maar het jongetje ook niet.
Regisseur Shariff Korver liet zich inspireren door een krantenartikel uit 2007 dat hij las in het AD. Twee undercover journalisten beschreven daarin hoe jonge soldaten in een resort op Kreta aan een debriefing deelnamen. Tijdens een debriefing blazen veteranen stoom af na een missie. Dit gebeurt meestal in een resort voordat ze naar huis vliegen. Ze ontspannen op het strand of gaan uit in een club en tussendoor nemen ze deel aan therapiesessies om de gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt te verwerken.
Het portret dat de regisseur in Do Not Hesitate van de jonge soldaten schetst is overtuigend. Zijn team en hij hebben dan ook veel foto’s en video’s bekeken van de Nederlandse wederopbouw missies in Afghanistan en met meerdere jonge veteranen gesproken over hun ervaringen. De film speelt zich af in het Midden-Oosten maar er wordt nooit een specifieke plaats genoemd omdat de locatie niet per se belangrijk is voor het verhaal, het staat symbool voor alle missies ter wereld. De film is overigens gefilmd in Griekenland en de landschappen deden mij meer denken aan Afghanistan dan aan het Midden-Oosten maar het was niet heel erg storend.
Franse film
Ik heb heel heel diep in mijn geheugen moeten graven maar ik ben eruit. Ik had namelijk ooit een Franse film gezien over twee vrouwelijke soldaten die na hun diensttijd in Afghanistan drie dagen zo’n debriefing doormaken in een luxe resort op Cyprus.
Het is een hele andere film hoor, met een andere insteek, maar het gaat dus ook over de psychologische gevolgen bij jonge soldaten. Dus als je het thema interessant vindt: het heet Voir du Pays (ook bekend onder The Stopover). Het is een film uit 2016.
Toi toi toi voor de Oscars
Do Not Hesitate is de Nederlandse inzending voor de Oscar in de categorie internationale speelfilm. Het beleefde zijn wereldpremière op het Tribeca Film Festival en werd geselecteerd voor het Nederlands Film Festival.
Srsck score ★★★★
Nederland, 2021. Drama van Shariff Korver met Joes Brauers, Tobias Kersloot, Spencer Bogaert en Omar Alwan.
Do Not Hesitate is vanaf 11 november te zien in de bioscoop
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Na je artikel wil ik deze film echt zien! Het lijkt mij een hele indrukwekkende en goede film. Het klinkt niet als een traditionele oorlogsfilm, waardoor het mij juist aanspreekt.
Ik hem ‘m genoteerd. Want het lijkt me een zeer bijzondere film.
Ja is het zeker, heel intens!
Het is een beetje gek om te zeggen want ik vind oorlog natuurlijk verschrikkelijk. Mar ik hou echt van films over oorlogen en vredesmissies. Deze leek me veelbelovend en staat op mijn lijstje om te gaan zien.