Ga naar de inhoud
Home » Recensie: niet genoeg humor in kinderfilm Turbo

Recensie: niet genoeg humor in kinderfilm Turbo

Turbo kinderfilm

Normaal gesproken schrijft Little Miss de recensies van animatie- en kinderfilms maar deze keer niet want, ik citeer, “echt niet dat ik naar een film ga waar ik anderhalf uur moet gaan zitten kijken naar een slak die aan het racen is!”. Ik was niet overtuigd, er zijn immers zat leuke animaties over dieren die rare en ongebruikelijke dingen doen en Dreamworks heeft al eerder voor enkele pareltjes gezorgd (o.a Madagascar, de Vijf Legendes en Sharktale) dus ik ging eigenwijs toch. Met de kleine man want die wilde wél heel graag naar “de snelle slak”. Aangezien kleine man zes is, schrijf ik de recensie!

Het verhaal

Theo wilt een grote autocoureur worden net als zijn idool, Guy Gagné, de wereldberoemde vijfvoudige winnaar van de Indianapolis 500 race. Theo heeft alleen wel de pech dat hij een doodgewone tuinslak is die op een tomatenplantage werkt en die staan nou niet bepaald bekend om hun snelheid.

Kinderfilm Turbo

Theo werkt zich door zijn grote droom steeds in de nesten en het lukt zijn broer Chet maar niet om hem uit de problemen te houden. Op een avond, wanneer Theo vol verlangen naar de auto’s op de snelweg kijkt, vindt er een eigenaardig ongeluk plaats waardoor Theo de snelste slak ter wereld wordt. Misschien zelfs sneller dan een race auto?

De rare fratsen van Theo zorgen ervoor dat zowel hij als zijn broer heel ver van huis geraken.  Ze komen terecht bij de optimistische Tito die samen met zijn broer een slechtlopende Taco zaak runt in een kansloos winkelcentrum waar geen hond ooit komt. Tito gelooft in de kracht van Theo die zichzelf inmiddels een nieuwe naam heeft aangemeten: Turbo.

Zal het de twee nieuwe vrienden Tito en Turbo lukken om hun broers te bewijzen dat ze wel serieus genomen moeten worden?

Wat ik vond

Turbo Guy Gagné
Guy Gagné

Ik vond Turbo eigenlijk behoorlijk tegenvallen. De beelden waren absoluut te gek, de slakken zien er leuk uit, de 3D effecten zijn erg gaaf ingezet dus visueel niets op aan te merken. Het verhaal daarentegen…er zat naar mijn mening erg weinig humor in terwijl ik dat meestal de kracht vind van dit soort animatie films. Als tegenhanger was de film dan wel weer doorspekt met een teveel aan clichés en opvoedkundige waarheden, van “iedereen kan zijn droom waarmaken” (Dé quote van Guy Gagné: “No dream is too big, and no dreamer is too small”)  en “alles lukt als een ander maar in je gelooft” tot aan, op het allerlaatst, ook nog een “probeer niet iemand anders te zijn maar wees jezelf” moment!

Van tevoren had ik ook hier en daar wat kritiek gehoord over het feit dat Turbo teveel aan Cars zou doen denken. Ja er zijn absoluut gelijkenissen, daar is niets tegenin te brengen maar waar ik me eigenlijk meer aan heb gestoord is de gelijkenis tussen de race kampioen Guy Gagné en de race kampioen in Herbie: Fully Loaded, Trip Murphy. Zowel qua uiterlijk als qua karakter leken ze erg op elkaar, ik kon de twee tijdens Turbo moeilijk los van elkaar zien.

broers

Wat mij betreft is het een “best ok” film, best vermakelijk en leuk om naar te kijken maar daar is ook alles mee gezegd. Mijn zoontje van 6 vond dat er aan het einde van de film een heel spannend stukje zat. Ik zag hem meerdere keren tijdens de film letterlijk op het puntje van zijn stoel zitten. Ik denk dan ook dat het wel een geschikte film is voor de kleintjes maar wat minder leuk voor de grotere kinderen en voor de volwassenen.

Algemene info

Regie: David Soren

Stemmencast (NL): Waldemar Torenstra , Ruben van der Meer, Maurits Delchot

Stemmencast (Originele versie): Ryan Reynolds , Michael Peña, Snoop Dogg

Speelduur: 96 minuten

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »