Protest cultuursector

Protest in de cultuursector | Gymmen of knippen op woensdag

Op woensdag 19 januari openen theaters in het hele land eenmalig de deuren ‘vermomd’ als schoonheids- of kapsalon. Diverse musea sluiten zich aan bij het symbolische protest en openen op dezelfde dag de deuren in de hoedanigheid van gymzaal/sportschool. Wil jij de culturele sector een hart onder de riem steken in de strijd tegen de verlengde sluiting, dan kun je één (of meer) van de deelnemende locaties bezoeken.

Kapsalon theater

Zoals jullie wel weten, geldt onder meer voor de cultuursector een verlengde lockdown. Het gebrek aan perspectief en de korte termijn communicatie is niet te doen en de situatie is nijpend. Er heerst veel onbegrip in de sector: waarom mag de Ikea of de sekswerker wel open maar niet het museum of het theater? Uit onderzoek is gebleken dat gedurende de openstelling er nauwelijks besmettingen in de theaters zijn waargenomen. Om hier aandacht voor te vragen is deze eenmalige actie georganiseerd. Kapsalon Theater is een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Wrang maar toch met een knipoog.

Bij het theater kun je een knipbeurt of een schoonheidsbehandeling krijgen terwijl je kijkt naar verschillende optredens van cabaretiers, muzikanten en acteurs waaronder: Youp van ‘t Hek, Freek de Jonge, Jochem Myjer, Theo Maassen, Dolf Jansen, Roué Verveer, Dirk Scheele en Claudia de Breij.

Dit verloopt allemaal volgens de geldende maatregelen dus met een maximale aantal bezoekers zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. Er hebben zich meer dan 35 theaters aangesloten bij de actie, van Den Haag tot Emmen en van Roermond tot Utrecht.

kapsalon theater

Museum Gym

De musea organiseren op hun beurt Museum Gym, als verwijzing naar de sportscholen die open mochten. In de deelnemende musea kun je terecht voor een (mentale) fitheid boost. Ik tip de yoga lessen in Foam op woensdag. De Slow Flow lessen duren zo’n 20 minuten en helpen je ontstressen en ontspannen.

Ook leuk: in Beeld en Geluid ga je woensdag los tijdens de speciale Eighties Bootcamp. Verder – al is het een beetje verwarrend want niet op woensdag maar op vrijdag – kun je op mindfulness tour door de tentoonstellingen Paula Rego, Grayson Perry en Ontdek het moderne in Kunstmuseum Den Haag. Als bezoeker loop je – met oortjes in – ontspannen door het museum, op je eigen tempo. Makkelijk zat om afstand te bewaren dus!

Bij het Van Gogh museum hoef je geen sportoutfit aan, zij doen met een barbier en twee nail artists mee met Kapsalon Van Gogh. Check welke musea meedoen met welk programma op de museum.nl site.

Wat vind jij van dit soort ludieke protesten? Ben je van plan om langs te gaan bij één van de musea of theaters?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Lindaschrijfthetop schreef:

    Ik kan me deze actie erg goed voorstellen, het is voor die sector niet meer haalbaar. Ik hoop voor ze dat er snel verandering komt.

  2. Ik had hier graag aan deelgenomen, maar helaas was het op mijn school dag 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.