Ga naar de inhoud
Home » Ingvar Kamprad is niet meer – 5 dingen die ik niet wist

Ingvar Kamprad is niet meer – 5 dingen die ik niet wist

Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, is gisteren overleden op 91-jarige leeftijd. Toen ik dit las, besefte ik dat ik eigenlijk niets over de beste man weet terwijl IKEA een van de bekendste bedrijven van de 20ste eeuw is. Ik ging dus op zoek – wie was Ingvar Kamprad? Hieronder lees je 5 interessante feitjes (hmmm ok 6 dan) over deze ondernemer in hart en nieren.

  • Ingvar Kamprad werd in 1926 geboren in het Zweedse Småland. Ik kende zelf Småland eigenlijk alleen als de regio van Astrid Lindgren en Pippi Langkous maar hier ligt dus ook de oorsprong van IKEA. Ingvar Kamprad was niet alleen de oprichter van IKEA maar ook van Ikano. Ikano maakte tot 1988 deel uit van IKEA maar staat er nu los van. Het bedrijf is actief op het gebied van bankwezen, verzekering en dat soort zaken in 14 landen in Europa en Azië.
  • Kamprad richtte IKEA op op zijn 17e!! Hij was een ondernemer puur sang. Vanaf zijn vijfde kocht en verkocht hij van alles, van lucifers tot aan vis, van potloden tot aan kerstversiering. Toen zijn vader hem op zijn 17e een gift gaf, gebruikte Kamprad dat om in 1943 een bedrijfje op te richten. Het begon allemaal met een paar tafeltjes maar het bedrijfje werd dus enorm groot. In 1988 stoptte Ingvar Kamprad met zijn operationele rol voor IKEA maar bleef wel tot op het allerlaatst betrokken bij zijn bedrijf in de rol van senior adviseur. De naam IKEA komt overigens van zijn eigen naam Ingvar Kamprad, de boerderij waar hij geboren werd Elmtaryd, en het dorpje Agunnaryd.
  • Kamprad had vier kinderen, een geadopteerde dochter Annika met zijn eerste vrouw en drie zoons, Mathias, Jonas en Peter met zijn tweede vrouw. De drie zoons zijn actief bij IKEA en bij Ikona.
  • Kamprad had dyslexie en kon moeilijk voorraadcodes en dergelijke onthouden. Daarom werd besloten om de meubels een naam te geven. Uiteindelijk werden de grappige meubelnamen juist een van de handelsmerken van IKEA 🙂

ikea oprichter
Public domain, via Wikimedia Commons
  • Het verleden van Ingvar Kamprad achtervolgde hem. Rond 1994 kwam aan het licht dat hij pro-nazibijeenkomsten bijwoonde toen hij jong was. Kamprad gaf het toe en zei dat het een grote fout was geweest en noemde het een jeugdzonde. Jaren later werd het weer ter sprake gebracht door onderzoeksjournaliste Elisabeth Asbrink. Zij meende dat hij veel actiever is geweest dan hij liet doorschemeren.
  • Kamprad was een notoire belasting-ontwijker. Het bedrijf heeft een hele aparte en ingewikkelde juridische structuur om zo belastingen zoveel mogelijk te ontwijken. Ook woonde Kamprad een groot gedeelte van zijn leven in Zwitserland om belastingtechnische reden. Hierdoor is het ook lastig om het vermogen van Kamprad juist in te schatten. Waarschijnlijk is dat een kleine 50 miljard euro maar zelf gaf hij aan ‘slechts’ zo’n 85 miljoen euro te hebben.

Al met al komt Ingvar Kamprad op mij over als een hele goede ondernemer maar wel eentje met veel geheimen en een duistere kant. Kende jij Kamprad?

5 reacties op “Ingvar Kamprad is niet meer – 5 dingen die ik niet wist”

  1. Oh, daar kan ik dus echt niet tegen hé, tegen dat belastinggeontduik en zo. Waardeloos. Alsof je zoveel gelukkiger wordt als je 1.000.000.000 hebt in plaats van 80.000.000 of zo.
    Ik las dat Ikea 180.000 werknemers hebt. Dat is wel een heleboel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »