Pas op voor koolmonoxide vergiftiging!

Elk jaar komen de koolmonoxide vergiftigingen in de koude maanden weer (te!) regelmatig in het nieuws, helaas vaak ook met fatale afloop. Het wordt langzaamaan weer herfst, het wordt frisser en mensen gaan binnenkort weer stoken. Met andere woorden, het wordt weer koolmonoxide tijd. Wij hebben een aantal jaren geleden, in 2010, ook een koolmonoxide vergiftiging opgelopen (zie berichtje in de krant hieronder) en ik kan je vertellen dat het echt heel eng is.

Dit waren wij helaas

Mijn dochter en ikzelf waren de twee gezinsleden die naar het ziekenhuis moesten. Het heeft nog maanden geduurd voordat wij niet meer schrokken als wij brandweer sirenes hoorden. En nog steeds, als er een rookmelder afgaat of zo’n soortgelijk alarmtoontje..

Wat is koolmonoxide?

* Koolmonoxide is een giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas maar ook bijvoorbeeld van hout.

* Koolmonoxide wordt 250 à 300 keer sneller opgenomen door je bloed dan zuurstof. Hierdoor krijgt je lichaam en dus ook organen als je hart en hersenen te weinig zuurstof. De zuurstof wordt als het ware vervangen door de koolmonoxide. (In ons geval bijvoorbeeld moesten we aan de zuurstof in het ziekenhuis)

* Het enge van koolmonoxide is dat je er vrijwel niets van merkt. Het is geurloos en kleurloos. Ze noemen koolmonoxide een sluipmoordenaar omdat je niets ziet, ruikt of proeft maar je raakt heel snel bewusteloos.

* In een foldertje van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer las ik dat er in Nederland “jaarlijks circa 10 mensen overlijden aan de gevolgen van acute koolmonoxidevergiftiging”.

* De symptomen van koolmonoxide vergiftiging zijn eerst van die hele algemene griep-achtige symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, duizeligheid, misselijkheid, algeheel gevoel van niet lekker zijn. Je hebt ook een last van een versnelde hartslag.

* Enkele aanwijzingen dat er iets niet in de haak is, is als de vlam in je gastoestel oranje is in plaats van blauw. Schijnbaar zijn de vlammen ook hoger dan normaal. Ook kan een aanwijzing zijn als je ramen beslaan. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat de vrijkomende waterdamp niet via de afvoer verdwijnt.

pas op koolmonoxide
Mogelijke symptomen via Brandweer Eibergen

Voorzorgsmaatregelen tegen koolmonoxide vergiftiging

Je kunt een koolmonoxide vergiftiging nooit 100 procent uitsluiten maar er zijn wel wat stappen die je kunt maken om de kans dat het je overkomt in ieder geval zo klein mogelijk te maken. In ons geval bijvoorbeeld lag het aan een fabricagefout bij een moderne cv-ketel. Die zie je niet aankomen. Je denkt eerder aan koolmonoxide risico’s als je een oude geiser of gaskachel in huis hebt maar het kan dus ook gebeuren bij een nieuwe cv-ketel. Blijf dus toch alert.

* Laat je gastoestellen elk jaar controleren door een erkend installateur. Je kunt gewoon een abonnement afsluiten waardoor ze elk jaar komen. Vooral als je huurt zullen niet alle huisbazen hier open voor staan maar gewoon doen, dan maar uit eigen zak als het moet, dit is echt belangrijk!

* Als je een woning huurt kunt je meestal aan de stickers op de ketel zien wanneer de ketel voor het laatst gecontroleerd is. De woning die wij vorig jaar huurden had geen enkele sticker. De cv-ketel bleek nog nooit gecontroleerd te zijn sinds de installatie zo’n 8 jaar eerder. Ik heb erop gestaan dat dat gedaan werd voordat wij de woning betrokken.

* Moderne cv’s en geisers zijn tegenwoordig gesloten systemen. Bij gesloten systemen is de kans dat er koolmonoxide vrijkomt vrijwel nihil. Wees extra alert bij open verbrandingstoestellen.

* Een koolmonoxide melder kopen. Als je meerdere verdiepingen hebt, meerdere melders kopen!

* Lucht je woning goed door. Gooi elke dag lekker alles even open. Sowieso is het gezond om voor voldoende ventilatie te zorgen in je woning, niet alleen tegen de koolmonoxide. Moderne woningen zijn vaak veel beter geïsoleerd dan vroeger, heel fijn natuurlijk maar daardoor is het juist extra belangrijk om elke dag even lekker alles open te zetten!

* Als je in een woning woont met een mechanisch ventilatiesysteem of een keukenafzuigkap dan is voldoende ventilatielucht ook extreem belangrijk. Dit kopieer ik even vanuit een folder over koolmonoxide: “Zonder voldoende toevoer bestaat namelijk het gevaar dat er onderdruk in uw woning ontstaat waardoor rookgassen uit een rookkanaal de woning in kunnen worden gezogen”.

Je Koolmonoxide melder gaat af. Wat nu?

* Een koolmonoxide melder koop je tegenwoordig overal. Bij doe-het-zelf zaken zoals de Praxis en Gamma maar ook gewoon bij de Blokker en Hema bijvoorbeeld. Let op dat je goed de instructies volgt over waar je de melders op moet hangen, op welke hoogte en in welke ruimtes. Dat staat in de gebruiksaanwijzing van de melder. Op deze site staat ook hele handige info over hoe en waar ophangen.

* Bij een te hoog percentage koolmonoxide in de ruimte gaat het alarm dan af. Ga meteen, maar dan ook echt meteen, naar buiten. Bel dan pas 112! Dit is echt een ‘elke seconde telt’-situatie dus echt eerst het huis uit.

* Als je in een ruimte hebt gezeten waar een te hoge concentratie koolmonoxide is waargenomen is het dus zaak om alles open te zetten, ramen, deuren, de hele boel en zelf zo snel mogelijk in de frisse lucht te komen. Natuurlijk moet je ook je gastoevoer afsluiten totdat het probleem opgelost wordt. Laat je altijd controleren door een arts. Als je de brandweer hebt gebeld zal de ambulance over het algemeen al aanwezig zijn maar anders jezelf wel laten controleren door een arts.

Om heel even op onze eigen ervaring terug te komen, wij hadden ontzettende geluk dat wij een koolmonoxidemelder in huis hadden hangen. Die ging gelukkig af. De melder had ik ooit gekocht omdat ik eigenlijk een brandmelder wilde aanschaffen en de koolmonoxide melder ernaast stond en…ik weet eigenlijk niet eens waarom ik het meenam want ik wist toen niet wat koolmonoxide was maar waarschijnlijk dacht ik zoiets van ‘ach ik sta hier toch, kan ik net zo goed die ook meenemen’. Wat ik ook dacht, ik ben blij dat ik dat toen gedacht heb!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Nathalie schreef:

    Goed om iedereen er nog even aan te herinneren!

  2. Goeie post! Hadden ze daar vroeger niet kanaries voor? Als dan zo’n kanarie van z’n stokje viel wisten ze dat er iets mis was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.