Anatomy of a Fall wint de Gouden Palm 2023

anatomie d'une chute

En zomaar is het Cannes filmfestival 2023 weer ten einde. Wat een mooie editie was dit! Elf dagen met meerdere erg sterke films en een grote hoeveelheid ultrabekende sterren die de rode loper afliep. De winnaars van de 76ste editie van het filmfestival van Cannes zijn zojuist bekendgemaakt. De Franse regisseur Justine Triet haalde de gewilde prijs binnen met haar film Anatomie d’une Chute (Anatomy of a Fall). Het is de derde keer in de geschiedenis van het festival dat een vrouw de gouden palm wint. De andere twee winnaressen waren Jane Campion met The Piano en Julia Ducournau met Titane. Er zaten 7 vrouwelijke regisseurs in de selectie dit jaar, op de in totaal 21 films. Triet zelf dong al eerder mee met haar film Sibyl enkele jaren geleden.

Ik heb Anatomie d’une Chute gezien en vond het een ijzersterke film. Ook al werd veelal verwacht dat The Zone of Interest er met de prijs vandoor zou gaan, vind ik persoonlijk Anatomie d’une Chute een terechte winnaar. The Zone of Interest van Jonathan Glazer won de Grand Prix, wat je als een soort van tweede prijs kunt interpreteren.

gouden palm 2023

Anatomie d’une Chute

Als ik rechtbankdrama zeg, denk jij dan ‘saai’? De meeste mensen wel en toch is deze film verre van saai. De film duurt 2h30 maar Justine Triet weet de kijker van begin tot einde geboeid te houden. Vader Samuel – een Franse schrijver, moeder Sandra – ook schrijfster, maar Duits, en de 11-jarige slechtziende zoon van het stel Daniel wonen in een chalet in de bergen, niet ver van Grenoble. Op een dag, wanneer de zoon aan het wandelen is met de hond, vindt hij zijn vader in een plas bloed in de sneeuw. Dat is fase 1, een whodunit in wezen, want wat is er gebeurd, hoe kwam paps daar te overlijden, is hij gevallen of geduwd, heeft hij wellicht zelfmoord gepleegd?

Voyeuristisch

De politie is er snel bij en het onderzoek begint. Binnen de kortste keren komt moeders (gespeeld door Sandra Hüller) als verdachte op de radar van de politie. Dat wordt fase 2, het rechtbankdrama, waarbij elk privé detail uit het huwelijk ontleed wordt. Wat dat betreft is de titel perfect bedacht. Eén voor één wordt alles bekeken, bestudeerd, uitvergroot. Veel details die in de rechtbank besproken worden zijn privé, van depressieve klachten, onuitgesproken frustraties en onderlinge competitie tot aan seksuele voorkeuren en slippertjes. Wat dat betreft is het een haast voyeuristische film, je voelt dat je er als kijker eigenlijk niet naar mag kijken. Het voelt wat ongemakkelijk. En alles wordt voor de ogen van de jonge zoon (Milo Machado Graner) besproken. Je voelt echt met hem mee. Hoe verwerk je dit op die leeftijd?

Anatomie d’une Chute leunt niet alleen op de meer dan uitstekende cast, maar ook op de sterke realistische dialogen. Op natuurlijke wijze worden bepaalde aspecten van de zaak of achtergrondinformatie belicht zonder dat de geloofwaardigheid ooit in het geding komt. Er is ook aandacht besteed aan de muziek, veel piano maar ook de instrumentale versie van P.I.M.P van 50 cent speelt een rol in de film (storend luid, maar dat zie je tijdens de film wel). De film is tweetalig Frans en Engels, de moeder is namelijk Engelssprekend maar de rechtszaak speelt zich af in Frankrijk, dus het wisselt wat af.

De andere winnaars

Het filmfestival van Cannes is één van de meest prestigieuze filmfestivals ter wereld. De belangrijkste films van het jaar worden in de Zuid-Franse stad gepresenteerd voordat ze – soms maanden later pas – in de bioscopen worden uitgebracht. Elk jaar wordt een nieuwe jury benoemd, die de films bekijkt en de gouden palm uitreikt. De gouden palm, of palme d’or, wordt uitgereikt aan films in verschillende categorieën zoals beste film/beste regisseur/beste acteur. De films komen uit alle delen van de wereld. Dit jaar werden enkele films uit zeldzame ‘filmlanden’ gepresenteerd, zoals Mongolië, Chili en Soedan.

Zoals gezegd kwam de belangrijke Grand Prix toe aan Jonathan Glazer voor de oorlogsfilm The Zone of Interest, ook met actrice Sandra Hüller overigens. Tran Anh Hùng won beste regie voor La Passion de Dodin Bouffant. Beste scenario ging naar Sakamoto Yuji voor Monster. Kuolleet Lehdet (Fallen Leaves) van Aki Kaurismäki sleepte de juryprijs binnen, beste actrice ging naar Merve Dizdar in Kuru Otlar Ustune en beste acteur naar Köji Yakusho in Perfect Days. Eén van mijn favorieten van deze editie van het filmfestival van Cannes 2023, Asteroid City van Wes Anderson, viel buiten prijzen.

Stralende lucht

De juryleden

Dit jaar waren de juryleden: Ruben Östlund die vorig jaar won met Triangle of Sadness, regisseur Maryam Touzani, acteur Denis Ménochet, scenarioschrijver en regisseur Rungano Nyoni, actrice en regisseur Brie Larson, acteur Paul Dano, auteur Atiq Rahimi, scenarioschrijver en regisseur Damián Szifrón en regisseur Julia Ducournau die in 2021 won met Titane.

Persconferenties

Beroemdheden

Sommige films worden vertoond buiten competitie, deze dingen dus niet mee voor de palme d’or. Tijdens deze 76ste editie van het filmfestival ging bijvoorbeeld Indiana Jones and the Dial of Destiny in première, natuurlijk in aanwezigheid van Harrison Ford. Een andere film die buiten competitie vertoond is, is Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone en Robert De Niro. Ook zij waren aanwezig in Cannes en ik kan je vertellen dat fans wild werden!

Deze editie was er sowieso één van vele sterren, onder meer Natalie Portman, Julianne Moore, Quentin Tarantino, Jane Fonda, Adrien Brody, Scarlett Johansson, Jude Law, Orlando Bloom, Elle Fanning, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Alicia Vikander, Marion Cotillard, Eva Longoria, Lily Rose Depp, the Weekend, Maya Hawke en Johnny Depp waren aanwezig. En dan vergeet ik er nog heel wat. Het was in ieder geval weer volop genieten.

Op naar volgend jaar!

1 gedachte over “Anatomy of a Fall wint de Gouden Palm 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »