Ga naar de inhoud
Home » 5x unieke filmsets die je kunt bezoeken

5x unieke filmsets die je kunt bezoeken

unieke filmsets

Hartstikke leuk wanneer een film ergens wordt opgenomen. Er worden sets gebouwd, de locatie wordt overspoeld door crewleden en acteurs, vaak kunnen inwoners aan de slag als figuranten en meestal levert het ook nog een extra cent op voor de lokale ondernemingen. Maar wat gebeurt er met de filmsets wanneer de film klaar is? Meestal wordt de boel vernietigd maar bij lange na niet altijd. We kijken vandaag naar enkele ‘verlaten’ filmsets die je kunt bezoeken.

Popeye

Sweethaven Village, Malta

In 1979 liet regisseur Robert Altman in het noordwesten van Malta, aan Anchor Bay, een heel dorp bouwen voor de film Popeye. Een crew van meer dan 160 man werkte zo’n zeven maanden lang aan het bouwen van de set.

Anchor Bay is een prachtig stukje Malta met imposante rotsformaties en een kraakheldere blauwe zee. Het is erg geliefd bij duikers. Tegenwoordig staat de baai bekend als Popeye Village of Sweethaven Village, naar het fictieve dorp. Filmliefhebbers die naar Malta gaan weten de oude filmset te vinden. Het is een soort van pretpark geworden. Je kunt het dorp bezoeken en er worden shows en activiteiten georganiseerd. Natuurlijk lopen Popeye en Olive er ook rond. Je kunt er zelfs trouwen!

De muzikale film zelf is bagger trouwens maar alsnog erg leuk om te zien omdat een jonge Robin Williams, helemaal aan het begin van zijn carrière, Popeye speelt. Shelley Duvall (ja, uit The Shining) vertolkt de rol van Olive!

Popeye Village huisjes

Als jij jonge kinderen hebt, dan ken je wellicht de Piet Piraat filmreeks van Studio 100. De vierde film, Piet Piraat en het Zeemonster, is ook gedeeltelijk in Popeye Village opgenomen. Er werd ook gedraaid in de Mediterranean Film Studios, net buiten Valletta.

Star Wars

Hôtel Sidi Driss, Tunesië

Het Sidi Driss hotel in Matmata in Tunesië is één van de bekendste Star Wars filmlocaties. Van oorsprong een traditioneel Berbers grotwoning en nu een hotel. Het hotel heeft een super grappige site, waarop voor de 100% ingespeeld wordt op Star Wars. Check die cursor (en de contactgegevens)!

Filmlocaties Star Wars

Het gebouw met meerdere patio’s en kamers is gebruikt als filmlocatie voor de binnenkant van het huis van de familie Lars op Tatooine. De buitenkant werd elders in Tunesië gefilmd, bij het zoutmeer Chott el Jerid. Nadat de opnames van Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977) klaar waren, werd een groot deel van de set vernietigd.

Moviestill Lars Homestead

Meer dan twintig jaar later werd de set weer helemaal opgebouwd voor Star Wars: Episode II: Attack of the Clones. Het is daarna blijven staan waardoor het een erg toffe locatie is voor Star Wars fans. Er zijn meer scènes in de omgeving gefilmd en via het hotel bieden ze gidsen aan voor een tour. Wil je alle Star Wars locaties van Tunesië bezoeken, dan ben je stukken langer bezig en dat kun je het beste via een lokale reisorganisatie regelen.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Wallilabou Bay, Saint Vincent en de Grenadines

Je zult er Johnny Depp niet meer tegen het lijf lopen maar veel props tot aan de doodskisten toe, kostuums en delen van de filmset uit de eerste Pirates of the Caribbean zijn er goed bewaard gebleven. Je kunt ter plekke logeren in het kleinschalige Wallilabou Anchorage hotel. In en om het hotel heen was voor de film ‘Port Royal’ gebouwd.

pirates of the caribbean filmsets

De eigenaren van het hotel hebben zelfs een klein Pirates of the Caribbean museum opgericht met foto’s van de acteurs en de filmset. Piraten of geen piraten, het is geen straf om in dit paradijselijk oord te verblijven.

St. Vincent
(c) Cowbell Solo via Flickr

The Shawshank Redemption

Ohio State Reformatory, Mansfield, VS

De voormalige gevangenis Ohio State Reformatory diende als filmset voor de gevangenis waar Andy Dufresne (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman) vastzitten in de prachtige film The Shawshank Redemption. De Ohio State Reformatory was tussen eind 19e eeuw en 1990 operationeel. Na de sluiting werden er meerdere films en televisieprogramma’s opgenomen (o.a Tango & Cash) en het wordt tevens gebruikt als een soort van museum waar ook tours gegeven worden voor toeristen en filmfans. Je bezoekt dus enerzijds een oude gevangenis en anderzijds de filmlocatie inclusief props van The Shawshank Redemption.

Filmset The Shawshank Redemption
Niagara66, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

De gevangenis ziet er behoorlijk grimmig uit. Rondom Halloween al helemaal want dan toveren ze het om tot spookhuis. Het beste volg je de Shawshank Trail, een route die langs een stuk of 15 locaties uit de film (dus ook de locaties buiten de gevangenis) voert, in Mansfield en in de omgeving. De kaart van de trail haal je op bij het Mansfield toerisme kantoor. Wist je trouwens dat de film amper succes kende toen het in 1994 uitkwam maar later alsnog uitgroeide tot één van de bekendste filmklassiekers?!

filmsets The Shawshank Redemption

The Hobbit/Lord of the Rings

Matamata, Nieuw Zeeland

Zowel de Hobbit als de Lord of the Rings trilogieën zijn in Nieuw-Zeeland opgenomen. Er zijn dan ook meerdere filmlocaties te bezoeken door heel Nieuw-Zeeland maar de leukste is toch wel Hobbiton vlakbij Matamata op het Noordereiland. Het is wel een hele toeristische locatie en de filmset bezoek je met een gids tijdens een rondleiding.

Hobbit en LOTR filmsets die je kunt bezoeken

Voordat het Hobbiton werd, was het een geïsoleerde schapenboerderij. Na de LOTR films, werd een groot deel van de set vernietigd maar in 2009 kwam Peter Jackson terug voor de volgende trilogie. Ditmaal liet hij de volledige set achter met maar liefst 44 hobbit woningen. Wat wel grappig is, is dat de boerderij nog steeds operationeel is, ondanks de vele ‘filmtoeristen’ die jaarlijks de iconische filmlocatie komen bezichtigen (pre-corona…).

De filmset is bijzonder gedetailleerd. Peter Jackson staat er als regisseur om bekend dat hij alles zo perfect mogelijk wil hebben. De filmlocatie werd bijna een jaar lang voorbereid om er te filmen. Ik zag op IMDb dat Jackson zelfs echt gras heeft laten groeien omdat hij geen nep uitziende gras wilde in zijn film. Sja, als je moet wachten tot het gras groeit, dan ben je wel even bezig.

Dat zijn er weer vijf, mensen, zo snel gaat dat. Volgende keer bespreek ik enkele iconische filmlocaties in de VS, onder meer uit de David Lynch serie Twin Peaks.

Heb jij al eens een filmset bezocht? Zo niet, welke set zou je willen bezoeken (hoeft niet daadwerkelijk mogelijk te zijn) – ik ben benieuwd!

11 reacties op “5x unieke filmsets die je kunt bezoeken”

  1. Wow, dat zijn 5 heel verschillende sets. De oude gevangenis van Shawshank lijkt me gaaf om in spookhuis setting te zien. Al ben ik ook bang dat ik ‘m na 5 minuten al smeer, omdat ik nou eenmaal snel schrik. Oeps!

  2. het dorpje van Popey heb ik gezien: was erg schattig. Ik zou wel met zoonlief naar de Star Wars lokatie willen. Dan ben ik vast de best moeder ever 😉

  3. wat een gaaf artikel, sprekende filmsets ook. Nooit aan gedacht dat je een filmset kon bezoeken. Ik zou zo niet kunnen kiezen, hoewel de set van The Shawshank Redemption wel een heel aparte plek is om doorheen te lopen

  4. Tof artikel! De gevangenis lijkt mij wel gaaf om te bezoeken. Op het eiland Dominica heb ik wel een paar plekken gezien waar Pirates of the Caribbean is opgenomen. En heb pasgeleden een nagebouwd Hobbit dorp gezien in Guatemala. Al is daar niets opgenomen.

  5. Wat een gaaf overzicht! Matamata, Nieuw Zeeland staat bovenaan ons lijstje om te bezoeken. Lijkt mij een magische plek (ook voor onze kleintjes)

  6. Ik ben zelf van plan om naar Kroatië te gaan om de filmsets van Game of Thrones te bezoeken. Echt heel bijzonder om zo een kijkje te nemen van de mooie locaties.

  7. Zelf naar locaties van Jurassic Park (Domenicaanse Republiek) en diverse Game of Thrones in Spanje geweest. Op zichzelf staand al indrukwekkend genoeg, maar extra leuk als je het uit scenes herkent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »