Ga naar de inhoud
Home » Expo tip! Igor Mitoraj in museum Beelden aan Zee

Expo tip! Igor Mitoraj in museum Beelden aan Zee

Expositie Mitoraj

Wat is het weer heerlijk om door een museum te lopen na al die tijd. Een museum dat mij altijd dierbaar blijft is museum Beelden aan Zee in Den Haag. Omdat ik er een aantal jaren heb gewerkt én het niet ver van mijn huis is, probeer ik de meeste tentoonstellingen wel mee te pakken. Beelden aan Zee is een klein museum dat zich richt op moderne en hedendaagse (inter)nationale beeldhouwkunst. De ene expo is wat meer geslaagd dan de andere maar het is altijd aangenaam rondlopen daar, op een paar stappen van de boulevard van Scheveningen af. De tentoonstelling die nu te zien is vind ik zelf één van de mooiste van de laatste jaren: Façade met beelden van de Pools-Italiaanse beeldhouwer Igor Mitoraj (1944 – 2014).

Igor Mitoraj tentoonstelling
Details

Grote beelden met geheime details

Komt de naam Mitoraj jou niet bekend voor? Wanneer je in Den Haag woont, dan ken je wel alvast één beeld van hem. Op het duin, net boven Beelden aan Zee, staat namelijk een enorm gezicht of masker van de beeldhouwer. Het beeld heet Light of the Moon en hoort echt bij het landschap van Scheveningen. Mitoraj’s beelden zijn op veel plaatsen te zien in de openbare ruimte, onder andere in Parijs, Londen, Rome, Milaan en Krakau.

In de tentoonstelling zijn enkele stukken uit de eigen collectie van het museum te zien maar de meeste beelden zijn in bruikleen uit het Atelier Mitoraj in Pietrasanta, Italië. Daar woonde de kunstenaar lange tijd. In totaal zijn er in het museum zo’n zestig beelden te zien, groot en klein, van gezichten, torso’s, voeten, handen, maskers en meer.

Beelden aan zee museumbezoek

Geïnspireerd door de klassieke oudheid, creëerde Mitoraj enorm veel monumentale sculpturen in brons en marmer. Zijn beelden zijn tijdloos en ook al zijn zijn mensbeelden klassiek vormgegeven, ze hebben ook een intrigerend element. Vaak zijn er verborgen details, die je pas ziet wanneer je echt goed kijkt. Daar kan ik dan weer enorm van genieten, zijn beelden zijn soms echte zoekplaatjes.

Igor Mitoraj beelden
Sculptuur Mitoraj Den Haag

De stempel van Mart Visser

De tentoonstelling is ontworpen door de bekende couturier Mart Visser. Wist je trouwens dat Visser zelf ook beeldend kunstenaar is? Hij heeft de beelden omringd door semi transparante glazen panelen en blauwtinten voeren de boventoon. Mooi hoor, het geeft een ietwat poëtische sfeer aan de ruimte. Nou las ik dat dit alles vergezeld wordt door een soundscape en een ‘zomerse’ geur in de ruimte. Ik denk dat dat vrij subtiel is want ik heb er niet op gelet en het is me ook niet opgevallen.

Museum Beelden aan Zee
Blauw, transparant en licht

Al met al, is het wel een mooie tentoonstelling en zeker een bezichtiging waard. Je hebt nog de tijd want de Igor Mitoraj tentoonstelling Façade duurt nog tot februari 2022. Wanneer je er bent, mis dan vooral ook de beeldenterrassen niet, daar heb je mooi uitzicht over de zee en veelal beelden uit de eigen collectie. Er zijn ook twee kleinere ruimtes waar tijdelijke exposities te zien zijn. Voor de meest actuele info over de tentoonstellingen, kijk je even op de (helaas erg onduidelijke) website van museum Beelden aan Zee.

Kende jij dit museum al?

7 reacties op “Expo tip! Igor Mitoraj in museum Beelden aan Zee”

  1. wat geweldig om te kunnen werken bij beelden aan zee! zo’n mooi museum. Dee tentoonstelling had ik nog niet gespot, ik ben er door corona een beetje uit. Maar nu staat hij op het lijstje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »