Kunst met kids: Gustav Klimt
Ik was een tijdje terug met Dochterlief naar het Gemeentemuseum om het schilderij Judith I van de Oostenrijkse symbolistische schilder Gustav Klimt te bekijken. En wow, echt, Judith was nog mooier dan ik dacht. Het is toch altijd anders als je een kunstwerk in het echt ziet dan in een boek of op een affiche…
Ik weet nog de eerste keer dat ik de waterlelies van Monet in het echt zag, ik was er stil van, zo adembenemend mooi – en dat terwijl ik ze al zo vaak op ansichtkaarten en in boeken had gezien maar, Bam!, daar waren ze in het Musée de l’Orangerie in de Tuilerieën in Parijs en dat was magisch. Maar nu terug naar Judith en Gustav Klimt want ook zij was prachtig. Kleiner dan ik dacht, dat wel, maar prachtig mooi!
Van Gustav naar Klimt
Gustav Klimt werd op 14 juli 1862 geboren in Baumgarten, een voorstad van Wenen. Hij had twee broers en vier zussen. Zijn familie was best arm. Zijn vader werkte als goudgraveerder. Over zijn moeder Anna Rosalia, née Finster is weinig informatie te vinden en dat terwijl ze wel heel belangrijk is geweest in zijn leven. Hier vond ik wel een interessant stuk over moeder Klimt!
Gustav Klimt gaat op zijn veertiende naar de Kunstgewerbeschule – de kunstschool – in Wenen en begint met zijn broer Ernst en een vriend, Franz Matsch, een atelier (Künstlercompagnie). Ze beschilderen muren en plafonds in belangrijke gebouwen zoals theaters en paleizen – waaronder de Burgtheater in Wenen. Toen wij in Wenen waren zagen we de muurschilderingen in het Kunsthistorisches Museum, die waren ook zo mooi!! De stijl van Gustav Klimt ontwikkelt zich en langzaam maar zeker wordt zijn werk minder klassiek en traditioneel en steeds meer…eh..Klimt!
Veel vrouwen
In 1892 sterven zowel Gustav’s vader als zijn broer Ernst. Twee jaar later krijgt hij ook nog ruzie met Franz Matsch. Met andere woorden, de Künstlercompagnie is niet meer, het is nu Gustav Klimt alleen. Nou ja, alleen qua kunst want Klimt schijnt een behoorlijke rokkenjager te zijn geweest. Er wordt gezegd dat hij minstens 14 kinderen heeft gekregen!!! Hij is nooit getrouwd maar hij had wel een lange relatie met Emily Flöge, een eigenares van een kledingwinkel, modeontwerper en model. Ze bleef bij hem tot aan zijn dood.
Klimt wordt gewaardeerd en gekritiseerd in zijn tijd, nou ja, geliefd of gehaat: hij valt in ieder geval op. Gustav is medeoprichter van de ‘Wiener Secession’, een jaar later gevolgd door het tijdschrift Ver Sacrum. Een kleine tien jaar later verlaat hij de Wiener Secession door een meningsverschil.
Klimt schilderde vrouwen vaak naakt, op een wat gewaagde of erotische manier wat heel bijzonder was voor die periode. Hij kreeg veel kritiek, vooral wat betreft zijn erotisch werk, maar na zijn dood werd Klimt gezien als de grootste Oostenrijkse schilder. Toch wordt het werk van Klimt in ‘hoge kringen’ gewaardeerd, vooral in zijn gouden periode, en wordt hij geregeld gevraagd om het portret van welgestelde Weense dames te maken.
Verschillende periodes
Klimt begint zijn carrière vrij traditioneel maar dat verandert dus al snel. Vooral zijn gouden periode is erg geliefd – werk met veel details, patronen, decoratieve motieven en dus ook veel goud. De Kus dateert uit die periode. Maar later gaat Klimt juist door een gekleurde periode met een decoratief-expressionistische stijl en nog eens later door een donkere periode. Maar goed ook want een kunstenaar experimenteert, creëert en ontwikkelt zich. Klimt is de trots van Wenen, als je ooit eens in Wenen bent dan kun je ook veel mooi werk van hem bekijken, o.a in de Belvedere en bij het Albertina museum.
Klimt wordt vaak gezien als de vertegenwoordiger van de Weense Jugendstil. De Weense Jugendstil is te beschouwen als het hoogtepunt van het Fin de Siècle en Klimt was de belangrijkste vormgever ervan.
Klimt is op 6 februari 1918 in Wenen overleden.
Klimt met kids
Het werk van Klimt leent zich goed om je lekker uit te leven met kinderen – vooral door alle decoratieve motieven en vele details. Hieronder zie je een paar leuke projecten die ik vond, die geschikt zijn voor kinderen.
Bij Jenny Kay Kids Art maakten ze het Slapend kind met eigen foto’s. Supermooi toch? Hoe je met de kids aan de slag gaat voor dit project kun je hier vinden.
Kinderen zullen het ook zeker leuk vinden om hun eigen Tree of Life maken! Zoals hier bij Here Come the Girls. Bij de Hema heb je ook van die edelstenen-stickers, die zou je ook perfect voor zo’n tree of life kunnen gebruiken. Je kunt er ook een stamboom van maken, dus foto’s plakken van de familie en op de Klimt manier versieren. Nou ja, je kunt echt alle kanten op!
Wij maakten portretten in ‘de stijl van Klimt’ door motieven en patronen uit magazines te knippen en we gebruikten ook een stuk zilveren cadeaupapier – in plaats van goud want dat hadden we niet in huis 🙂 Maar als je kunst met kids ontdekt is er geen goed of fout. Alles is gewoon goed. Laat ze lekker tekenen, knippen, plakken, bouwen – als ze maar lol hebben, toch?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Klimt gebruik ik ook in de klas wel eens. Vooral de boom is dankbaar dan!