Wat houdt de Cito eindtoets in groep 8 precies in?

Wij hebben in huize Srsck veel te maken met de beruchte CITO Eindtoets Basisonderwijs, kortweg Cito of citotoets genoemd, in groep 8. Vorig jaar zat dochterlief in groep 8 (hier hangt nog een Citotoets verhaal aan maar die houden jullie nog van me tegoed!) en dit schooljaar zit de grote kleine man in groep 8. Ik merkte aan ouders om me heen dat er nog altijd veel vragen zijn omtrent de Citotoets. Bovendien is er, sinds dit jaar, een grote verandering geweest in verband met hoe bindend de uitslag van de Citotoets wel niet is. Juf Maike, juf op een basisschool én moeder, vertelt ons hieronder wat de Citotoets precies inhoudt:

Citotoetsen vanaf groep 1
Citotoetsen vanaf groep 1

De Cito voor groep acht is bedoeld om een advies uit te brengen over het vervolgonderwijs. Hoe belangrijk is die toets? En waarom worden er Citotoetsen afgenomen in alle klassen? Tellen die dan ook mee? 

Cito groep 8

In april 2015 maken alle leerlingen in groep acht verplicht een eindtoets. Hierin wordt de kennis van Nederlandse taal en rekenen getest. Studievaardigheden is ook een belangrijk onderdeel van de toets. Dit zegt iets over het vermogen om te leren en is dus belangrijk voor het advies over het vervolgonderwijs.

 Schooladvies en Cito voorgaande jaren

Vóór 1 maart brengt de school al een advies uit over het vervolgonderwijs. Hier hoor je dus al naar welk vervolgonderwijs je kind zou kunnen gaan. Naar aanleiding van dit advies kun je samen met je kind gaan kijken naar welke school hij of zij wilt gaan.

De eindtoets zorgt voor een tweede advies, maar het advies van school is het belangrijkste. Dit telt dus het zwaarst. Met de Citotoets kan de school kijken of je advies wel in de goede richting is. Als het advies afwijkt van de score van de Citotoets word dit met jou als ouder besproken. Het kan zijn dat het schooladvies dan wordt aangepast, maar dit hoeft niet.

Cito logo
Cito logo

Citotoetsen in alle jaren

Al vanaf groep 1 worden Citotoetsen afgenomen. Dit zijn toetsen voor taal, rekenen, begrijpend lezen en spelling. Hieruit trekken leerkrachten conclusies over het aanbod van hun onderwijs in de klas. Deze gegevens worden goed bijgehouden en tellen allemaal mee in het schooladvies in groep acht. De resultaten van deze toetsen worden vaak met je besproken in het rapportgesprek.

De Citotoetsen in de lagere jaren zijn bedoeld om goed te kijken naar de kinderen. Welk niveau hebben ze nu? Wat hebben ze nodig om verder te komen? Daarna kijkt de school naar het aanbod van het onderwijs. Wat kan hetzelfde blijven en wat kan veranderen? Als ouder kan je helpen meedenken wat er belangrijk is voor jouw kind.

Er wordt naar de resultaten van de Citotoetsen van alle jaren gekeken voor het uiteindelijke schooladvies in groep 8. Vooral de toetsen vanaf groep zes zijn belangrijk.

Van basisschool naar de 'grote school'
Van basisschool naar de ‘grote school’

NIO

Er zijn scholen die de NIO afnemen. Dit is een intelligentietest. De eindtoets is sinds schooljaar 2014-2015 voor alle leerlingen van groep acht verplicht. Een school kan ervoor kiezen om de NIO apart af te nemen voor hun eigen advies.

Zenuwen

Is je kind zenuwachtig voor de toets? Stel hem of haar dan gerust. Praat met je kind over de toets. Vertel dat het advies van de basisschool het belangrijkste is. Het is niet nodig om te leren voor de toets. Het test alle kennis van de afgelopen acht schooljaren. Zenuwen zijn dus niet nodig. Je kind kan vooral laten zien wat hij of zij kan.

4 gedachten over “Wat houdt de Cito eindtoets in groep 8 precies in?

  1. Helder verhaal. En eigenlijk in alle jaren dat dat ding bestaat niets verandert. Misschien moeten ouders nu toch echt zelf eens stoppen met dat ding zo dramatisch te maken. De meeste hebben hem vroeger ook zelf gemaakt. MAar goed dat is mijn mening.

    1. Ja en toch begrijp ik het in die zin dat de uitslag van de toets tot dit schooljaar wel van enorme invloed was op de rest van je ‘schoolcarriere’ en dus, indirect op je beroepsleven. En ik vind persoonlijk dat zo’n eindtoets een momentopname is en dus niet zoveel gevolgen zou moeten hebben maar dat is dus sinds dit schooljaar gelukkig ook aangepakt. Waar ik het wel absoluut met je eens ben, is dat de stress van de ouders ook gigantisch op de kinderen doorwerkt. Sommige leerkrachten hebben er ook een handje van. Een van de oude leraren van dochterlief zei de dag voordat de Cito zou beginnen “Goed slapen vanavond, je toekomst hangt af van de uitslag morgen”. En daar gingen al mijn zen-praatjes down the drain!!

    1. Ik ben ook geen groot fan om het zachtjes uit te drukken, daarom ben ik ook blij dat de uitslag van de Cito eindtoets nu minder zwaar weegt dan het advies van de basisschool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »