Kerk in Wenen
| |

Leuke dingen doen om te doen in Wenen met kinderen

Ik was al eens een weekend in Wenen geweest onderweg naar Kroatië. Wat mij was bijgebleven is dat alles groot groter grootst was. Maar Wenen met kinderen? Zou dat een goed idee zijn? De kids en ik hebben in de kerstvakantie 9 dagen in de hoofdstad van Oostenrijk doorgebracht. Dat geeft mooi de tijd om een stad te ontdekken. Bovendien kregen we de Grand Tour van familieleden die tegenwoordig in Wenen wonen dus dan zie je wat meer dan alleen de toeristische highlights. Leuk!

Zoete kleuren
Zoete kleuren

Wenen was leuk, mooi en koud…ijskoud. De kinderen hebben zich geen moment verveeld. Er was zelfs zoveel te zien en te doen in Wenen voor kinderen dat de twee musea die ik heel graag wilde aandoen (Albertina en Belvedere) niet meer aan bod zijn gekomen. Ook wilden we een dagje naar Bratislava, dat is vlakbij Wenen, slechts een uurtje met de trein en anderhalf met de boot maar de boot vaart niet in december. Dus zowel het Bratislava uitje als de twee musea zijn doorgeschoven naar de wenslijst.

We zullen dan ook zeker eens naar Wenen teruggaan. Wel op een wat warmer moment, ergens in de lente, april of mei is denk ik perfect. Hier is onze top 10 hoogtepunten voor een stedentrip Wenen met kinderen!

Zoveel te doen in Wenen
Zoveel te doen in Wenen
Cool gebouw! Oud Zacherl fabriek in Döbling
Cool gebouw! Oud Zacherl fabriek in Döbling

Haus der Musik

Wij gingen naar het muziek museum, Haus der Musik, omdat we dachten de Krumlov het er leuk zouden vinden. Uiteindelijk vond iedereen (3 kids van 12,14 en 15 jaar oud en 2 volwassenen) het het hoogtepunt van ons Weens avontuur, behalve Krumlov (8 jaar). Die vond het er maar saai haha! Misschien dus meer een tip voor Wenen met kinderen vanaf 9 jaar oud 😉

Een piano-trap!
Een piano-trap!

Het museum strekt over vier kleine verdiepingen, alles bij elkaar is het er niet groot, maar omdat er zoveel te doen is kun je er makkelijk uren kwijt. Alles is interactief, je mag overal aanzitten, je hoort de raarste geluiden (bijv. het geluid bij de tandarts of het geluid als je nog in de buik van je moeder bent), kortom paradijs voor de meeste kinderen. Haus der Musik is vlakbij het Albertina museum (denk: mooie werken zoals Klimt’s nymphs en schilderijen van Modigliani) , dus goed te combineren.

Interactief doen in Haus der Musik
Interactief doen in Haus der Musik

Schmetterling Haus

Midden in het centrum, vlakbij alle grote bekende toeristische monumenten is de vlinderserre te vinden in een charmant ouderwetse Jugendstil serre. Het is er klein, je loopt er binnen 20 minuten doorheen maar het is de moeite waard. Ken je het vlinderpaviljoen in Artis? Het is net zoiets. De vlinders vliegen je om de uren en het is er tropisch warm dus de beste plek om even op te warmen als je net als wij met min 7 graden aan de wandel bent.

Vlinderhuis
Vlinderhuis

Aan de serre vast is een café, Palmenhaus, het is een beetje zo’n hippe plek. Wel erg mooi.

Naturhistorische Museum

Blauw steen dat op kauwgum lijkt in Natuurhistorisch museum
Blauw steen dat op kauwgum lijkt in Natuurhistorisch museum
Alles is tweetalig in de musea
Alles is tweetalig in de musea

Het Natuurhistorisch museum in Wenen is idioot groot. Echt heel groot, met enorm veel te zien. Daarnaast zijn er veel interactieve dingen te doen en alles is tweetalig Duits en Engels dus…je kunt er een hele dag ronddolen zonder je te vervelen. De kinderen vonden het erg geweldig. Je hebt een afdeling met allerlei stenen, dan krijg je een afdeling met de wereld in het algemeen (vulkanen, milieu, dat soort dingen), dan ga je naar de prehistorie, dino-botten nog wat dingen en uiteindelijk kom je op de eerste verdieping terecht bij veel, heel heel heel veel dieren. Night at a museum in het kwadraat. Alleen die verdieping al nam uren in beslag, Krumlov wilde bij elk diertje stoppen!! Echt een toppertje als je in Wenen met kinderen bent!

Vitrines en vitrines en vitrines vol dieren
Vitrines en vitrines en vitrines vol dieren
Slechte foto van geweldig mooi plafond in Natuurhistorisch museum

Er zijn bij Natuurhistorisch museum ook tijdelijke tentoonstellingen. Er was er nu eentje over belangrijke uitvindingen – eigenlijk erg interessant maar we waren toen al ontzettend moe van de hele tour en de kinderen vonden dit onderdeel stukken minder boeiend. Wat ook mooi was (vooral voor mij, de kids vonden niet zo indrukwekkend als ik) was het klein beeldje Venus van Willendorf. Het is een beeldje van slechts 11 cm en komt uit circa 24.000 en 22.000 v.Chr.! Beneden in de hal, is er ook Jeff Koons’ versie van de Venus van Wissendorf. Echt supertof!!!

Jeff Koons
Venus van Willendorf volgens Jeff Koons

Oja en pas op dat je het winkeltje beneden niet inloopt want ze hebben enorm veel leuke dingen. Vooral voor kinderen. Ik kreeg ze met geen mogelijkheid de winkel meer uit 🙂

Adembenemend, toch?
Adembenemend, toch?

Kunsthistorisches Museum 

Tegenover het Natuurhistorisch museum is het Kunsthistorisch museum. Net zo groot en net zo’n duizelingwekkend prachtgebouw. Alle grote namen uit de Europese schilderkunst zijn vertegenwoordigd in dit museum. Van Vermeer tot Caravaggio, van Rubens tot Titiaan en Arcimboldo. Misschien niet meteen je meest voor de hand liggende attractie op een lijstje Wenen voor kinderen maar de Egyptische vleugel zullen de kleintjes vast wel indrukwekkend vinden.

Vrijwel elk museum in Wenen is gratis voor kinderen tot 19 jaar oud (behalve musea zoals Haus der Musik). Als je dus toch met de kids naar het Natuurhistorisch museum gaat, dan kun je daarna nog even hier naar binnen wippen en een paar meesterwerken meepikken. Sommige schilderijen die er hangen zijn heel bekend en herkenbaarheid werkt altijd goed bij kinderen 🙂 Ook is het gebouw zelf echt de moeite waard met een paar geweldige werken van Klimt! In 2016 bestaat het museum 125 jaar.

Kunsthistorisch museum en..kerstmarkt :)
Kunsthistorisch museum en..kerstmarkt 🙂

Trouwens even iets anders maar als je in Wenen wandelt dan kun je de Ringstrasse volgen. Alle mooie monumenten liggen aan deze straat dus je ziet het een na het ander vet gebouw. Wij hebben de eerste dag door de Ringstrasse gereden met de tram, dat is wel mooi want dan heb je meteen een goed beeld van de stijl en de gebouwen in Wenen.

Tiergarten Schönbrunn

De dierentuin van Schönbrunn is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. Het is opgericht in 1752 en is gelegen in de tuin van het keizerlijk paleis van Schönbrunn. De dierentuin is in de voorgaande jaren erg mooi gerenoveerd. Ze zijn nog bezig met bepaalde delen op te knappen en moderner te maken maar dan wel zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl.

Het apenhuis
Het apenhuis

Tiergarten Schönbrunn deed mij erg denken aan Artis. Mooie ouderwetsen gebouwen, een soort van charme uit vervlogen tijden. De kinderen vonden de reuzenpanda’s geweldig. Die zie je praktisch nooit in dierentuinen. Ook is het altijd wel leuk om er te zijn wanneer de favoriete dieren van de je kids gevoerd worden, de tijden kun je op de site opzoeken. Oh ja en als je in de buurt bent voor het praatje over de kaalkopibis, dan is het zeker leuk om dat nog even mee te pakken – hele aparte vogels!!

De reuzenpanda's
De reuzenpanda’s

Als je omhoog gaat in de dierentuin dan kom je uit bij een soort van kinderboerderijtje en daar is ook een restaurant in Oostenrijkse stijl, zo’n houten chalet, Gasthaus Tirolergarten. We hebben er langer dan een uur op ons eten moeten wachten dus dat was niet zo geslaagd maar het eten was verbazingwekkend lekker dus aanrader…als je tijd over hebt 😉

Schloss Schönbrunn

Schönbrunn © WienTourismus/Peter Rigaud
Schönbrunn © WienTourismus/Peter Rigaud

Als je dan toch naar het dierentuin gaat, trek dan een hele dag af voor Schloss Schönbrunn en diens tuinen (UNESCO erfgoed, zowel het paleis als de tuinen). Behalve het dierentuin is het de moeite waard om naar boven te klimmen, naar de Gloriette, voor een prachtig uitzicht over Wenen en over het keizerlijk paleis. De tuinen zullen er in de zomer vast stukken mooier uitzien dan toen wij er nu waren, want het geheel was nu behoorlijk kaal.

De Gloriette
De Gloriette

Schloss Schönbrunn is enorm, het paleis telt wel 1441 kamers!! Alleen het idee al om zo’n enorm gebouw te bezoeken stond mijn kids tegen maar daar hebben ze in Wenen iets slims op gevonden. In een van de vleugels heb je het kindermuseum. Hier wordt op een leuke manier de geschiedenis uitgelegd. Daarnaast heb je regelmatig marionetten shows in Schönbrunn. Deze zijn ook voor volwassenen echt leuk om te zien. De marionetten zijn van die ouderwetse houten marionetten en het is heel mooi uitgevoerd.

Kale bomen en mooie beelden in de tuin
Kale bomen en mooie beelden in de tuin

Als laatste en helaas hebben we dit zelf niet kunnen testen omdat het tijdens de winter dicht is, is het natuurlijke doolhof in de tuinen van Schönbrunn. Volgens mijn vader is deze in de zomer echt heel erg mooi en leuk voor kinderen alleen ja, nu waren alle planten en bloemen dood dus ik kan me er nu niet echt iets bij voorstellen. We zagen wel door het hek iets wat leek op een speeltuintje met verschillende spiegels. Dat leek Krumlov reuze-interessant. Nou ja, hup, ook op de must-do lijst volgende keer.

Kerstmarkten

Geurige houten dingen op een van de kerstmarkten
Geurige houten dingen op een van de kerstmarkten

Ok, dit punt is natuurlijk alleen van belang als je in de feestmaanden in Wenen bent maar Wenen was dus bezaaid met kerstmarkten. Je had ze in alle soorten en maten, klein en groot, met thema’s en zonder, nou ja, je snapt. De grootste en volgens mij ook leukste in Wenen voor kinderen was die voor het Rathaus. Nou wilde het ook helpen er een soort van 30-jarig jubileum was maar volgens mij stiefmoeder is het altijd een mooi kerstmarkt met vele activiteiten voor kinderen. Elke dag had je er workshops voor kinderen, die zijn dan wel binnen, in de Volkshalle in het Wiener Rathaus. Je hebt er ook een mooi blond meisje rondlopen, een jaar of 18 ofzoiets, met blonde krullen. Zij stelt het Christkindl voor. Ik kende dat dus helemaal niet. Ook staat daar de grootste kerstboom van Wenen en is het zeker de moeite om ‘s avonds even te gaan kijken want het was er prachtig verlicht.

Kleine kerstmarkten, grote kerstmarkten
Kleine kerstmarkten, grote kerstmarkten

Voor de ouders heb je veel kraampjes met Gluhwein om op te warmen terwijl je kind in de draaimolen zit of in het klein treintje. En als je er dus na kerst bent dan is de markt er niet meer maar staat er vanaf halverwege januari een groot schaatsbaan. Ook leuk toch 🙂

Chocoladefruit op de kerstmarkt
Chocoladefruit op de kerstmarkt

Andere kerstmarkten die de moeite zijn is die op Karlplatz. Dat is een kerstmarkt met allerlei handgemaakte dingen, veel recycle kunst en de kraampjes om wat te eten zijn niet typisch Weens maar meer traditionele gerechten uit Zuid-Oostenrijk. Mijn kids vonden de recycle-draaimolen superleuk. Ik kreeg het ding helaas niet goed op de foto maar ze hadden de vaagste dingen gebruikt voor de molen zoals een kooi waar je in kon zitten, een bad, oude schoenen, dat soort dingen – wel echt origineel en leuk. Ook had je rare fietsen die van recycle materiaal waren gemaakt.

Recycle draaimolen met een bad, schoenen, ventilator, dozen, kooien etc
Recycle draaimolen met een bad, schoenen, ventilator, dozen, kooien etc

De kerstmarkt op Stephansplatz was wat commerciëler en minder interessant vonden wij. Verder had je er een op de Maria Theresien Platz tussen het natuurmuseum en het kunsthistorisch museum in. Daar hebben we kinderen Trdlnik geproefd. Het is oorspronkelijk Slovaaks. Het is een soort van lang deeg wat gesneden wordt en warm word gerold door een specerijen en suiker mengsel. Lekker 🙂 Ook hebben we Vanillekipferln geproefd, een soort van Vanille koekjes, typisch Oostenrijks. En nog veel meer, bij de Belvedere, bij de Schloss Hof, bij de Prater en hier en daar verspreid door de stad.

Trdenik op de kerstmarkt
Trdelnik op de kerstmarkt
Blue Toad was ook mee voor zijn Instagram kanaal!!
Blue Toad was ook mee 

Oud en Nieuw

Als je rond de feestdagen in Wenen bent zul je overal in de stad kraampjes met varkentjes tegenkomen. Varkentjes in alle soorten en maten. Varkensmutsen, miniatuurvarkens van glas, plastic varkentjes, chocolade varkentjes. Varkens zouden geluk brengen voor het nieuwe jaar.

Als je in Oostenrijk oud en nieuw viert bij iemand dan staan rondom je bord bij het diner enkele geluksfiguren: een varken, een munt, een hoefijzer en een schoorsteenveger. Soms heb je ook een loden vorm met een soort van lepel. Het is dan de bedoeling dat je die vorm in de lepel doet en deze boven een kaars houdt totdat het helemaal gesmolten is. Dan gooi je het in een kom met koud water. De vorm die daar dan verschijnt voorspelt je aankomend jaar. Heel leuk, ik houd erg van aparte tradities voor oud en nieuw.

Ministerie van iets...vergeten wat :)
Ministerie van iets…vergeten wat 🙂

Kunst Haus Wien: Hundertwasser museum

Kunst Haus Wien
Kunst Haus Wien

Jullie weten misschien nog dat de kinderen en ik samen een lesje over Hundertwasser hadden gedaan. Het was dan ook extra leuk om naar het Kunst Haus te gaan. Ze kenden Hundertwasser al en nu zagen ze dingen waar ze over hadden gelezen zoals de ‘boomhuurders’ in het echt. Ook de schilderijen die Hundertwasser heeft gemaakt zijn veel indrukwekkender in het echt dan op een computerscherm 🙂

Beetje duur, ahum...
Beetje duur, ahum…

We waren alle vier echt aangenaam verrast. Het Kunsthaus is een interessant museum met een mooie volledige collectie van het werk van Hundertwasser. Het illustreert zijn denken heel erg goed. Let ook op de titels van de schilderijen. Mijn twee zoontjes vonden de titels nog grappiger dan de schilderijen zelf! Beneden heb je nog een cafe en een winkel. Het cafe is prima maar niet echt bijzonder en de winkel is zo idioot duur dat je er beter heel hard weg kunt rennen. Dochterlief vond de hoed op de foto heel gaaf, het is net zo’n pet als Hundertwasser vaak droeg, kostte dat ding meer dan 120 euro! Een simpele poster was 40 euro. Echt suf, vooral omdat je geen foto’s mag maken in het museum dus dan denk je daarna een leuk aandenken te kopen en dan is alles dus peperduur. Een aanfluiting.

Dochterlief met peperdure Hundertwasser-pet
Dochterlief met peperdure Hundertwasser-pet

Na een bezoek aan het museum kun je nog naar het huis, Hundertwasser House, lopen, het is slechts 300 meter van het museum verwijderd en echt heel mooi. Tegenover het huis is er het Hundertwasser Village. Best leuk om even een rondje doorheen te lopen, zonder meer.

Serieus kijken bij 't Hundertwasser huis :)
Serieus kijken bij ‘t Hundertwasser huis 🙂

Zwembaden

Ter afwisseling van een overwegend culturele vakantie is het voor kids altijd leuk om een dagje naar het zwembad te gaan. In Wenen heb je een mooie: Dianabad met een glijbaan en golvend etc..Ook schijnt er een heus waterpark te zijn, Wasserturm wasserspielplatz. Het waterpark is alleen in de warmere maanden geopend, van mei tot september. Overigens, wanneer het lekker weer is, schijnt het Donau eiland super te zijn voor kids met allerlei buitensport-activiteiten en dergelijk maar wij hebben door het weer dus zowel het Donau-eiland als het waterpark niet bezocht.

MuseumsQuartier© WienTourismus/Christian Stemper
MuseumsQuartier© WienTourismus/Christian Stemper

ZOOM Kindermuseum

Het ZOOM Kindermuseum is in het MQ, oftewel het MuseumsQuartier. Daar zijn meerdere musea bij elkaar zoals het Leopold museum en het Mumok (leuk trouwens voor kinderen om langs het Mumok te lopen en daar de trap op te gaan want dan loop je als het ware over de daken). In het Zoom zijn er verschillende interactieve tentoonstellingen en workshops en het beste is om van tevoren op de website te kijken wat er op dat moment is. Als je op de titel hierboven klikt kom je uit op de website van ZOOM. Let ook op de Febo-kastjes vlakbij de deur van Zoom. Grappig toch, even een hele andere invulling dan wij gewend zijn 🙂

Gerngross in Mariahilfe
Gerngross in Mariahilfe

Als je trouwens doorloopt langs ZOOM en langs de FEBO apparaten dan kom je in de straat Mariahilfer strasse. Dat is de winkelstraat met allerlei winkels zoals de H&M, de New Yorker en dat soort, de bios en een heel groot winkelcentrum, Gerngross, met meer dan 50 winkels erin waaronder een enorm computerwinkel met een verbazingwekkend groot LP-verzameling!

Spaanse Rijschool

Spanish Riding School: Pas de Deux© WienTourismus/Spanische
Spanish Riding School: Pas de Deux© WienTourismus/Spanische

Wij wilden graag naar de Spaanse Rijschool maar het was echt superduur. Voor mij en de kids kwamen we uit op 130 euro voor staplaatsen dus we hebben het geskipt. Wel jammer want het is schijnbaar echt heel erg mooi. Het is de oudste nog bestaande rijschool voor het opleiden van paarden. Aan de overkant van de straat zijn de stallen en dankzij de glazen wanden kun je de prachtige witte paarden zien.

Vervlogen tijden: Fiakers en Sisi

Keizerin Sisi had een bewogen en heel interessant leven
Keizerin Sisi had een bewogen en interessant leven

Nog twee dingen die we niet gedaan hebben maar die geschikt zouden zijn voor een tripje Wenen met kinderen: een ritje met een fiaker (huurkoets) en Sisi oftewel alles wat met Elisabeth in Beieren te maken heeft. Je kunt Sisi niet missen hoor in Wenen en haar afbeeldingen en de verhalen over haar zullen op menig klein meisje indruk maken. De beste plek om een glimp van Sisi’s verhaal te vangen is in het Sisi museum in het centrum van Wenen vlakbij de Spaanse rijschool dus mooi te combineren.

En 1 tip over Wenen: De Vienna Card

Van de Vienna Tourist Board kreeg ik een Vienna Card zodat wij voor Srsck wat makkelijker van hot naar her zouden kunnen gaan. Ik moet zeggen dat ik het een heel handig pasje vond. Je hebt er twee, een voor 48 uur en een voor 72 uur. Ik had die voor drie dagen en dan kun je dus gedurende die drie dagen gratis in alle vormen van openbaar vervoer. Dat scheelt al aanzienlijk. Daarnaast krijg je korting voor de meest uiteenlopende dingen, zowel attracties als musea, kortingen bij restaurants en bij winkels. De kaart voor drie dagen kost 21,90.

Moederlief in de tram
Moederlief in de tram

Je krijgt een foldertje bij je kaart waarin alle kortingen staan. Dat zijn er alleen zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar alleen al voor het openbaar vervoer en de kortingen op de toeristische highlights vond ik de Vienna Card erg handig en zou ik hem zelf denk ik ook wel aanschaffen bij een volgend bezoek.

Oh ja en handig om te weten: tijdens schoolvakanties reizen kids tot 15 jaar gratis mee met het openbaar vervoer.

Fijne kerstdagen op de halte!
Fijne kerstdagen op de halte!

En 1 flop in Wenen: Wurstelprater

De gondels van het reuzenrad
De gondels van het reuzenrad

Ok, er was dus ook een plek in Wenen dat mij enorm tegenviel. Niet alleen mij overigens maar ook de kinderen vonden het er niet zo leuk als verwacht. Het gaat om de Prater of de Wusterlprater. De Prater…in principe het hoogtepunt Wenen met kinderen. Prater is een attractiepark met ongeveer 250 attracties in een mooi park in Wenen. Nu was het park helemaal kaal en het was enorm koud. Daarnaast waren een groot deel van de attracties gesloten en was de sfeer grimmig. Er waren vooral wat groepjes tieners die sjaggie keken en daarnaast moest Krumlov naar de wc en belandden we in de smerigste wc die ik in mijn hele leven heb gezien en dat zegt wel wat hoor. Ieeeeewwwww!!!

De grootste ter wereld
De hoogste ter wereld

Eigenlijk is de Prater ook geopend van halverwege maart tot einde oktober dus ik denk dat het alleen tijdelijk open was voor de feestdagen. Ik vond het in ieder geval drie keer niets maar ik zou het zeker nog een kansje geven in de zomer. Het park schijnt in de zomer erg mooi te zijn en je hebt er een planetarium, het Madame Tussaud, een reuzenrad met gondels en het hoogste (ketting)caroussel van de wereld. Het reuzenrad staat er sinds 1895. Prater zelf bestaat al 250 jaar!! Mijn vader vertelde dat mijn opa hem hierheen bracht toen hij zelf klein was en dat hij het er prachtig vond.

Beter in de zomer
Beter in de zomer
In het griezelhuis
In het griezelhuis

Dus ja, het zou leuk moeten zijn, denk echt dat het aan het weer en de tijd van het jaar lag. Zoonlief en mijn broertje waren Hotel Psycho ingegaan, een nieuw griezelhuis en vonden het leuk. Verder was er een draaimolen met echte paarden. Ik heb dat nog nooit gezien maar het zag er ook wel weer erg triest uit. Het is trouwens gratis om naar Prater te gaan, je betaalt alleen voor de attracties waar je in gaat.

20151225_155549
Prater

Het vonnis 😉

Wenen is wat mij betreft dus echt een geslaagde stedentrip met kinderen (en zonder ook hoor ;)). Wat ik in Wenen ook extra leuk vond is dat het een stad is tussen West en Oost, je kunt net zo snel in Duitsland en Nederland zijn als in Hongarije en Slovakije. Dat zie je terug in het eten en de cultuur. Ik vond dat wel heel tof.

Meest gegeven voornamen maar ook...bijnamen van beroemde plaatsen
Meest gegeven voornamen maar ook…bijnamen van beroemde plaatsen!
Museums: Belvedere Palace©WienTourismus/Hertha Hurnaus
Museums: Belvedere Palace©WienTourismus/Hertha Hurnaus

We gaan zeker eens terug want er valt heel wat te doen in Wenen met kinderen: een bootexcursie naar Bratislava, een opera (Wenen is en blijft toch de stad van de klassieke muziek en de opera’s), een concert van de Vienna Boys’ Choir (heel bijzonder verhaal dit maar dat vertel ik een ander keertje), het doolhof in Schloss Schonbrunn, het Albertina en het Belvedere en ja….schande…we moeten nog een Sacher torte proeven! Nou ja, er is nog veel te doen. 2016 is bovendien een extra bijzonder jaar voor Wenen. Keizer Franz Joseph 1, alom aanwezig in Wenen, stierf 100 jaar geleden. Hij werd in 1830 in Schonbrunn geboren en stierf er ook. In 2016 zullen er vele plekken en activiteiten in het teken staan van Franz Joseph 1.

Ringstrasse© WienTourismus/Christian Stemper
Ringstrasse© WienTourismus/Christian Stemper
Kaasworst bij het Bitzinger Wurstelstand Albertina
Kaasworst bij het Bitzinger Wurstelstand Albertina

En ik wilde jullie nog vertellen over de reis met de slaaptrein en over de Wiener Schitzels en de worstjes, de Puppen krapfen en de taartjes maar dit is al een enorm lange blog geworden dus…wordt vervolgd?

Pin mij!

wenen met kinderen tips

Vergelijkbare berichten

14 reacties

   1. Nicole Orriëns schreef:

    Dat is een fijne verrassing lijkt me! Wenen associeer ik met de Sissy films merk ik : )

 1. Ik ben er nooit geweest, maar ik ik wil dolgraag nog een keer. Zeker als ik jouw foto’s zie. Die fabriek… wat een ontzettend cool gebouw!

 2. jorien schreef:

  Ziet er uit als een leuke vakantie! Ik wil zeker ook eens naar Wenen gaan!

 3. Wat een uitgebreid verslag! Heel leuk! Mooie foto’s maak je ook.

  Wij zijn nog nooit met de kinderen naar Wenen geweest, maar wel een keer voor ze geboren waren. Toen vond ik de dierentuin en de markt het leukst, maar ik zie dat we nog lang niet alles gehad hebben. We moeten maar eens terug! 🙂

 4. Dit verbaasd me echt! Ik had niet verwacht dat er zoveel leuke en interessante dingen te doen waren daar. Klinkt echt als een aanrader!

 5. Wenen lijkt me zo ontzettend mooi! Nog nooit geweest maar staat zeker op mijn bucketlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.