Ga naar de inhoud
Home » Lang leve de reisfilms

Lang leve de reisfilms

reisfilms

Met de meest bijzondere reisfilms nemen De Protagonisten jullie vandaag mee op wereldreis. Houd je van (onafhankelijke) films – geen dertien in een dozijn producties – en vind je het leuk om nieuwe films te ontdekken, kijk dan zeker even rond op hun filmblog. Dat doe ik ook regelmatig!

Covid-19 is een bitch, dat weten we inmiddels allemaal al. Naar alle waarschijnlijkheid zit een vakantie er dit jaar dan ook niet in. Maar hé, gelukkig zijn er genoeg films over vakanties en reizen, waardoor je toch nog wat van de wereld kunt zien. Uiteraard spelen cultuur, lekker eten en prachtige landschappen de hoofdrollen. Én ieder continent komt aan bod, beloofd!

Europa

Eerst gaan we dicht bij huis zoeken. Als je op zoek bent naar een lekker reisje vol met droge humor, dan zit je gebakken met twee komieken in The Trip. Zo zijn ze al in thuisland Engeland geweest, maar ook in Italië (The Trip to Italy) en Spanje (The Trip to Spain). Uiteraard zien we in al die reisfilms ook de prachtige landschappen en de mooie cultuur. En in 2020 verschijnt, als alles goed gaat natuurlijk, ook The Trip to Greece. Wil je de Franse wijnvelden van Bourgondië bezoeken? Hoeft niet, Retour en Bourgogne is ook al goed genoeg. Hoef je alleen maar ene wijntje voor jezelf in te schenken.

reisfilms amelie
Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

Houd je meer van een stedentrip, dan hebben we ook een aantal tips. In Vicky Cristina Barcelona zie je bijvoorbeeld een levendige stad waar je tot diep in de nacht Sangria en Rioja kunt drinken. Krijg je er ook nog een ietwat gekke Penélope Cruz bij. In Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain ontdek je Parijs, of beter gezegd Montmartre, door de ogen van de frivole Amélie. En laat in die film, die bomvol heerlijke muziek van Yann Tiersen zit, nu net een kabouter zit die je ook nog eens foto’s van over de wereld stuurt. Win, win dus… Als laatste Rome, want dat is gewoon een groot openluchttheater. Dat blijkt ook wel uit La Grande Bellezza. Krijg je er ook nog vele jetset feestjes bij ook.

Azië

Die prachtige bloesembomen uit Japan hoef je echt niet per se ter plaatse te gaan bekijken. Die kun je ook gewoon zien in de liefelijke film Sweet Bean, aka An. We zien alle vier de seizoenen voorbijkomen, dus je ontdekt Japan ook nog eens in verschillende jaargetijden. En als je honger krijgt kun je vervolgens zelf dorayak’s maken, die veelvuldig voorbijkomen.

India is het land dat het op een na meeste inwoners ter wereld heeft. Je moeder zoek in zo een land is dus zoiets als het zoeken van een speld in een hooiberg. Twee broers wagen toch de gok in The Darjeeling Limited (Wes Anderson) en zien verdomd veel van het land. Ook The Lunchbox en Lion zijn aanraders die zich beide in India afspelen.

reisfilms thailand
The Road to Mandalay

Dit continent is zo verdomd groot dat we niet ieder land kunnen behandelen, maar Thailand is een filmland bij uitstek, dus ook die behandelen we. Een hoopvolle film is The Road to Mandalay, waarin twee geliefden naar een ander land vluchten voor een beter leven. Die reis laat veel zien. Ben je meer van de feelgood films dan kunnen we niet anders dan Pop Aye aanraden. Daarin maakt een architect samen met een op de kop getikte olifant een reis naar zijn geboortedorp.

Afrika

Documentaires zijn ook de moeite waard. Zo zien we in Jane een vrouw die onderzoek doet naar apen (met zo een naam moet je ook haast wel dit werk doen). Dan zie je ook gelijk het regenwoud van Afrika.

wereldreis via reisfilms
Atlantic

Ben je meer van de woestijn, dan zit je met Timbuktu gebakken. Meer woestijn kun je haast niet krijgen. Overigens vind je die ook terug in het briljante Babel, dat zich op meerdere continenten afspeelt. Ben je toch meer van de kust, dat raden we het Nederlands getinte Atlantic. aan.

Noord-Amerika

Vind je wijn lekker? Ja toch, wij wel. Sideways is dan zeker aan te raden. Zit je ook nog eens tussen de wijnvelden in Californië. En houd je van skiën en lachen, kijk dan gewoon Dumb and Dumber, misschien wel de beste komedie ooit gemaakt. Of ben gewoon een T.S. Spivet uit The Young and Prodigious T.S. Spivet en reis alleen vanuit Canada naar Washington. Uitdagend lijkt ons dat in ieder geval wel.

reizen met reisfilms

Nog meer Canada ontdek je overigens in vrijwel alle films van Xavier Dolan. Iets minder vrolijk is Lean on Pete, waarin drama de boventoon voert. En wil je echt alles en iedereen ontvluchten, kijk dan Into the Wild, waarin je bijna alleen maar natuur om je heen hebt.

Je kunt Amerika haast niet aandoen zonder een stedentrip. Wil je New York zien, kijk dan Annie Hall van Woody Allen. De westkust van Amerika vind je dan weer in films als Escape from Alcatraz en The Hangover.

Zuid-Amerika

La Jaula de Oro is verre van een vrolijke film. Dromen op een beter leven en de gok wagen om vanuit Guatamala naar Amerika te gaan. Een betere toekomst is de droom. De reis daarna is al een risico op zich en als je dan eigenlijk ook niet welkom bent in het land, vraag je jezelf af waarom je toch wilt gaan.

reisfilms Brazilië
Cidade de Deus

De goudgele stranden vind je terug in de bikkelharde Braziliaanse film Cidade de Deus, terwijl je op de motor kunt toeren door bijna heel Zuid-Amerika in The Motorcycle Diaries. Leer je Che Guevara nog beter kennen ook. En zijn er ook gebieden die je moet vermijden? Nou als we Monos moeten geloven wel, tenzij je graag gegijzeld wordt door een groep jonge militanten. En je terugvinden in het regenwoud is dan weer geen pretje. Al zie je dan wel weer het regenwoud.

Oceanië

Zo een beetje alle Lord of the Rings films zijn opgenomen in Nieuw-Zeeland. Lijkt me dan ook logisch dat we die films tippen, want dat prachtige landschap wil iedereen zien, toch? Ben je meer van de woestijn dan raden we de roadmovie Tracks aan.

films australië
Tracks

Actie en de woestijn vind je in de oude Mad Max films, maar ook in de nieuwste. Wil je Sydney ontdekken, dan biedt de komische tranentrekker en meesterwerk Babyteeth uitkomst. Eén nadeel, die is door Covid-19 uitgesteld. Gelukkig hebben wij hem al gezien op IFFR.

Antartica

Er zijn ook genoeg waaghalzen onder ons, die extreme kou niet schuwen. Nou, wij kijken bijvoorbeeld liever de documentaire Frozen Planet. Thuis onder een dekentje, met een kop warme thee.

reis rond de wereld

Heb je een klein kind, dan kom je toch al eerder uit bij Happy Feet. Maar ben maar niet bang, want ook voor de ouderen onder ons is dat een leuke film.

Genoeg toffe reisfilms om uit te kiezen dus. Er zijn gelukkig wel meer manieren om vanuit huis toch een beetje te reizen. Wat zijn jullie plannen deze zomer?

17 reacties op “Lang leve de reisfilms”

  1. Ik ben ontzettend reislustig, maar heb dus alleen Happy Feet gezien 🙂 🙂 er staat dus nog wat te doen voor me. We hebben alles geregeld voor Amerika maar ik weet het niet, ik baal, ook omdat ik graag mijn zus weer eens had willen zien.

  2. Lion is echt een prachtige film, die heb ik denk ik 3 weken geleden zien en mijn moeder leest nu het boek toevallig

  3. Pingback: De familie Coppola | Wat weet jij eigenlijk van deze filmfamilie?

  4. Wat leuk om via film toch het idee te hebben dat je aan het reizen bent. Dat gevoel krijg ik ook altijd! Maar het kriebelt dan ook weer om zelf te reizen. We weten het nog steeds niet wat we deze zomer gaan doen. Wel of niet naar het buitenland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »