Ga naar de inhoud
Home » Luca: hartverwarmende vriendschap nieuw op Disney+

Luca: hartverwarmende vriendschap nieuw op Disney+

Luca Disney Pixar

Luca, de nieuwe animatiefilm van Disney en Pixar, is een heerlijke zomerse feelgood film. Het is zo’n lieve film! Mijn Disneyliefde is weer hersteld na het flauwe Raya en de Laatste Draak. Het verhaal speelt zich af in een lieflijk vissersdorpje in Ligurië, één van mijn favoriete regio’s in Italië. De pittoreske haven, de blauwe lucht, het zonnetje en de kleurrijke huisjes brengen je in no time in vakantiestemming. Je kunt Luca sinds enkele dagen bekijken op Disney+.

Zeemonsters in zonnige dorpjes

De film gaat over de tienerjongen Luca (Jacob Tremblay) die eigenlijk een ‘zeemonster’ is uit een onderwaterwereld, iets van de kust af van Porto Rosso. Het dorp Porto Rosso bestaat in het echie niet maar de inspiratie voor het plaatsje ligt duidelijk bij plaatsen aan de Italiaanse Rivièra zoals Portofino, Vernazza en Portovenere. Leuk weetje: Regisseur Enrico Casarosa is daar ook opgegroeid en de film is deels geïnspireerd op een vriendschap die hij zelf in zijn jeugd had. Hij heeft nog maar één keer eerder een film geregisseerd, de short La Luna.

Porto Rosso in Luca
Vernazza in Ligurië

Van zijn ouders mag hij absoluut niet aan land komen want mensen zijn eng en gevaarlijk. Luca is enorm nieuwsgierig maar hij luistert braaf naar zijn ouders. Hij vindt het allemaal ook maar een beetje eng en hij durft niet zo goed.

Onvoorwaardelijke vriendschap

Wanneer hij vrienden wordt met Alberto (Dylan Grazer), een rebelse tiener-zeemonster, durft hij met zijn nieuwe vriend de stap wel te zetten. Hun grote droom is om een Vespa te hebben – ja, je leest het goed – en ze zijn vastberaden om die droom uit te laten komen.

Wanneer de zeemonsters aan land komen, dan nemen ze automatisch het uiterlijk van mensen aan maar pas op, want als ze nat worden, dan wordt hun ware aard meteen zichtbaar.

Belangrijke thema’s in lieflijk jasje

Luca is eigenlijk een coming of age animatie én een verhaal over sterke onvoorwaardelijke vriendschappen maar ook over ouders die hun kinderen de vrijheid moeten geven om middels vallen en opstaan volwassen te worden én over elkaar accepteren ongeacht je ‘soort’ (lees: uiterlijk, ras, nationaliteit). En dan hebben we het nog niet eens over de vader-zoon-verhaallijn rondom Alberto of de zorgen/angsten van Luca (Silenzio, Bruno!).

Dat zijn dus toch best eens wat grote onderwerpen in zo’n schattige kleine film. Erg leuk om naar te kijken met een positieve boodschap en goede vibes alom!

Luca komt in mijn top 10 animatiefilms., net na Coco En nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig: wat is jouw favoriete Disney en/of Pixar film e-ver?

Srsck score ★★★★

VS, 2021. Animatie van Enrico Casarosa met Jacob Tremblay, Dylan Grazer, Emma Berman en Maya Rudolph.

Te zien op Disney+


5 reacties op “Luca: hartverwarmende vriendschap nieuw op Disney+”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »