Ga naar de inhoud
Home » De leukste musea met kinderen in Nederland

De leukste musea met kinderen in Nederland

museum met kinderen

Wat zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland? In Nederland zijn we echt verwend wat het aanbod van musea betreft. Er zijn werkelijk zat musea die kinderen (van alle leeftijden) zullen aanspreken! Vliegtuigen, treinen, auto’s – er is overal wel een museum over! Musea worden onterecht gezien als een saai uitje voor kinderen. Er zijn veel musea die leuke activiteiten organiseren – vooral tijdens de vakanties – en daarnaast zijn er ook musea die specifiek op kinderen toegespitst zijn.

Voor kleine kinderen zijn bijvoorbeeld het Nijntje museum (tip! blijf ook logeren bij Nijntje) en Villa Zebra heel geschikt. Kunst, techniek en wetenschap komen ook uitgebreid aan bod. Omdat deze musea vaak interactief zijn, zijn ze boeiend voor kinderen. Nemo in Amsterdam is superleuk, en Corpus in Oegstgeest voor de wat grotere kindjes, het Kinderboekenmuseum en Museon in Den Haag, en Naturalis in Leiden.

museum den haag

De 10 leuke kinderproof musea hieronder hebben we allemaal zelf bezocht. Kijk gerust na onze lijst nog even verder op Museumkids want er zijn nog veel meer leuke opties.

Tropenmuseum Junior | Amsterdam

Tropenmuseum Junior in Amsterdam is mijn all time favorite – ja, ik kwam er zelf al als kind. Het eerste kindermuseum van Nederland is in 1975 opgericht. Het doel van Tropenmuseum Junior is  het stimuleren van een open blik op de wereld. De kinderen leren er nieuwe landen en nieuwe culturen kennen op een leuke en inspirerende manier. Het idee is dat je door te zien en te doen pas echt iets beleeft en ook leert.  Het is hier naar mijn ervaring nooit saai.

Ik ben er talloze keren geweest, eerst zelf als kind maar later ook met mijn eigen kinderen en ze vonden het alle drie altijd te gek. Het komt vooral doordat het heel interactief is. Er valt altijd wel wat te doen, te ondernemen, te maken, aan te raken, etc..

Wij waren bijvoorbeeld een keer naar een tentoonstelling over India en daar kon mijn dochter een Bollywood dans leren en daar werd een videoclip van gemaakt. Helemaal leuk vond ze het!

leuke musea nederland

In het Tropenmuseum Junior stap je in een andere wereld. Ze werken er met (landen)thema’s dus kijk even op de site van Tropenmuseum welk land op dit moment in de spotlights staat.

Maritiem Museum | Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ontdek ons maritieme heden én verleden in wisselende tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

maritiem museum kinderuitje

Er zijn regelmatig speciale familieprogramma’s. Kijk voor het volledige aanbod aan familieactiviteiten op de site van het Maritiem Museum.

Nederlands Bakkerijmuseum | Hattem

Op het noordelijkste puntje van de Veluwe staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. De drie monumenten zijn met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat. Hier leer je alles over de geschiedenis van brood en banket. Het museum wil echter niet alleen kennis overdragen maar vooral ook kinderen laten voelen, ruiken en proeven hoe het is om in een bakkerij te werken.

museum voor kinderen

Het Bakkerijmuseum heeft een uitgebreid activiteitenprogramma. Op zaterdag en tijdens de schoolvakanties staat het museum in het teken van de jeugd. Er zijn geregeld familievoorstellingen en kinderen kunnen, verkleed als echte bakkers, onder begeleiding van de bakker zelf aan de slag. Kijk in de agenda om jouw bezoek goed voor te bereiden.

Spoorwegmuseum | Utrecht

Treinen spreken tot de verbeelding. In dit museum zie je alle soorten treinen, van oud tot nieuw, en kun je er veel over leren. Voor kids is het vooral leuk dat je ook echt in een trein kunt staan bijvoorbeeld maar er worden ook geregeld activiteiten georganiseerd. In het techlab krijg je antwoord op al je vragen over treinen en kun je zelf ook proefjes doen. Meer weten? Kijk op de site van het Spoorwegmuseum.

Ben je meer van de auto’s? Dan raad ik je het Louwman Museum in Den Haag. Nee? Toch liever vliegtuigen? In dat geval is het Luchtvaart Museum Aviodrome in Lelystad voor jou ‘the place to be’.

Wonderkamers in het Gemeentemuseum | Den Haag

De Wonderkamers vind je in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ik vind het een hele toffe ervaring, vooral met iets grotere kinderen. Je moet het zien als een soort van doolhof met dertien thematische kamers. De kinderen krijgen een tablet met opdrachten en gaan aan de hand daarvan een uitdagende museumgame spelen door die ruimtes.

museum kids

Geïnspireerd door kunst gaan de spelers vervolgens aan de slag om zelf een veertiende wonderkamer te ontwerpen. In Wonderkamers dompelen jong (en oud) zich onder in een inspirerende, bijzonder vormgegeven wereld vol beeldende kunst, fotografie, toegepaste kunst, architectuur en mode. Wonderkamers hebben, geheel terecht naar mijn mening, meerdere internationale prijzen gewonnen.

Het is niet groot en je kunt er zolang dwalen en spelen als je maar wilt. Laat je verrassen, het is echt een leuke manier voor kids om kunst te ontdekken.

Nationaal Tinnen Figuren Museum | Ommen

Dit bijzonder museum met een nostalgisch tintje is gehuisvest in een rijksmonument uit 1828. Je waant je echt in een andere tijd. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft meer dan 120.000 (!) tinnen figuren in alle vormen en maten. De verschillende scènes met de tinnen figuren zullen de meeste kinderen weten te intrigeren.

tinnen figuren

Tijdens de schoolvakanties is er iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag een demonstratie tingieten. Ook kunnen de kids een wandschildering puzzel maken, tin beschilderen en de speurtocht doen. Het is een klein museum maar zeker wel leuk als je eens wat anders wilt doen dan normaal. Meer info op de site.

De Beeld en Geluid Experience | Hilversum

In de Beeld en Geluid experience ontdek je de wereld van de media. BN’ers leiden je virtueel rond in de wereld van radio en televisie. In verschillende themapaviljoens stap je in de schoenen van mediamakers, check je hoe mediawijs je bent en ontdek je het verleden van de Nederlandse media. Heel anders dan de meeste musea en vooral geschikt voor kids (en volwassenen natuurlijk ook) die van tv, radio en social media houden.

In het paviljoen Kijkbuiskinderen kom je bijvoorbeeld jeugdtelevisie voor alle generaties tegen en sta je oog in oog met de échte Meneer de Uil 😉 Of kruip in de huid van een presentator, treed op in de POPstudio of speel in een achtervolgingsscène uit Flikken Maastricht.

Wat extra leuk is, is om je bezoek aan de Beeld en Geluid Experience te combineren met de Hillywood Tours. Je krijgt dan in een karretje een rondleiding door het het enorme rekwisietendepot van het Media Park. Neem in het depot bijvoorbeeld plaats op de echte Voice of Holland-stoelen van Nick en Simon of achter de desk van RTL Boulevard! De Hillywood Tours zijn niet elke dag beschikbaar dus check de site even om je bezoek te plannen.

kinderproof museum

NEMO Science Museum | Amsterdam

Met de kids hebben we verschillende musea over wetenschap en technologie voor kinderen bezocht in Europa en NEMO Science Museum is werkelijk de leukste. Het is er enorm groot en heel veelzijdig. Er is van alles te beleven, zowel voor kleine kids als voor de oudere kinderen. Een van de favo musea van mijn kinderen in ieder geval.

leuke familie musea

Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops over o.a elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht ervaren de jonge bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn.

Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Ik heb leuke herinneringen aan dit buitenmuseum. Met school gingen we er op schoolreisje heen. Ik ben later ook met mijn kinderen teruggegaan. In het Zuiderzeemuseum wandel je terug in de tijd. Er zijn meer dan 140 (!) historische gebouwen, een compleet dorp dus. Ik houd zelf erg van dit soort ‘terug in de tijd’ musea. Ook in Denemarken zijn we naar zoiets geweest. De kinderen vinden het altijd erg leuk omdat je veel activiteiten zelf mag doen en ouderwetse spellen mag doen. Zo ook bij het Zuiderzeemuseum.

musea voor kinderen

Er zijn ook een paar activiteiten waar je extra voor moet betalen zoals een bootje maken van een klomp maar het is de moeite waard. Het zijn kleine bedragen en je kunt je zelfgemaakte speelgoed daarna meenemen naar huis. Overigens is het Zuiderzeemuseum niet alleen een buitenmuseum, er is ook een binnengedeelte dus mocht het regenen….En ook altijd leuk voor de kids, er lopen best wat diertjes rond in het buitenmuseum. Al met al is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum niet alleen hartstikke leuk maar ook best leerzaam. Kijk op de site welke specifieke kinderactiviteiten er zijn.

Het Kattenkabinet

Toen we nog in Amsterdam woonden wilde mijn zoontje constant naar het Kattenkabinet. Het museum is compleet gewijd aan katten. Je vindt er allerlei kunstwerken zoals sculpturen, tekeningen en schilderijen van katten. Het is klein, je bent er zo doorheen. Verwacht hier geen activiteiten of evenementen maar het is een ideaal museum om kleine kinderen kennis te laten maken met kunst.

kattenkabinet

Ook bezochten we de speciale kindertentoonstelling over Rembrandt in het Mauritshuis, een aanrader, lees hier verder.

Zoals gezegd is dit slechts het topje van de ijsberg. Bezoek jij (vaak) musea met je kinderen? Welk museum is volgens jou ook de moeite waard om te bezoeken met kids?

13 reacties op “De leukste musea met kinderen in Nederland”

  1. Leuk rijtje museums. Een aantal ken ik maar meer nog niet, genoeg nog te ontdekken in Nederland. Het Zuiderzee museum ben twee jaar geleden pas heen geweest, terwijl ik er zoveel jaren in de buurt woonde.

  2. Wat een leuk rijtje musea. Als kind zijn wij daar niet mee opgegroeid en daarom ben ik er ook niet zo heel erg mee bekend. Als we al eens gingen was het voornamelijk saai. Behalve dan het museum waar iets te doen viel. Ik denk dat dit ook het leukste is voor kinderen. Doen en zelf ondervinden.

  3. Pingback: PIT Veiligheidsmuseum | Moe-dig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »