Ga naar de inhoud
Home » Mijn droomhuis, een tuinkamer en uitzicht op zee

Mijn droomhuis, een tuinkamer en uitzicht op zee

droomhuis patio

Om even met de deur in huis te vallen, of eigenlijk in de tuin: ik mis mijn oude woning in Frankrijk zo enorm erg op het moment. Het was een klein vrijstaand huisje met een kleine achtertuin met een overkapping waar ik veel mooie momenten heb mogen beleven. Ellenlange gesprekken heb ik op de veranda gevoerd met vrienden en soms buren, met een wijntje erbij, in de avond in de heerlijke zomerse warme lucht. Je zag de sterren daar zo helder en duidelijk en overdag hoorde je een volledig krekelconcert!

Regelmatig schilderde ik in de tuin. We hadden een zandbakje voor de kinderen – waar we zelf met een schep zand voor moesten halen bij de zandgroeve iets buiten het dorp (!) – en dan waren ze daarin aan het spelen en kon ik ondertussen onder de overkapping schilderen, lezen of schrijven. Dat is échte me-time. Zo’n terrasoverkapping was wel echt nodig want het werd enorm warm in de zomer, tegen de 40 graden aan, en dan bleef het daaronder fris in de schaduw. Wat was het heerlijk, jongens. Wat mis ik het.

Droomhuis in het zuiden

Ooit wil ik weer in een huisje in het zuiden wonen, het liefst in Frankrijk (maar op een Grieks, Kroatisch of Italiaans eiland mag ook), mét een tuinkamer. Wat ik ook erg leuk en gezellig vind, zijn van die Spaanse patio’s met veel felgekleurde bloemen en beschilderde borden aan de muur.

Mijn droomhuis is niet al te groot want ik houd niet van grote woningen maar het heeft wel drie slaapkamers voor wanneer de kinderen komen logeren. Ook de tuin is niet te groot want ik ben geen ster in tuinieren maar het moet wel groot genoeg zijn voor een zwembad. Oh jongens, wat is een zwembad in je achtertuin toch een hemelse uitvinding!

Een tuinkamer, geen serre

In mijn droomhuis wil ik een tuinkamer, geen serre. Wist je dat een tuinkamer oftewel een veranda iets anders is dan een serre?  Een serre is een aparte ruimte waarmee je je woonruimte uitbreidt. Het hoort echt bij je woning en je kunt de deuren en ramen verwijderen. Met een tuinkamer daarentegen vergroot je niet je woonruimte. Het hoort niet bouwkundig bij je woning en kan daardoor makkelijker en sneller geplaatst worden. Het is in wezen een tuinoverkapping mét voor- en zijwanden. In de zomer kun je de wanden volledig verwijderen.

veranda of tuinkamer
Lekker in zomer en winter

Een veranda kun je dus aan je huis/muur plaatsen maar ook, misschien nog leuker vind ik zelf, vrijstaand in je huis. Wanneer het dan winter is – en in mijn droomwereld duurt de winter maximaal twee maanden, dan weet je dat – dan wil ik heaters zodat ik alsnog van mijn veranda kan genieten. Lekker een boekje lezen en naar de sterrenhemel en naar mijn mooi verlichte zwembad kan kijken. Ik zie het al helemaal voor me 🙂

Weg met winter wonderland

Weet je nog dat ik laatst helemaal in mijn winter wonderland bui was? Nou, ik heb voorlopig weer even genoeg sneeuw en ijs gezien, de zomer kan me niet snel genoeg komen. Ik ben al aan het kijken voor zo’n buitenposter met een tropisch strand. Ik kan alleen maar hele dure tuinposters vinden! Heeft iemand een tip waar ik zoiets kan vinden? Dat ik vanuit mijn woonkamer, wanneer ik naar buiten kijk, blauwe zee zie of zo’n mooi Provençaals landschap met cipressen of lavendel?

Oh ja en achter in mijn droomtuin is er natuurlijk ook een carport voor mijn 1961 Aston Martin DB4 GT Zagato want je moet je baby natuurlijk wel goed beschermen. Je weet het: als je dagdroomt, doe het dan goed 😉

De veranda van mijn droomhuis heeft overigens uitzicht op zee. Heel belangrijk! Wel de Middellandse zee overigens. De zee is zo rustgevend om naar te kijken. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die op een plek wonen met uitzicht op zee langer leven.

Top drie droomhuizen

Wist je dat Dali in zijn huis in Port Lligat, vlakbij Cadaquès, krekels hield in een kooitje? Zo raar en gemeen. Arme krekels. Dali was een geweldige schilder maar volgens mij was het niet bepaald een hele aardige man. Ooit een docu over hem gezien, hij hield er best wat rare gewoontes op na. Ik spring een beetje van de hak op de tak hè met Dali en zijn krekels? Dat komt doordat ik aan Dali’s huis dacht, dat is nu een museum, want die heeft een ge-wel-dige tuin met een zwembad (in de vorm van een piemel ssstt) en het beste uitzicht op zee ever.

Als ik een top drie droomhuizen moest noemen, dan zou het huis van Dali zeker op drie staan. Het oude vakantiehuis van ontwerper Pierre Cardin staat op twee, het Palais Bulle in Théoule- sur-Mer. Ken je dat huis? Het is echt bizar, alles is er rond en roze, en het heeft zo mogelijk een nog beter uitzicht op zee dan die van Dali.

droomhuis dali
Uitzicht vanaf Dali’s huis

Op één staat een onbekend huis op het eiland Brać in Kroatië. Daar hebben we ooit gelogeerd, bij een gezin in huis omdat ons hotel overboekt was en een kennis van de receptionist toen zei dat we bij hen mochten slapen voor twee nachten tot het hotel weer plek had. Het was een woning rondom een binnenplaatsje, met twee verdiepingen. Super eenvoudig allemaal. Boven woonde de zoon met zijn gezin, beneden woonde de dochter met haar gezin en ook ‘oma’.

Oma zat de hele godganse dag op een stoel op de binnenplaats en maakte met iedereen die voorbijliep een praatje. Als er kindjes renden of speelden riep ze constant ‘polako polako’ (rustig aan). Zo’n gezellige gemoedelijke en warme sfeer! En dat ook weer mét adembenemend uitzicht op zee.

Mediterrane sfeer

Ik heb een Pinterest bord aangemaakt met inspiratie voor een mediterrane sfeer in de tuin, op het balkon of op de veranda. Lekker kleurrijk en met veel tegels, fonteinen, aardewerk en zon. Dat laatste kun je niet op commando regelen helaas maar de rest is allemaal prima te vinden.

Hoe ziet jouw droomhuis eruit?

12 reacties op “Mijn droomhuis, een tuinkamer en uitzicht op zee”

  1. Wij hebben ook een veranda en ik vind het geweldig. Maar wel zonder heater want ik vind: als het koud is ga je naar binnen of pak je een dekentje. Milieubewuste troela dat ik me daar ben. 😉

  2. Leuk leuk! Ik kan niet wachten tot we weer veel buiten kunnen zitten. Ik heb een mix van boho en mediterraans. Krijg ik toch een vakantiegevoel maar dan gewoon bij ons thuis in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »