Na Vikings en The Last Kingdom: Barbarians
Nu Vikings (seizoen 6B) en The Last Kingdom (seizoen 4) nog even op zich laten wachten (boe!), krijg ik toch wel een beetje ontwenningsverschijnselen. Ik werd dus erg blij toen ik zag dat er nog een historische serie op Netflix te zien is: de serie Barbarians! Het betreft een productie die dit jaar is uitgebracht, dus we hebben vooralsnog een vers seizoen van 6 afleveringen om ons bijna vijf uur mee zoet te houden.
Het plot van Barbarians
We gaan terug in de tijd om de aanloop naar de slag bij het Teutoburgerwoud te zien. En het gevecht zelf natuurlijk. Meer dan 2000 jaar geleden was dit een belangrijk omslagpunt, maar je hebt denk ik meer kijkplezier als ik je nu niet precies uitleg waarom.
Een van de hoofdpersonen in de serie Barbarians is Ari/Arminius (Laurence Rupp), een officier. Hij werd geboren bij de Cherusken, een Germaanse stam. Zijn vader Segimer (Nicki von Tempelhoff) is een stamleider (Reik) en pro-Romeins. Om een vredesakkoord aan te gaan en te onderhouden, staat Segimer Ari af aan de Romeinen. Daar groeit hij op als Arminius en wordt hij klaar gestoomd voor een militaire carrière.
De slag om het Teutoburgerwoud
Wanneer de Romeinen terugkomen op de voorwaarden van het vredesakkoord, is Segimer niet blij. Hij is niet de enige, want alle Germaanse stammen moeten ineens belasting gaan betalen en niet zo’n beetje ook. Op een bijeenkomst bespreken de stamleiders of ze hier wel akkoord mee moeten gaan. De meningen zijn echter verdeeld. Niemand wil graag zijn voedselvoorraad opgeven, maar wat moet je anders tegen wat op dat moment het grootste leger ter wereld is?
Arminius wordt opgeroepen om als Germaans expert te komen helpen en reist af naar zijn oude woongebied. Daar groeit het verzet, onder andere bij Thusnelda (Jeanne Goursaud) en Folkwin (David Schütter) zit het erg hoog. Ze bedenken een gewaagd plan om de Romeinen een hak te zetten, wat natuurlijk niet goed valt en uiteindelijk gaat leiden tot de grote slag. Welke kant zal Arminius kiezen?
Wie waren de Barbaren?
Netflix legt het in het filmpje hieronder alvast een beetje uit.
Kritiekpuntjes en een Nederlands/Fries tintje
De omvang van dit epos komt niet optimaal uit de verf vind ik. De stammen en hun nederzettingen lijken erg kleinschalig zoals ze in beeld gebracht zijn. Het geluid bij bijvoorbeeld de terugkomst met de gouden adelaar lijkt dan ook niet te passen bij het aantal aanwezigen.
Dan vallen er eerst ook nog de nodige onderlinge doden. Ondertussen geeft men hoog op over die grote Romeinse legioenen die onderweg zijn. Wie blijven er over om dat verzet te bieden of waar komen al die anderen ineens vandaan?
Een andere omvang die me opvalt, zijn die van de buiken bij de Germanen. Er wordt bij de bijeenkomst wel wat geroepen over volgevroten Romeinen, maar daar zie ik er beduidend minder van. De Germanen daarentegen… Segimer roept in een van de eerste scènes naar de Romeinen dat ze wel blind moeten zijn als ze denken dat er wat te halen valt. Ik wil niemand bodyshamen, maar zijn het er relatief niet iets teveel in zo’n kleine groep om een schraal leven neer te zetten?
Natuurlijk, de Romeinen die we zien, zijn van het leger en reizen rond. In een dorpsleven heb je in dat opzicht meer diversiteit en het is natuurlijk vredestijd (geweest). Maar past het wel in het beeld wat ze proberen te schetsen?
Budget en de paarden
Het heeft ongetwijfeld op beide kritiekpunten te maken met het budget voor de serie Barbarians. Toch denk ik dat ze visueel slimmere keuzes hadden kunnen maken.
Iets anders wat me opvalt in de serie Barbarians is de kleur zwart en wel die van een aantal paarden waar de Romeinen op rijden. Waren er toen ook al Friese paarden? Het ras zelf wordt pas later echt vastgesteld, maar er is wel documentatie dat er ten tijde van Julius Caesar al paarden uit onder andere Frisia gehaald werden. Leuk dus dat ze niet alleen voor hun looks op hun plaats zijn hier!
Is het vergelijkbaar met Vikings en met The Last Kingdom?
Barbarians gaat ook over paganisten en christenen, zij het in een vroegere periode. Hier net zo goed stoere en ruige in dierenvellen getooide mannen en vrouwen – zij het iets minder vrouwen dan bij de Vikingen en de Denen – die voor hun land en eer willen vechten. Dat wordt best direct in beeld gebracht, al overtuigt het mij niet altijd. Bij het acteerwerk nemen ze geen risico en doen ze hun best om het dramatisch te brengen. Beetje too much naar mijn smaak. Ik vind de concurrentie het beter doen wat betreft acteren, vechten en storytelling.
Ook mis ik een beetje de humor en de speelsheid of de luchtigheid die Vikings en The Last Kingdom soms hebben. Daar hebben ze misschien niet de tijd voor gehad, om dat ook te laten zien. Jammer, ik denk dat het meer balans had kunnen brengen.
Het magische element en symboliek hoef je dan weer niet te missen. Een ziener met opvallende schmink, visioenen/dromen, een wolf (Game of Thrones anyone?), de goden, mist en rook, offers, etc. Liefde ontbreekt ook niet, al is het na de eerste aflevering met gelijk twee passionele scènes een stukje rustiger op dat gebied.
Talen en accenten
In The Last Kingdom spreekt iedereen Engels, zij het met een duidelijk afwijkend accent. Vikings gaat ietsje verder en maakt het verschil tussen bepaalde volken extra duidelijk door eerst in de eigen taal (of wat er op lijkt) te spreken en pas daarna op Engels over te schakelen.
De serie Barbarians wijkt daarvan af en heeft ervoor gekozen om de Romeinen Latijn te laten spreken. De Germanen in de serie spreken Duits, wat logisch lijkt aangezien het om een Duitse productie gaat. Echter, de Germanen spraken andere talen. Daar is alleen niet zoveel van overgebleven, dus logischerwijs kunnen ze dat niet nadoen. Het is ze vergeven en lang leve ondertiteling 🙂
Dit vergt wel iets meer concentratie van de kijker. Tenminste, ik weet niet hoe het met jullie Latijn is, maar ik kan niet zoals met Engels gerust even wegkijken zonder wat te missen.
Aanrader en tweede seizoen?
De cijfers liegen er niet om, wereldwijd wordt de serie Barbarians aardig bekeken. Ze staan in meerdere landen in de Netflix top tien.
In de laatste aflevering lijken ze wel het nodige aan te bieden om op voort te borduren. Wat doet Folkwin’s belofte aan de goden bijvoorbeeld met Thusnelda’s nieuwe situatie die niet al te lang verborgen kan worden gehouden? Het tweede seizoen is dan ook alweer aangekondigd door Netflix.
Kennismaken met dit genre
Ben je niet bekend met Vikings en The Last Kingdom? Verwacht dan een episch gepresenteerd actie gevuld drama met expliciet in beeld gebracht fysiek leed. Bij vechtscènes kun je weg kijken natuurlijk, maar zonder actieve vechtpartij zie je ook wel met bloed besmeurde gezichten en doorlopen ogen (brrr). Kun je dat niet handelen, dan is dit misschien niet de serie voor je.
Toch in dit genre iets zien? Kies dan voor het beginseizoen van die andere twee. Dan heb je denk ik meer te zien naast de gruwelijkheden en dan komt er nog eens een grapje langs.
De genreliefhebbers weten denk ik al prima wat ze kunnen verwachten, maar moeten wel rekening houden dat dit overall serieuze kost is die vooral naar de grote slag toewerkt. Daardoor mist het wat balans en een beetje rust in het verhaal. De flash backs helpen me in dat opzicht ook niet altijd mee. Ondanks de verzorgde styling van het geheel en mooi licht gebruik, gaat het m.i. ten koste van de sfeer en zit ik er minder lekker in dan bij Vikings of TLK. Kun je een serie dat vergeven, dan denk ik dat je in afwachting van het vervolg van de andere twee hier best een aardige regenachtige zondagmiddag aan kan besteden. Al is het maar om je Duits ook weer eens op te halen. 🙂
Viel Spaß!
P.s. Aan wie doet Thusnelda jullie denken? Mij vooral aan een jonge Claire Danes. Hadgan (Sergej Opnoko) lijkt soms een evil versie van David Beckham. En Folkwin doet me ook aan iemand denken, kom alleen niet op wie. Echt zo irritant! Hebben jullie dat ook wel eens?
het is mijn genre niet en mijn man heeft hem af gezet het weekend ondanks hij dit soort films leuk vind maar het duits…nee werd die niet vrolijker van
Oh god ja, ik herkende Segestes eerst niet zonder zijn trui, maar leuk om te weten dat Hans Spekman (PvdA) getrouwd is met het kleinere zusje van Brienne of Tarth (GoT) haha! Niet de beste serie, maar ik ga het 2e seizoen ook kijken. Vikings vond ik ook pas echt leuk worden in het 2e seizoen, dus hopelijk wordt deze productie ook sterker.
Haha dat is nou goede info 🙂
vikings vond ik een goede serie en deze staat op mijn to watch lijstje. ik ben benieuwd wat ik er van ga vinden