fantastic beasts 2
|

Naar een 4DX voorstelling | is dat leuk?

Eind oktober ging bij Pathé Scheveningen een 4DX bioscoopzaal open. Bij 4DX zijn er allerlei effecten die ervoor zorgen dat je je helemaal in een film waant. Daar zorgen de bewegende stoelen, de weersimulaties (regen, wind, sneeuw, onweer) en geuren voor. Met andere woorden, je ziet en hoort niet alleen een film maar je beleeft het echt. Tenminste, zo wordt het verteld. Wij gingen het met zijn viertjes testen. Hoe ‘echt’ zou het tweede deel van Fantastic Beasts voelen?

fantastic beasts 2

Het verhaal

Om te beginnen zou ik iedereen willen afraden om deze film te kijken zonder deel 1 te hebben gezien (zoals mijn koppige tienerzoon) want dan begrijp je er helemaal niets van. Het eerste deel is gewoon op Netflix te zien op het moment dus dat komt mooi uit. Helemaal leuk wordt het als je ook Harry Potter hebt gekeken trouwens. Nu moet ik zeggen dat ik geen die-hard Harry Potter fan ben maar ik wist er wel genoeg over om het verhaal te volgen en de onderlinge relaties te begrijpen. De echte Harry Potter fans zullen, naar het schijnt, veel details herkennen maar ook dingen opmerken die niet kloppen. In dit artikel staan er een paar maar niet lezen als je de film nog niet hebt gezien want er zitten best wat spoilers in!

Aan het einde van Fantastic Beasts and Where to Find them werd de gemene en super krachtige Magiër Gellert Grindelwald (gespeeld door Johnny Depp) gevangen genomen. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald begint met zijn spectaculaire ontsnapping. Hij heeft zijn zinnen gezet op het verzamelen van zoveel mogelijk volgelingen om te kunnen heersen over alle niet-magische wezens.

Albus Perkamentus (gespeeld door Jude Law) vraagt zijn voormalige student Newt Scamander (wederom Eddie Redmayne) om hulp. Wie staat aan welke kant, wie is er te vertrouwen en wie niet? De verdeeldheid in de magische wereld wordt steeds groter.

4DX effecten

Fantastic Beasts is echt een geschikte film om in 4DX te kijken. Wij hebben echt genoten maar het was minder heftig dan ik had verwacht. Aan het begin krijg je namelijk een trailer van 4DX zelf te zien en dan worden alle effecten binnen een paar minuten geconcentreerd en dat is best overweldigend maar als je eenmaal de hoofdfilm kijkt, dan worden de effecten gedoseerd over de hele lengte van de film dus dan valt het allemaal wel mee. Je hebt natuurlijk pittigere momenten dan anderen maar juist die afwisseling is leuk. Ik zou het niet fijn vinden als de effecten continu heftig waren.

Na een paar minuten ben je gewend aan de bewegende stoelen en vergeet je eigenlijk haast dat er allerlei effecten zijn omdat je dan in de film zit. De stoelen zijn comfortabel en breed en je kunt 1 effect aan of uitschakelen, namelijk de water-optie. Dus als je geen zin hebt dat het in je popcorn regent dan is het een kwestie van een knopje indrukken en je zit droog. Wel handig vond ik maar toch wel leuk die druppels op je kop zo nu en dan dus ik had het aangezet. De stoelen bewegen omhoog en omlaag, van links naar rechts en van voor en naar achteren dus soms heb je het echt het gevoel dat je vliegt of zweeft, heel tof.

Er was wel ook een nadeel vond ik: een van de effecten voelt net of de kijker achter je tegen je stoel in je rug schopt, heel naar. Ik vond dat dus echt helemaal niet prettig en hoorde na de film van mijn kinderen dat zij net dat effect ook echt vervelend vonden. Ook is er 1 bepaalde geur die ik naar en indringend vond. Die had ik ook liever gemist. Maar dat is echt het enige nadeel, verder alleen maar lof 😉

grindelwald

Mijn mening over de film

Ik vond het een vermakelijke film, visueel steekt het hartstikke goed in elkaar en het verhaal is meeslepend. Ik was er met kids van 11, 15 en 17 en ze vonden het alle drie leuk al kan ik me voorstellen dat het voor kleinere kinderen zo nu en dan te indrukwekkend is. Adviesleeftijd is 9 en volgens mij is dat een prima richtlijn. Sowieso is het trouwens bij 4DX zo dat kinderen tussen de vier en elf jaar of kleiner dan 120 cm moeten worden begeleid door een volwassene tijdens de voorstelling (en het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen).

Als ik ergens over moet zeuren, dan zou het zijn dat de vrouwelijke rollen erg oppervlakkig zijn en dat is jammer. Vooral de personages van Leta Lestrange (Zoë Kravitz), Rosier (Poppy Corby-Tuech) en Nagini (Claudia Kim) krijgen te weinig aandacht. Een gemiste kans want je zou er behoorlijk veel uit kunnen halen volgens mij. Hopelijk komt dat in het derde deel, tenminste voor 2 van de 3 maar ssstttt….ik verklap niks. Queenie doet verder een beetje raar en labiel, een beetje out of character zullen we maar zeggen en niet erg logisch maar ok 🙂

De kostuums en decors zijn weer geweldig goed en het verhaal is meeslepend dus wat mij betreft is Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald helemaal leuk voor een kerstvakantie uitje.

fantastic beasts 2

4DX in Europa

4DX is een techniek van het Koreaanse bedrijf CJ 4DPLEX en heeft best veel succes. De eerste twee 4DX zalen in Nederland werden in december 2017 geopend (in Amsterdam en Rotterdam) en Pathé breidde dat aantal dit jaar alweer uit naar 5 (Eindhoven, Maastricht, Scheveningen). Op 20 december jl. werd de 600ste 4DX-zaal van de wereld geopend (in Madrid). Ook Kinepolis gaat het aantal 4DX-zalen in Europa uitbreiden maar Nederland staat vooralsnog niet op de planning.

Niet alle films worden überhaupt in 4DX aangeboden, op de site van Pathé kun je zien welke op dit moment in 4DX draaien. Fantastic Beasts leent zich erg goed voor de 4DX door de magische stukken en de weersomstandigheden. Nu draait bijv ook Aquaman, ik denk dat dat ook wel een goede film is om in 4DX te kijken.

fantastic beasts 2

Oh ja en nog een tip, er zijn minder stoelen in een 4DX zaal dus het zal sneller voorkomen dat een voorstelling uitverkocht is dan als je naar een ‘normale’ film zou gaan dus houd daar rekening mee. Aquaman was toen uitverkocht en voor Fantastic Beasts hadden waren er nog maar een paar stoelen.

Ben jij al bij een 4DX voorstelling geweest? Wat vond je ervan?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Ik ben nog niet naar een 4DX voorstelling geweest. Ik hoorde dat de prijzen vrij hoog liggen en dat het afhankelijk van de film wel of niet geslaagd is. Wij zijn hier Harry Potter fan, dat is dan ook de reden dat we deze films ook kijken. Al moet ik zeggen dat ik Harry Potter spannender vond, wellicht dat dit verandert met deel 2. Die heb ik nog niet gezien.

  2. 4DX is nog nieuw voor mij, maar ik wil wel deze film nog heel graag gaan zien x

  3. Ik zou dit wel een keertje willen ervaren! Maar ik kan er ook ineens heel snel klaar mee zijn zoals met 3D…dat vond ik echt zo niks! Kreeg me een partij hoofdpijn, niet normaal ???

    Maar dit doet visueel zo te zien geen gekke dingen…Ben je naar 4D en ook naar deze film trouwens xxx

  4. haha geweldig. Ik denk dat ik juist erg misselijk wordt tijdens het kijken (en beleven) van zo’n film. Gooi je niet al je cola over je heen als er weer een special effect je stoel doet schudden?? Overigens vind ik dit soort films schrikbarend duur wanneer je met je gezin hier naar toe gaat.

  5. Ik ben nog nooit naar een 4DX voorstelling geweest, maar het lijkt me zeker een aparte gewaarwording. De film zelf lijkt me trouwens ook erg leuk, zal inderdaad eens even kijken naar het eerste deel, want die heb ik dan ook gemist.

  6. Bij deze review heb ik alleen naar de plaatjes gekeken. Ik ben zo enthousiast om deze film te zien. Dumbledore!

  7. wat leuk dat je 4DX hebt gedaan, das sinds kort inderdaad nieuw bij de theaters van Pathé. Ik werk er nu niet meer, dus heb het eerlijk gezegd nog niet getest, maar ben wel heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.