halloween film

Je kinderen willen op Halloween avond nog wat nafeesten bij een griezelige film terwijl ze genieten van het opgehaalde snoep en van hun coolste Halloween kostuums maar om je kids nu keiharde horror voor te schotelen gaat een beetje ver. Mijn dochter en ik hebben samen een top 20 samengesteld van griezelige en spannende kinderfilms voor Halloween. De eerste films zijn geschikt voor de wat oudere kinderen, de laatste films voor de kleintjes. [de Halloween filmlijst wordt elk jaar geüpdatet. en aangevuld!]

Halloween films voor kinderen vanaf 8 jaar oud

De volgende films zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud, maar het is een richtlijn. Je kent je eigen kinderen het beste en weet dus of ze snel schrikken en/of onder de indruk raken of juist best wat kunnen hebben.

Corpse Bride

halloween kinderfilms

Zowel moeder als dochter zijn Tim Burton fan dus het was een beetje te verwachten dat er enkele films van hem op de lijst zouden staan. Op nummer 1 met stip deze geweldige animatie met spanning, humor, muziek en eigenaardige personages. Aan de vooravond van zijn huwelijk trouwt Victor per ongeluk met Emily. Hoe je per ongeluk met iemand trouwt kun je in de film zien. Eén van de grootste problemen van dit huwelijk is dat Victor levend is maar zijn bruid Emily is dood….

Coraline 

halloween filmtip

Coraline is een kinderfilm maar kan best heftig/eng uit de hoek komen. Niet echt geschikt voor gevoelige kijkers dus. De animatiefilm gaat over een meisje, Coraline, dat net verhuisd is en in de nieuwe woning een geheime deur vindt. Ze is niet altijd even blij met haar ouders. Zou deze deur de oplossing bieden? Een erg goede film en leuk voor jong (tot op zekere hoogte) én oud, en zeker een aanrader als Halloween kinderfilm.

Coco

Halloween met Hector

De Pixar animatie Coco is geweldig! Het is helemaal niet griezelig en hartstikke kleurrijk en lekker muzikaal maar de thema’s passen perfect bij Halloween. Het verheel speelt zich af in Mexico rondom het Día de Muertos (de dag van de doden). Door een incident belandt het jochie Miguel, samen met zijn hond Dante, in het dodenrijk waar hij zijn voorouders ontmoet. Coco is een ontroerende maar ook grappige film over mooie onderwerpen: over de keuzes die je maakt in het leven, over familie, ouderdom en de dood. Super geschikt als Halloween kinderfilm en leuk voor de hele familie om mee te kijken.

De griezelbus

griezelbus

Deze film heb ik zelf niet gezien maar volgens Dochterlief mocht het niet ontbreken op deze lijst. Zij zegt: “De griezelbus is wel leuk en spannend maar sommige stukjes zien er wel een beetje nep uit. Toch is het zeker wel een gave kinderfilm voor Halloween. De Griezelbus is gebaseerd op een reeks boeken van Paul van Loon.”

A Nightmare before Christmas

En daar komt weer een Tim Burton muzikaal hoogstandje voorbij. Erg leuk thema om op Halloween (en later gewoon weer met kerst) te kijken ook. Jack, de pompoen koning, is de meest angstaanjagende bewoner van de stad. Elk jaar weer opnieuw. Maar dan heeft Jack er genoeg van, hij wilt eens iets vrolijks meemaken. Hij vat het plan om kerstman te worden. Maar of dat zo’n goed idee is….

Hocus Pocus en Hocus Pocus 2

DPAA010 ZN471

Drie heksen proberen onsterfelijk te worden maar het zit ze niet mee. Nu ze een tweede kans krijgen zullen ze alles op alles zetten om hun plan te laten slagen. Er zitten echter een paar mensen én een kat ze behoorlijk dwars. Met Bette Midler, Kathy Najimy en Sarah Jessica Parker in de hoofdrollen. Het is een komische film en helemaal niet zo eng. Prima met oudere kinderen als Halloween film. De film was heel populair toen het in 1993 uitkwam.

In 2022 kwam Hocus Pocus 2 uit met dezelfde drie hoofdrolspeelsters. Het is best een flauwe film geworden maar vermakelijk als Halloween kinderfilm zullen we maar zeggen.

Frankenweenie

Sssst, niet doorvertellen dat het weer een Tim Burton film is 😉 en wat voor één! Lees de filmrecensie van Frankenweenie die Dochterlief schreef over deze griezelige en rare zwart-wit film waarin een jongen zijn dode hond weer tot leven brengt lezen.

Paranorman

halloween kinderfilms

Het 11-jarig jongetje Norman kan met dode mensen praten. Zo ook met zijn oma die in zijn huis woont. Iedereen vindt hem raar en hij heeft maar één vriend. Op een dag zegt zijn oom tegen hem dat hij de vloek van de heks moet verbreken maar dat loopt een beetje uit de hand…Mag ik zeggen dat ik Paranorman als volwassen kijker ook een beetje creepy vond? Bekijk de film in originele versie als het even kan, de stemmen zijn goed gedaan door onder meer Kodi Smit-McPhee, Casey Affleck en Anna Kendrick.

De Heksen

de heksen halloweenfilm

De verfilming van het beroemde boek van Roald Dahl met Anjelica Houston is wel heel tof en spannend maar misschien voor sommige kinderen ook wel iets te spannend. De heksen zien er behoorlijk angstaanjagend uit met hun kale koppen en griezelige vingers.

Er is ook een remake met Anne Hathaway uit 2020 maar die is bar slecht. De jaren 90 versie is precies goed zoals het is. Het verhaal in het kort? Een 9-jarig jongetje komt erachter dat er een heksenvergadering gaande is, waarop hij in een muis verandert wordt. Wat nu? Wie zal de heksen nu kunnen tegenhouden? Toch denk ik dat er veel kinderen een beetje getraumatiseerd zijn door de 1990 versie, dus het is aan jou!

Harry Potter marathon

halloween films voor kids

Deze films behoeven geen introductie en zijn zeer geschikt voor een Halloween slaapfeestje bijvoorbeeld! Je kunt er ook een Harry Potter avond maken, inclusief Harry Potter taart of snacks.

Monster House

kinderfilm halloween

In de animatiefilm uit 2006 gaan drie kinderen op ontdekking in een spookhuis. De vrienden zijn er namelijk van overtuigd dat het huis leeft! En wie is die griezelige oude man die er woont? Ik vind deze animatiefilm wel randje te eng, ik denk dat het voor gevoelige kinderen best een indrukwekkende film is. Maar Monster House is zeker goed gemaakt, spannend en avontuurlijk.

The Addams Family

halloween films

The Addams Family is leuk voor jong én oud. Oorspronkelijk was het een stripreeks en er zijn zowel ‘echte’ films als animatiefilms van gemaakt. Mijn persoonlijke favorieten zijn de jaren 90 films: The Addams Family (1991) en Addams Family Values (1993). Het is een satirische film met lekker veel zwarte humor over een rijke en excentrieke familie die deels uit monsters bestaat.

De familieleden zijn gek op alles dat luguber en macaber is en ze begrijpen er niets van wanneer andere mensen hun raar vinden. Centraal staan de vader en moeder Gomez en Morticia en de kinderen Pugsley en Wednesday. Ook is er een wandelende hand, Thing, een enge oom Fester en neef Itt is één en al haar.

Addams Family animatie
Copyright 2021/Metro Goldwyn Mayer Pictures Inc All Rights Reserved

In 2019 kwam er een Amerikaans-Canadese 3D animatiefilm uit, ook genaamd The Addams Family. Deze  zwarte comedy is meer specifiek op kinderen gericht en heel geschikt voor jongere kinderen (vanaf 6 jr). Vanaf 6 oktober 2021 komt deel 2 hiervan uit in de bioscoop.

Voor tieners is dan weer de horror-komedie serie uit 2022, Wednesday, heel geschikt op Halloween. Al denk ik dat zo’n beetje elke tiener de serie al gezien heeft….

E.T.

Halloween films

Ok, E.T. is misschien niet echt griezelig maar het is een klassieker en een scène uit de film speelt zich af tijdens Halloween en het is wél een spannende film. Bovendien kan ik geen filmlijst maken zonder op zijn minst 1 film uit de jaren ’80.

Nightbooks

Nightbooks is een relatief nieuwe (2021) tienerfilm op Netflix met een vleugje mysterie en heel wat actie/avontuur. Alex zit gevangen in een magische flat. Elke avond moet hij een boze heks een griezelig verhaal vertellen zodat ze hem niet vermoordt. Samen met een ander kindje, Yasmin,  moet hij zien te ontsnappen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. De iets oudere kinderen zullen Nightbooks spannend vinden.

Scooby-Doo

Halloween kinderfilms

Scooby-Doo is een live action uit 2002 gebaseerd op de populaire animatieserie van vroeger met de welbekende Duitse dog Scooby-Doo. Hij beleeft allerlei avonturen met zijn vier vrienden, gespeeld door Matthew Lillard, Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr. en Linda Cardellini. Best een beetje flauwe humor maar kinderen zullen zich over het algemeen wel vermaken.

En nog 10 Halloween films voor de hele kleintjes

Spooky buddies

puppieshalloween

Schattige pratende puppies verkleed in Halloween kostuums die de wereld proberen te redden van een gemene tovenaar. Logisch toch? 🙂

Casper

Casper_1995

Casper moet wel één van de liefste kinderfilms voor Halloween zijn, heel zoet. De film uit 1995 is gebaseerd op de tekenfilms van Casper het vriendelijke spookje. Het gaat over de vriendschap tussen een spookje en een meisje, gespeeld door Christina Ricci.

Pooh’s Heffalump Halloween Movie

pooh

Voor de Pooh liefhebbers is deze Halloween versie van de beroemde beer.

Monsters & co. en Monsters University

uhoh

De twee delen van deze bekende animatiefilm zijn erg geschikt voor kleine kinderen op Halloween. Al die grappige verschillende monsters houden ze wel in de goede sfeer terwijl je niet bang hoeft te zijn dat je er gillende bange kinderen aan overhoudt. Gewoon leuk.

Hotel Transylvania

hoteldracula

Een geinige film over Dracula die een hotel runt waar geen mensen mogen komen, alleen monsters zijn toegestaan. Het is vooral een grappige film, er komen geen enge stukjes in voor dus perfect voor kleine kindjes.  Inmiddels zijn er al 3 delen van dus je kids zijn wel even zoet 🙂

Masha’s Spooky Stories

spooky stories voor kinderen

Dit is een serie met zes afleveringen die je op Netflix kunt kijken. Masha (het kleine meisje uit Masha en de Beer) vertelt in elke aflevering een eng verhaal. Heel schattig en helemaal niet eng, kortom ideaal voor jonge kinderen in Halloween stemming. Elke aflevering duurt zo’n 20 minuten.

Super Monsters Save Halloween

kinder halloween films

Dit filmpje is ideaal voor de echte kleine kinderen. De monstertjes zien er schattig uit, iedereen is lief en blij en het eindigt met een liedje en een dansje. Bovendien is het iets meer dan 20 minuten dus kort genoeg voor de kleintjes om hun aandacht bij te houden.

Muppets Haunted Mansion

Dit Halloween-special met de welbekende muppets kwam in 2021 uit op de streamingdienst Disney+. Het is gebaseerd op de Disneyland attractie Haunted Mansion. Soms een beetje flauw maar meestal ouderwets grappig. Kleine kinderen zullen dit wel kunnen waarderen!

True: Tricky Treat Day

serie halloween

Kleurrijk en vrolijk met vrolijke diertjes en pratende wolkjes, een totaal niet eng monstertje en stiekem over gezond eten. Bovendien is het lekker kort voor jonge kinderen die geen behoefte hebben aan een film van anderhalf uur.

Wallace en Gromit – The Curse of the Were Rabbit

halloween kinderfilm

De kleifiguren Wallace en Gromit spelen de hoofdrol in dit gekke avontuur (uit 2005). Het is een parodie op horrorfilms en echt heel grappig, ook voor de ouders. De tuinen van de buurtbewoners worden geteisterd door een konijnenplaag. Wallace en Gromit denken het probleem wel even op te lossen met hun bedrijf Anti-Pesto. Ze hebben alleen niet gerekend op het weerkonijn. Ja, je weet wel, van een weerwolf maar dan als konijn 🙂

Ook de moeite om te vermelden: Goosebumps en Goosebumps 2, Ghostbusters en The House With a Clock in Its Walls.

Welke kinderfilms voor Halloween mogen er volgens jou écht niet ontbreken op dit lijstje?

kinderfilms voor halloween

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »