kinderboekenmuseum den haag

Naar het Kinderboekenmuseum

Ik had over het Kinderboekenmuseum gehoord en het is deze week hier voorjaarsvakantie dus het leek mij wel een leuk uitje om uit te proberen met de kids. “We gaan naar het kinderboekenmuseum!” kondigde ik aan. “Ah neeee” zei de kleine man “kunnen we niet iets leuks doen”? Je begrijpt het al, het enthousiasme droop er vanaf.

Nee serieus, ze hadden er alle drie niet heel erg zin in en ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook wel een beetje bezorgd was dat het Kinderboekenmuseum saai zou zijn voor ze. Boeken lezen vinden ze leuk (eh…twee van de drie dan…) maar een museum over boeken…sja…het zou afhangen van de uitvoering…

Overal woorden in het Kinderboekenmuseum
Overal woorden in het Kinderboekenmuseum (c) Srsck

Een geslaagd uitje

Hup iedereen de tram in, bij Den Haag CS eruit en wanneer je er dan naartoe loopt ziet het museum er niet erg uitnodigend uit. Zo’n wit hoog blokkendoos annex containerwoning gebouw. Ok, nou ja, het gaat om de binnenkant he? Wanneer je naar binnenloopt, loop je tegen zo’n soort van balie aan met een bewaker of zoiets, ik weet niet, het ziet er niet echt gezellig uit en je moet echt even zoeken naar het bordje waarop staat dat het Kinderboekenmuseum een trap omhoog is. Maar……dan loop je het Kinderboekenmuseum in en wow! Wat een prachtig museum! De kinderen waren ook meteen om!

De boekenmuur

Ze willen alle drie een keertje teruggaan, ze vonden dat we te kort waren gebleven! Een hangt een relaxed rustige sfeer en de ruimte is overzichtelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam, aanwezig maar niet over-aanwezig.De kids waren onder de indruk van de boekenmuur, een lange muur gemaakt van boeken en boeken en meer boeken.

De boekenmuur (c) Srsck
De boekenmuur (c) Srsck

Drie delen

Het Kinderboekenmuseum is in drie delen verdeeld. Boven is er een (tijdelijke) tentoonstelling “Een vijver vol inkt” over het werk van de bekende illustrator Sieb Posthuma (denk aan de boeken over het hondje Rientje. Ook heeft hij de illustraties verzorgd van de boeken over Mr. Finney van Laurentien van Oranje en nog veel meer).

De tentoonstelling is geinig opgezet met allemaal kleine kamertjes met kindermaat-deuren waar je de, voor de kinderen bekende, illustraties kunt bekijken en waar de kinderen eenvoudige spelletjes kunnen doen. In het kamertje over Aadje Piraatje konden ze een tekening maken en in een ander kamertje konden ze kleuren mengen. Ik liet hier mijn mobiel vallen, glasplaat helemaal aan diggelen, dat was wel minder grappig ;(

Finney (c) Srsck
Finney (c) Srsck
In de kleurrijke wereld van Sieb (c) Srsck
In de kleurrijke wereld van Sieb (c) Srsck

Papiria

Beneden zijn de twee andere tentoonstellingen: Papiria en een tentoonstelling over Kikker. Kikker, voornamelijk bedoeld voor de kleine bezoekers tussen 3 en 6 jr oud, hebben we door tijdgebrek moeten overslaan. De kinderen waren namelijk niet weg te slaan bij de multimediale tentoonstelling Papiria. Ik vond het zelf ook echt heel erg leuk gedaan. Je komt binnen en bekijkt eerst een korte film waarin wordt verteld over het monster Inktvraat. De kinderen moeten helpen Inktvraat te verslaan. Dit kan door spellen te spelen en opdrachten uit te voeren.

Welkom in Papiria
Welkom in Papiria (c) Srsck
Griezelen in Papiria
Griezelen in Papiria (c) Srsck

Leuke opdrachten

De opdrachten verwijzen naar verschillende kinderboeken. Mijn kinderen kenden de meeste maar je hoeft de boeken niet te kennen om de spellen te spelen. De kinderen kunnen tijdens het spelen woorden verzamelen en een digitaal verhaal ‘tekenen’, de hoofdrolspeler van hun eigen verhaal. Na afloop krijgt elk kind een pasje mee naar huis met een persoonlijke code en kunnen ze thuis op de site van Papiria inloggen en verder spelen.

Je eigen hoofdrolspeler maken (c) Srsck
Je eigen hoofdrolspeler maken (c) Srsck

Leuk en interactief

Papiria wordt vanaf 7 jaar aangeraden. Ik was met de kleine man (6 jr), grote broer (10 jr) en Dochterlief (12 jr) en ze vonden het alle drie een geweldig uitje. Ze hebben alle drie ook actief mee kunnen spelen. Het was zeker niet te moeilijk voor de kleine man en niet te makkelijk (en dus niet saai!) voor dochterlief terwijl ze toch 6 jaar schelen dus het is meestal vrij ingewikkeld om uitjes te vinden die ze beide aanspreken. Grote broer is geen lezer maar vermaakte zich ook uitstekend. Al met al echt een aanrader. Wij gaan zeker binnenkort terug!

verjaardagsfeestje in Den Haag
Woorden zoeken (c) Kinderboekenmuseum

Kijk op de site van het Kinderboekenmuseum voor meer info. Je kunt er namelijk ook je verjaardag vieren en er zijn in de vakanties workshops en voorstellingen. Oh en pas op, buiten de voorjaarsvakantie is het museum op maandag gesloten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.