Gezonde snoepketting
|

Do’s en vooral Don’ts: gezonde snoepketting

Bij de Avondvierdaagse hoort een beloning – regelmatig in de vorm van een snoepketting. Je ziet ook, kort voor de Avondvierdaagse, van die kant en klare snoepkettingen en chocolade medailles opduiken in de schappen. Ik zag ze van de week bijvoorbeeld bij de Hema en bij Kruidvat. De AH had recentelijk samen met Vitens een onderzoek laten uitvoeren waaruit bleek dat 69% van de ouders van kids die meelopen vindt dat er teveel snoep wordt uitgedeeld. Een beetje hetzelfde liedje als met traktaties op school dus. Met andere woorden: tijd voor een gezonde snoepketting!

Gezond snoepketting
Komkommer, zoutjes en gedroogde abrikozen

Wat je niet moet doen

Ik ging met Zoonlief en een vriend van hem aan de slag. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze keuken daarna 1 groot slagveld was! En dat was gedeeltelijk mijn schuld want ik dacht een heel leuk idee te hebben en had in plaats van dun touw zo’n zakje medailles bij de Hema gehaald. Je weet wel, een heleboel medailles voor 1 euro. Dat moet je dus niet doen als je een snoepketting maakt want heel veel ‘kleine’ ingrediënten kregen we niet aan het lint omdat het veel te breed was.

De olijven, rozijnen, druiven, bosbessen en popcorn werden dus na enkele pogingen aan de kant geschoven maar dat kun je dus wel gebruiken als je dun touw gebruikt 🙂

Een natte snoepketting

Toen gingen we aan de slag met watermeloen, snoeptomaatjes en aardbeien. Ook geen goed idee want het was ‘nat’ en een natte ketting draagt niet zo fijn!

Tip 2 is dus, bij deze, fruit en groenten uit te kiezen die niet te nat zijn! Onze ingrediënten-lijst werd ondertussen steeds kleiner.

Brood en ontbijtkoek

Zoonlief wilde mini broodjes kaas (??!) aan zijn ketting rijgen en dat mislukte ook finaal omdat het brood uit elkaar viel. Dat gebeurde overigens ook met mijn geweldig plan om ontbijtkoek in sterrenvorm te snijden met behulp van een koekjesvorm maar elke keer dat ik het aan het touw wilde rijgen viel het ontbijtkoek uit elkaar. Krijg je al een beetje een beeld van het fijne geklungel in de keuken vanmiddag? We hebben wel gelachen, dat wel 😉

De winnende combi

Uiteindelijk bleken de komkommer, paprika, gedroogde appels en abrikozen en zoutjes het beste te werken. Oja – ook de combi met dik gesneden gekookte worst, komkommer en kaasblokjes (belegen want de jonge kaas viel uit elkaar!) deed het goed maar die werden al opgegeten voordat ik een foto kon maken!!

jahoor

Gezonde snoepketting

Onze winnende ketting zie je hier: zoutjes, paprika en komkommer – maar ik denk dat een handigere moeder met dunner touw vast wel een spannendere gezonde snoepketting zou kunnen maken 🙂

Wat zou jij aan jouw gezonde snoepketting rijgen?

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Hm. Ik zou denk ik dan een buideltje maken om rozijntjes in te stoppen. En dat dan aan de ketting hangen. Of met en kort lintje vastmaken aan de broekriem. Maar dan zijn het geen kettingen meer, natuurlijk.

  2. Als 69% van de ouders dat vindt, hoe kom het dan dat er nog steeds zoveel snoep uitgedeeld wordt?

    Wel een leuk idee jouw ketting.

  3. Wat een leuk idee zeg. Wat ook leuk is is komkommer happen aan een touwtje in plaats van het bekende (ontbijt) koekhappen.

    1. Oh ja wat een goed idee! Wij doet altijd spekhappen, dat is dan ietsje pietsje minder gezond 😉

  4. Hahaha… heb je het echt geprobeerd met watermeloen? Zoonlief heeft het gisteren voor het eerst gegeten en vindt het heerlijk. Hij zit ook meteen helemaal onder. Het sap gaat natuurlijk alle kanten op :). Dus om het aan een ketting te hangen vind ik dan ook een minder goed idee. Doe die komkommer maar 🙂

    1. Heerlijk watermeloen, dat is fruit nummer 1 hier in huis bij de kids maar inderdaad te nat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.