Ga naar de inhoud
Home » Naar het museum: Panorama Mesdag in Den Haag

Naar het museum: Panorama Mesdag in Den Haag

Panorama Mesdag

Het was alweer een tijdje terug dat we een museum bezocht hadden dus toen we toevallig langs Panorama Mesdag liepen, besloot ik met de jongens even naar binnen te gaan. Ik had Panorama Mesdag zelf ooit eens als kind bezocht en wist er niets meer van maar ja, he, we wonen nu in Den Haag dus dan hoort een bezoekje Panorama Mesdag er toch wel bij.

Ik weet dat ik regelmatig trots loop te verkondigen dat mijn kinderen altijd in zijn voor een museumbezoek en dat ze musea zo leuk vinden maar die dag was het dus niet zo’n dag. Zo stonden ze er niet om te springen om Panorama Mesdag aan te doen tot ik zei dat het een museum was ‘met maar 1 schilderij’, waarop mijn zoon scherp antwoordde ‘eh ja en die is zeker enoooooorm groot’ maar hun nieuwsgierigheid was wel aangewakkerd door mijn opmerking dus dat was mooi 🙂

Eenmaal binnen zag ik meteen dat er helemaal niet ‘maar 1 schilderij’ is. Op de begane grond zijn namelijk schilderijen te zien van meneer (Hendrik Willem) en mevrouw (Sientje) Mesdag maar daar werd erg snel langsgelopen – alleen het schilderij van mevrouw die ze van haar hond had gemaakt kon hun aandacht langer dan 2 secondes vasthouden. Achterin kom je in een donkere gang terecht.

Dat vonden ze al spannender worden en aan het einde van de gang loop je via een wenteltrap naar boven, waar het Panorama te zien is. Het Panorama vonden ze dan weer veel leuker dan verwacht. Sowieso al omdat er veel punten herkenbaar waren. Het schilderij dateert uit 1881 dus het was voor de kids wel mooi om te zien hoe plekken die ze nu goed kennen, bepaalde straten, bepaalde gebouwen, er toen uitzagen – ‘Kijk daar is de Haringkade!’

De speurtocht invullen
De speurtocht invullen

Punt twee was dat ze een speurtocht hadden meegekregen bij de kassa, meer een vragenlijst of zoekplaatje eigenlijk, waarbij ze bepaalde antwoorden moesten geven aan de hand van het Panorama. Dat vonden ze erg leuk om te doen. Als je alle antwoorden goed hebt dan krijg je bij de kassa een mooie kaart van het Panorama. Erg leuk.

Het derde punt wat ze boeide was de vorm, de maat en het vervormd gevoel van diepte. Dingen als ‘huh, is die stoel nou geschilderd of is het echt’ en ‘wow het lijkt zo ver weg maar het is eigenlijk heel dichtbij’. Panorama Mesdag is ook wel bijzonder. Het cilindervormig schilderij is 14 meter hoog (als je er bent moet je even opletten als je naar beneden loopt, dan kom je langs een paar raampjes waardoor je kunt kijken naar de onderkant van het schilderij!!) en heeft een omtrek van wel 120 meter!!

Panorama Mesdag
Panorama Mesdag

Het is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag met hulp van zijn vrouw Sientje en drie van hun vrienden die ook schilders waren (Breitner, Blommers en De Bock). Ze hebben er met zijn allen 4 maanden aan gewerkt, wat ik eigenlijk heel erg vind meevallen als je bedenkt hoe groot het doek is en hoe gedetailleerd het schilderij.

Mesdag heeft het uitzicht zo geschilderd als dat hij het zag vanaf de Seinpostduin. Eerst tekende hij het op een glazen cilinder en daarna werd het pas echt geschilderd op het enorme doek. Het glazen cilindertje is ook te zien in het museum.

Enkele details
En waar is Blommers?!

Al met al vind ik het wel de moeite waard voor een (kort) bezoekje met kinderen. Vooral als de kinderen Scheveningen kennen. Ik zou daarom ook aanraden, als je van buiten de stad komt, om eerst Scheveningen aan te doen en dan op de terugweg Panorama Mesdag. En vergeet de speurtocht niet bij de kassa, deze krijgen de kinderen gratis en het maakt het bezoekje stukken leuker voor ze.

Panorama Mesdag
Panorama Mesdag

Informatie over openingstijden en tarieven kun je vinden op de website van Panorama Mesdag.

4 reacties op “Naar het museum: Panorama Mesdag in Den Haag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »