alec soth expo foam

Expo tip: fotograaf Alec Soth in Foam Amsterdam

Alec Soth in Foam met I Know How Furiously Your Heart is Beating
11 september – 6 december 2020

Alec Soth is terug

Magnum fotograaf Alec Soth (Minneapolis, Minnesota – 1969) heeft meer dan 50 solotentoonstellingen gehad en heel wat monografieën op zijn naam staan. Als fotograaf maakte hij in 2004 naam met zijn serie Sleeping by the Mississippi waarin de onopgemerkte plekken en personen centraal staan die hij aantrof tijdens zijn reizen langs de rivier.

Na een grootschalig retrospectief in 2015 trok Alec Soth zich enkele jaren terug. Hij fotografeerde amper in die periode.

Alec Soth expo Amsterdam
Nick. Los Angeles.

Filmisch en intiem

Zijn meest recente project I Know How Furiously Your Heart Is Beating is het resultaat van de persoonlijke zoektocht die hij tijdens deze periode onderging. Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwe serie die heel anders is dan zijn eerdere werk. De filmische stillevens en portretten zijn heel intiem, heel persoonlijk en vertellen stuk voor stuk een verhaal. De foto’s van Soth laten veel ruimte aan de verbeelding. Als ik de foto’s in één woord moest beschrijven, dan zou ik zeggen: eenzaamheid.

Startpunt van de serie is een portret uit 2017 van de choreograaf Anna Halprin in haar meest vertrouwde omgeving – haar huis in California. In plaats van de focus te leggen op een plek, gemeenschap of bevolkingsgroep concentreerde Alec Soth zich op het individu en diens persoonlijke leefomgeving. Terwijl de locatie van de foto’s van belang is in zijn eerdere werk, is het hier slechts een bijkomstigheid. Ik vind de foto van Halprin erg mooi, maar ik houd zelf altijd erg van reflecties, ramen en spiegels in foto’s. Het voegt een tweede dimensie toe aan het geheel.

Anna Halprin door Alec Soth
Anna. Kentfield, California.

De soms wanhopige zoektocht naar menselijk contact, of juist het gebrek daaraan, is een constante in het werk van Soth. In een poging nog dichterbij zijn onderwerp te komen werkte de fotograaf voor deze serie bij mensen thuis met een trage grootbeeldcamera en fotografeerde vrijwel uitsluitend bij daglicht.

Poëtische fotografie

Know How Furiously Your Heart Is Beating ontleent zijn naam aan het gedicht The Gray Room van Wallace Stevens uit 1917, waarin subtiele uiterlijke observaties vurige emotie doen vermoeden.

The Gray Room

Although you sit in a room that is gray,
Except for the silver
Of the straw-paper,
And pick
At your pale white gown;
Or lift one of the green beads
Of your necklace,
To let it fall;
Or gaze at your green fan
Printed with the red branches of a red willow;
Or, with one finger,
Move the leaf in the bowl–
The leaf that has fallen from the branches of the forsythia
Beside you…
What is all this?
I know how furiously your heart is beating.

Houd jij van fotografie? Lijkt de tentoonstelling van Alec Soth in Foam jou wat? Ik vind Foam zelf een van de fijnste musea van Nederland.

Alle foto’s (c) Alec Soth.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Jouvence schreef:

    Wat een mooie foto’s, aan de hand hiervan denk ik dat de tentoonstelling wel wat voor mij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.