Museon Den Haag

Naar het museum: Museon in Den Haag

Gisteren heb ik de kinderen meegenomen naar het Museon in Den Haag. Mijn kinderen houden, zoals jullie inmiddels wel weten, wel van een museum op zijn tijd.

Nu is het zo dat we de musea van Amsterdam allemaal wel kenden na al die jaren maar nu we een paar maanden in Den Haag zijn komen wonen spelen we toerist in eigen land en ontdekken we de musea van de stad. Na Escher in het Paleis en mijn all time favorite Beelden aan Zee probeerden we een wat meer op kinderen gericht museum.

museon den haag
Speels leren (c) Srsck

Speels leren over natuur, cultuur en wetenschap

Het Museon is een educatief interactief museum voor wetenschap/techniek en cultuur (en eigenlijk ook een stukje natuur). De thema’s op de eerste verdieping zijn erg uiteenlopend. Zo is er een zaal over geluid maar ook een zaal over oorlog en het recht. Je vindt er ook informatie over de prehistorie, de dinosauriërs en over vulkanen, over water en over satellieten, over archeologie en geologie en over veel meer. Dit maakt allemaal deel uit van de vaste collectie.

Kinderen kunnen hier veel leren op een speelde manier. Je kunt ook als je het leuk vindt een expeditie doen. Door je entreebewijs te scannen bij een van de schermen start je de expeditie en kun je als een soort van speurtocht het museum verkennen.

museon den haag
Wetenschap, cultuur en natuur (c) Srsck

Imitatie: Nadoen is een kunst

Op de benedenverdieping zijn er tijdelijke tentoonstellingen, over het algemeen ongeveer acht per jaar. Momenteel is er de tentoonstelling “Imitatie: Nadoen is een kunst”. Dit loopt door tot september 2014. Deze tentoonstelling bekijk je niet maar die doe je. Het draait hier allemaal om interactie. Bij de ingang krijg je een armbandje, die kun je scannen om toegang te krijgen tot de verschillende experimenten/spellen. Je kunt een muziekband of dansers nadoen, je kunt met een robot spelen, je kunt dieren imiteren etc…

museon den haag
Leuk voor groot en klein

Sommige filmpjes en foto’s kun je rechtstreeks door laten mailen naar je eigen emailadres. Wat leuk is, is dat er voor alle leeftijden wel iets te doen is. Zo vermaakte mijn zesjarige zich prima door dieren na te doen terwijl mijn 10 jarige zoon probeerde te raden of een schilderij echt was of nep en mijn dochter zich verdiepte in de functie van een pacemaker of een kunstoog. Niet alles sprak dus elke leeftijdsgroep aan maar er was wel voor elke leeftijdsgroep genoeg te doen. Goed gedaan!

In de ijskou (c) Srsck
De ijskap (c) Srsck

Ik had eigenlijk van tevoren niet verwacht dat de kinderen het zo leuk zouden vinden. Er moest op elk mogelijk knopje gedrukt worden, elk spel gedaan worden en elk filmpje bekeken worden. We vertrokken pas uit Museon met sluitingstijd, toen alle apparaten uit werden gezet. Ze waren er niet weg te slaan!

Veel te zien in Museon (c) Srsck
Veel te zien in Museon (c) Srsck

Lees hier: de leukste musea voor kinderen in Nederland

Entreebewijzen en kipcorn

Wat de praktische zaken betreft: er is een onbewaakte garderobe en er zijn kluisjes waar 50 cent in moet. Er is ook een café met kleine hapjes zoals broodjes hagelslag en kaassoufflés. Wanneer je je entreebewijzen koopt moet je even opletten als je korting hoort te krijgen want de korting wordt niet automatisch verrekend door de kassa, de medewerkster moet dat zelf doen. Dat is misschien niet bij alle kortingen het geval maar bij ons was het wel zo.

Ze sloeg ons voor de volle mep aan terwijl we slechts de helft moesten betalen. Toen ik er wat van zei, zei ze dat de korting automatisch verrekend was en dat het gewoon klopte. Pas toen ik haar wees op de tarieven die heel duidelijk genoteerd stonden verontschuldigde ze zich en verrekende ze het alsnog.

Mooie details (c) Srsck
Mooie details (c) Srsck

Workshops, lezingen, rondleidingen

In de vakanties worden workshops georganiseerd en op woensdagmiddag wordt er ook vaak van alles gedaan. Er worden ook rondleidingen aangeboden op woensdag, in de weekenden en in de vakanties.

Het beste kun je van tevoren op de website kijken wat het programma is. Al met al geslaagd en zeker een aanrader voor een dagje uit met de kinderen!

Ben jij al eens in het Museon in Den Haag geweest?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.