Netflix | Call Me by Your Name
Ik had al zo enorm veel over Call Me by Your Name gehoord dat ik er heel erg benieuwd naar was. Lucky me dus dat het sinds een paar daagjes op Netflix te zien is. Ik verwachtte een liefdesverhaal, zo eentje over echte liefde en ik kwam bedrogen uit. De verfilming van het gelijknamige boek van André Aciman is werkelijk heel mooi maar echte liefde is hier ver te zoeken.
Het verhaal
Elio brengt de zomervakantie (van 1983) door met zijn ouders op het Italiaanse platteland. Er valt daar weinig te beleven. Het groepje tienervrienden waar Elio toe behoort zwemt een beetje, fietst een beetje en verveelt zich voornamelijk erg veel. Elio is duidelijk nog zoekende, doet een beetje stoer, rookt een sigaretje, flirt met een meisje uit Parijs maar het is nog een kind.
Op een dag komt er een Amerikaanse onderzoeksassistent, Oliver, de vader van Elio (die archeoloog is) helpen met zijn werk – en dus ook in dat huis logeren. Elio heeft eerst een hekel aan hem maar dat verandert al snel en binnen de kortste keren ontstaat er een relatie tussen de twee.
De hoofdrollen worden vertolkt door Timothée Chalamet en Armie Hammer. Voornamelijk Chalamet maakte diepe indruk op me. Mijn kinderen zijn grote fans van hem en ik vond hem wel goed maar na deze film herzie ik mijn mening. Wat een talent! Hij was overigens genomineerd voor zijn rol voor een Oscar voor beste acteur maar heeft hem niet gewonnen.
Dit is allesbehalve een eenvoudige rol – dat heeft hij echt heel knap gedaan. De kinderlijke kant van Elio is prachtig weergegeven, zowel dankzij het script als door de wijze waarop Timothée Chalamet de rol vertolkt.
Wat nou liefde?!
Maar waar ik dus wel tegen stuitte is de benaming ‘liefdesverhaal’ en woorden als ‘echte liefde’ want dat is het niet. De film deed me wat dat betreft denken aan Lolita en in zekere mate aan Léon. Oliver is 24, Elio 17. Oliver is een man, Elio een kind en dat is heel voelbaar in de film. Oliver is duidelijk volwassen en ervaren, ziet er bovendien stukken ouder uit dan 24 (wat klopt want hij was een jaar of 30 toen ze deze film opnamen. Chalamet was ook ouder dan de 17 jaar die hij moest spelen – volgens mij 20 – maar hij ziet er juist weer jonger en onschuldiger uit). Ze zijn ook duidelijk zo gecast als je bijvoorbeeld kijkt naar de lichaamsbouw van de twee hoofdrolspelers.
Hun relatie duurt één zomer, het is niet meer dan een vakantieliefde. Elio is zijn gevoelens nog aan het ontdekken en is duidelijk nog heel kwetsbaar. De relatie is voor hem veel belangrijker dan dat het voor Oliver is. Oliver neemt in mijn ogen misbruik van de situatie en daarbij beschaamt hij het vertrouwen van zijn gastheer en -vrouw.
Dat de ouders het in de film uiteindelijk allemaal heel normaal lijken te vinden, stoorde me denk ik nog het meeste. De vader hield een soort van monoloog over echte liefde en dat de pijn van Elio normaal was. Nou, daar ben ik het dus niet mee eens – ik vind Oliver een egoïstische klootzak die beter had moeten weten – liefde hoort geen pijn te doen.
Kijken of niet kijken?
Ja zeker kijken, wat een prachtige sfeervolle film. Sowieso werd ik al heel erg vrolijk van de omgeving, de mooie Italiaanse dorpen en landschappen (de film is opgenomen in Lombardije), de zon, het Italiaanse ritme. Tel daar een fijne script bij, top acteerskills en een intrigerend verhaal. Zeer de moeite waard.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Bedankt voor de recensie. Ik geloof dat ik hem, als moeder van een zoon, toch maar niet ga kijken. Maar je beschrijft de film mooi.
En waarom zou je die niet kunnen kijken als je een zoon hebt?
Haha precies mijn vraag 🙂
Wij hebben geen netflix, maar als ik dit zo lees is het wel een een film die ik zou gaan kijken als deze op tv is. Mooie recensie.
Ja zeker de moeite waard! (en wow haha ik vind het heel bijzonder dat er nog Netflix-loze mensen rondlopen!)
Dat klinkt inderdaad als een indrukwekkende film die ik nog wel een keer wil zien.
Dat klinkt als een indrukwekkende en mooie film!
Prachtige film inderdaad, die pijnlijk blootlegt wat liefdesverdriet kan doen. Vooral die laatste scène, wow.
Er schijnt een vervolg te komen, dus ik ben benieuwd.
Ik ben ook benieuwd naar het vervolg (en naar het boek – die heb ik net besteld)
Fijne review! Maar die oudere man klinkt inderdaad niet oké. Dat is een behoorlijke smet op het ‘liefdesverhaal’.
Lijkt mij een prachtige en intens boeiende film. Juist doordat het zo ‘fout’ is wat er gebeurt. Ik denk dat dit soort relaties vaker plaatsvinden dan we denken en op de een of andere manier heb ik het gevoel dat je overal wat van leert. Dus ook van dit soort films. En vervang de man en de jongen door twee vrouwen, of juist een vrouw en een jongen of een man en een meisje. Het gaat -voor mij – om het thema. En dat lijkt mij intens om te zien.
Echte liefde kan pijn doen, maar hoort niet pijn te doen. Je hebt met deze recensie wel mijn interesse weten te wekken. Ik ga deze film ergens deze week ook maar eens kijken!
bedankt voor de tip. ga ik omthouden om eens te kijken
Klinkt wel heel leuk! Ik zal hem onthouden.
ik ga hem eens bekijken want het lijkt mij wel wat
Ik wou hem al gaan kijken en na je recensie ga ik daar zeker niet te lang mee wachten.
Ik was hier ook benieuwd naar, na aanleiding van alle lovende recensies. Deze film doet me, na het lezen van jouw blog, denken aan een film die ik vroeger heb gezien over 3 jongens die verliefd werden op school. Uiteindelijk trok 1 jongen aan het kortste eind, hart gebroken. Weet alleen de titel niet meer.
Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar deze film! Deze gaat op mijn kijklijstje.
Dankjewel voor je eerlijke mening of deze film. Je hebt gelijk, uiteraard. Liefde moet geen pijn doen, maar als je jong bent, gebeurd dat toch 😉
Het Klinkt als een leuk filmpje! Jammer dat ik nog geen Netflix in huis!
Ja soms is de omgeving waar de film is opgenomen al de helft van het plezier 🙂