Ga naar de inhoud
Home » RuPaul’s Drag Race

RuPaul’s Drag Race

RuPaul's drag race

Vroeger keek ik nooit zo heel veel tv, en kon ik ook nog niet echt reality waarderen. Sinds een jaar of drie heb ik gelukkig wél de wondere wereld van reality ontdekt. Maar goed, van elk tv-programma krijg je uiteindelijk genoeg (tenminste, nu de wereld helemaal gekkig is, kijk ik toch een stukje meer tv dan dat eerst het geval was). Er is echter één programma waar ik geen genoeg van krijg: Rupaul’s Drag Race.

Wat is RuPaul’s Drag Race?

Rupaul’s Drag Race is een competitieprogramma waarin dragqueens met elkaar de strijd aangaan voor de titel van America’s Next Drag Superstar. RuPaul Charles, de queen der queens, is de main jurylid (en medebedenker en presentator van de succesvolle realityserie). Hij beslist aan het einde van elke aflevering welke twee queens geëlimineerd kunnen worden.

Zij moeten een ‘Lipsync For Your Life’ doen, en degene die de lipsync verliest moet naar huis. Maar daar gaat dus veel aan vooraf, elke aflevering is er een mini challenge, een maxi challenge én een runway.

RuPaul's Drag Race 13
De cast van seizoen 13

Drag als kunstvorm

Aan het begin van elke aflevering vinden de mini challenges plaats. De queens moeten dan een klein opdrachtje doen waar niet veel tijd in zit. De maxi challenge is een grotere uitdaging rondom acteren, dansen, zingen of ontwerpen. Die telt zwaar mee in de uiteindelijke keuze van welke queen geëlimineerd wordt. In elke aflevering is er natuurlijk ook een runway aanwezig, waarbij de queens een outfit laten zien die in een bepaalde categorie past. Er gebeurd dus continu iets nieuws en het is geweldig over the top, super entertaining.

Drag is dan ook een kunstvorm waarbij je alles moet kunnen, het is gestoord hoeveel talent je nodig hebt voor dit vak. Én queens hebben vaak daarnaast nog een ander professioneel beroep omdat drag nog steeds een kunstvorm is die soms niet begrepen wordt. Denali Foxx schaatst bijvoorbeeld op hoog niveau, Thorgy Thor is professioneel cellist en violist en Cherry Valentine is naast dragqueen ook verpleger.

En dat dus terwijl je als dragartiest danst, zingt, ontwerpt, extravagante kleding maakt, lipsynced, een opvallende personality nodig hebt, splits en deathdrops moet kunnen… Heb je het niet eerder gezien en ben je benieuwd, dan staan er 12 seizoenen op je te wachten op Netflix.

Representatie

Ik klink misschien een beetje als zo’n geobsedeerde fan als ik dit zeg (ben ik ook), maar Rupaul’s Drag Race is een ontzettend belangrijke reality-show. Ondanks dat het echt een ontzettend grappig programma is door de humor van de queens en de juryleden, zitten er ook verdrietige momenten in. Drag wordt zoals ik al zei vaak nog niet begrepen, en veel queens zijn gay. Daarom hebben ze vaak trieste verhalen te vertellen rond acceptatie, en die vertellen ze in de show.

Op die momenten is het dus belangrijk dat er stilgestaan wordt bij waar deze queens en zoveel anderen doorheen gaan. En de show zorgt natuurlijk ook voor representatie voor dragqueens, gays, non-binary mensen, trans mensen en meer. Gottmik is de eerste transpersoon die dit jaar in de finale zat! Ik ben blij dat (spoiler alert) de getalenteerde Symone dit jaar gewonnen heeft, maar was stiekem wel #teamgottmik.

Drag SOS

Drag zorgt ervoor dat mensen bij elkaar komen, waardoor het een belangrijk beroep is voor de wereld op zich. Want ondanks dat niet iedereen openstaat voor drag, is dat andersom wel zo. In drag kan iedereen zichzelf zijn zonder er beoordeeld voor te worden. Er is een Nederlands programma die dat mooi laat zien, Drag SOS. Daarbij helpen een paar dragqueens, met behulp van een metamorfose, mensen die bijvoorbeeld onzeker zijn.

In aflevering 1 zat er een vrouw tussen van wie de zoon een dragqueen was, maar zijzelf wilde er eigenlijk niks van weten. Toch stond ze open voor de metamorfose, en besefte ze daarna dat haat niet het antwoord is. Nou, toen heb ik wel even een traantje gelaten. En dit inzicht van dat liefde beter is dan haat zie je ook terug in Rupaul’s Drag Race.

Australia RuPaul's Drag Race

Drag Race Australia

Seizoen 13 is dus net afgelopen, maar sinds deze maand is het eerste seizoen van Drag Race Australia te zien. Gelukkig maar, want anders was er voor Drag Race fans niet echt iets te doen deze pandemie. Seizoen 2 van de UK versie is ook net afgelopen, oprecht het beste seizoen tot nu toe.

We krijgen binnenkort twee kittens in huis en denken eraan om ze te vernoemen naar Bimini en Tayce, hahah. Voor wie waren jullie dit seizoen? En weten jullie al voor wie jullie rooten bij Australia?

9 reacties op “RuPaul’s Drag Race”

  1. Zoonlief en ik kijken hier graag naar. Zo mooi om te zien dat drag queens zich zo van hun mooiste en artistieke kant kunnen laten zien. En die make-up, echte kunstwerkjes.

  2. Ik ken het niet goed, maar heb wel eens stukjes van afleveringen gezien. Ik vond het wel leuk om naar te kijken, en vooral bizar knap hoe ze alle make-up en dergelijke aan kunnen brengen. Zo mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »