Nieuwe serie BBC
| |

All Creatures Great and Small | dierenliefhebbers opgelet!

Houd je van dieren en/of van Engeland en/of van een vintage geïnspireerd nostalgisch sfeertje? Dan heb ik een tv tip voor je. Sinds vorige week is elke dinsdag om 21 uur een nieuwe Engelse serie te zien op BBC First, All Creatures Great and Small. We volgen daarin de net afgestudeerde James die zijn ouderlijk huis in Glascow verruilt voor het Engelse boerenleven.

De jonge twintiger gaat aan de slag als dierenartsassistent voor de excentrieke Siegfried Farnon in de Yorkshire Dales, een schitterend heuvelachtig gebied in het noorden van Engeland. Ik kreeg er spontaan de reiskriebels van!

Creatures big and small ACGAS

Kippen, schapen en veel honden

Wat ik vooral fijn vind van de lieflijke serie is dat het over eenvoudige dingen gaat. Genoeg stress op het moment, ik was wel toe aan natuur, dieren en rust. En ja, natuurlijk passeren ook chagrijnige dorpsgenoten, gezellige boeren en een mooie vrouw de revue. James belandt als buitenstaander uit Schotland toch in een hechte Engelse plattelandsgemeenschap. Dit zorgt voor komische momenten maar ook voor genoeg ontroerende en hartverwarmende scènes.

De serie speelt zich af eind jaren ‘30. De styling en oud-Engelse decor zijn een genot om naar te kijken. Let op de kamer met de blauwe muren in het huis van de dierenarts. Ik wil die kleur ook in huis!

All Creatures Great and Small is een luchtige serie waarin we James aan het begin best wel zien klungelen. De praktijk is toch anders dan alle theorie tijdens zijn opleiding voor dierenarts. Maar dit is wat hij wil, waar hij echt van houdt, hij is daarom niet van plan om op te geven. Ik werd persoonlijk hartstikke vrolijk van de werkelijk prachtige landschappen en al die dieren – kippen, stieren, katten, kalfjes, schapen en heel veel honden. Check even de trailer!

All creatures serie op BBC

Yorkshire Dales

Je kent me, ik word heel gelukkig van filmlocaties. De landschappen in All Creatures Great and Small zijn zo mooi, dat ik toch even opzocht waar het zich allemaal afspeelde. De Yorkshire Dales is sinds begin jaren ’50 officieel een nationaal park.

De karaktervolle regio staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap met groene dalen en smalle steile wegen, oude losse-stenenmuren, pittoreske dorpen, weilanden en veel boerderijen. Het is een rustig en relatief ongerept gebied dat bijzonder geschikt lijkt te zijn voor mooie lange wandelingen in de natuur.

In het stadje Thirsk, niet ver van de Dales – zo’n 40 minuten rijden – kun je het oude echte huis van James Herriot bezichtigen. Het is nu een interactief museum geworden. Hier woonde hij én schreef hij zijn boekenreeks.

Gebaseerd op een echt verhaal

De Engelse serie is namelijk gebaseerd op de semi-autobiografische boeken van James Herriot, het pseudoniem van dierenarts Alf Wight. Leuk weetje: de populaire schrijver schreef zijn eerste boek pas op zijn 50ste. In de jaren ’70 was er al een serie van, met dezelfde naam. Deze werd tussen 1978 en 1990 uitgezonden. Christopher Timothy speelde daar James in. In deze versie maakt Nicholas Ralph zijn tv-debuut als de sympathieke dierenartsassistent.

De acteur die voor mij een extra shout-out verdient is Samuel West. Hij speelt Siegried – en ook Anna Madeley, die Mrs. Hall speelt is overtuigend. Je kent haar misschien uit The Crown waar ze de rol van Clarissa Eden vertolkte.

Zoals gezegd is All Creatures Great and Small op BBC First te zien, de zender met alle Engelse drama- en misdaadseries. Bij mij – ik heb KPN – is dat op kanaal 25. Op Ziggo geloof ik 22 en andere providers kun je even op Google opzoeken. De serie wordt ‘gewoon’ met Nederlandse ondertiteling uitgezonden. Heb je de eerste aflevering gemist? Deze kun je nog on demand terugkijken bij KPN, XS4ALL en T-mobile. Ziggo zendt vanavond (maandag) om 20:00 ook nog een herhaling uit.

Ragdoll dierenliefhebber

Lijkt deze serie je wat? Ben je een dierenliefhebber? Ik wel. Dit hierboven is Blue, één van onze katten. Happy, zijn broer, wil nooit op de foto 🙂

In samenwerking met BBC First

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Mieke | Miek's Mind schreef:

  ik ben vooral een hondenliefhebber, geen katten haha, had hier nog niet van gehoord

 2. Wat een heerlijke serie, het land, de plek het klinkt helemaal fantastisch en hier ook zeker een dierenliefhebber. Wat een goede tips eer.

 3. Oh lijkt mij een heerlijke serie om zo achter elkaar weg te kijken. (maar dan wel op een regenachtige zondagmiddag…)

 4. Wat grappig dat je nu net een review over deze serie schrijft. Ik zie hem dus steeds voorbij komen op FB en het leek mij niks. Maar nu ik jouw beschrijving heb gelezen, heb ik helemaal zin om te kijken! Lijkt me heerlijk

 5. Die eerste foto alleen al vind ik al prachtig! Dat haar wil ik zo ook wel, en die spencer… Zou mijn man dat ook staan?! Ik voel me geïnspireerd!

 6. Ik heb de serie opgenomen zodat ik over een tijdje alles achter elkaar kan bingen. Ideaal. 😄

 7. Felice Veenman schreef:

  dat was vroeger inderdaad ook op tv…en ik vond het leuk. Noem mij maar simpel…lekker op de bank, nee niet met een kopje thee. Met mijn breiwerk

 8. alles met dieren in een film, doen het bij mij wel goed. potje janken erbij hoort er dan ook meestal bij of van het lachen of van emotie

 9. Robert Wiering schreef:

  Niemand kan volhouden
  “Van dieren te houden”

  Terwijl je tegelijkertijd
  Anderen betaalt

  Om dieren in te sluiten,
  Te mutileren
  En nodeloos af te slachten

  Voor melk, hamburgers of kaas
  Die je niet eens nodig hebt.

  Dat is niet
  Hoe liefde werkt.

  Zo werken vooral
  zelfbedrog
  en hypocrisie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.