Ga naar de inhoud
Home » Sollicitatiegesprek: slechte en goede eigenschappen

Sollicitatiegesprek: slechte en goede eigenschappen

temperamentvol sollicitatiegesprek

Ik had een tijdje terug een sollicitatiegesprek waar ik het niet al te best vanaf bracht. Sowieso zijn sollicitatiegesprekken niet mijn ding. Ik ben veel beter in mijn werk dan dat ik ben met sollicitatiegesprekken. Nu kreeg ik één van de meest cliché vragen en toch wist ik die niet te beantwoorden. Ik weet niet hoor, maar het kwam er gewoon even niet uit: “Welke vijf goede en vijf slechte eigenschappen bezit jij?”.

Ik kon alleen de slechte eigenschappen bedenken. Wel meer dan vijf – er kwamen werkelijk waar alleen maar slechte eigenschappen in me op. En dat is nou niet bepaald geweldig tijdens een sollicitatiegesprek 🙂 Later had ik het er met een collega over en zij noemde enkele eigenschappen van mij op, die zij hele goede eigenschappen vond. Het was heel leerzaam. De helft van de kwaliteiten die ze noemde zag ik namelijk helemaal niet als kwaliteiten maar als een gewoon iets. Iets dat iedereen wel had of wel kon. Pas toen besefte ik dat dat helemaal niet zo was. Niet iedereen kan dat en nee, niet iedereen heeft dat.

Teveel is nooit goed

Ik ben temperamentvol. Sinds ik inimini ben, het heeft er altijd ingezeten. Wat zal het zijn, deels cultuur – deels karakter. Genen spelen ongetwijfeld een rol. En dat temperamentvolle zit me soms in de weg. Sommigen zien het als een kwaliteit en anderen als een slechte eigenschap. Ik weet niet waarom maar ik ging er net op googelen. Ik zocht op temperamentvol en op heetgebakerd en kwam op een pagina over kwaliteiten en valkuilen terecht. Heel interessant want de schrijver koppelt als het ware een kwaliteit aan een valkuil. Te temperamentvol (kwaliteit) wordt heetgebakerd (valkuil).

Hij zegt: “Een kwaliteit wordt automatisch een valkuil als je er het woord ‘te’ voorzet”. Hij noemt als voorbeelden onder andere ‘aanwezig’. Te aanwezig wordt opdringerig. Te flexibel wordt chaotisch. Ik ben het niet overal mee eens want hij vindt bijvoorbeeld ook dat ‘te betrouwbaar’ als valkuil ‘gewoon’ heeft. Ik vind te betrouwbaar eigenlijk helemaal niet iets slechts. Tenminste, in mijn ogen kun je niet te betrouwbaar zijn. Toch? Betrouwbaar is gewoon goed. Maar om terug te komen op ‘mijn’ temperamentvol karakter – ja, dat kan wel te zijn. Of dat ik eerlijk ben – te eerlijk soms – dat wordt ook niet altijd erg gewaardeerd.

Dus ondanks het feit dat ik zijn lijstje niet feilloos vind, vind ik het wel een goede lijst om even stil te staan bij je kwaliteiten en je slechte eigenschappen. Even een momentje van zelfanalyse 🙂

solliciteren zelfanalyse

Mijn slechte eigenschappen

Ik moet dus aan bepaalde zaken werken. Ik moet leren om niet altijd meteen alles te zeggen wat ik denk (ik ben een soort van “Flapuit Fred” dus eerst even tot 30 tellen in mijn hoofd), ik moet diplomatischer leren zijn en relaxed reageren als iemand irritant is 😉 en ik zeg te snel ja. Ik moet leren om iets te zeggen als ‘Ik ga er over nadenken en kom er morgen op terug’, nu zeg ik iets te snel ja en heb ik daarna spijt.

Oh ja en ik kijk soms boos zonder dat ik het doorheb. Dan zeggen mensen weer “niet zo boos kijken” maar daar kan ik weinig aan doen, dat is mijn kop gewoon. Een soort van Victoria Beckham syndroom. Behalve dit sjaggie-uitstralings-puntje, zijn het slechte puntjes waaraan gewerkt kan worden dus dat is mooi!

slechte eigenschappen solliciteren

Mijn kwaliteiten

Ik weet mijn kwaliteiten nu wel beter te benoemen. Ik ben eerlijk, initiatiefrijk en loyaal – ik ben een enorme doorzetter en een harde werker. Ik kan goed delegeren wanneer nodig en ik houd altijd het overzicht (en verlies me niet in details). Ik kan op een creatieve manier (bijna alle) problemen oplossen. Ik ben ondernemend en ik ben niet bang om nieuwe ideeën te bedenken en uit te voeren. Ik geef nooit op en geloof niet in het woord ‘onmogelijk’. Ik kan snel leren, goed multitasken en ik ben gewoon een heel leuk mens 😉

Kortom, denk van tevoren goed na over je kwaliteiten en je mindere kanten. Je kunt je kwaliteiten ook in je cv gebruiken. Mocht je anoniem solliciteren, wat tegenwoordig vaker gebeurd, dan wordt er wellicht ook meer gelet op dat soort kernwoorden. En tijdens het gesprek kun je er dan over uitweiden.

sollicitatiegesprek

Heb jij ook wel eens met een mond vol tanden bij een sollicitatiegesprek gezeten? En heb jij zelf weleens nagedacht over je slechte eigenschappen en je goede kwaliteiten?

10 reacties op “Sollicitatiegesprek: slechte en goede eigenschappen”

  1. Wauw Frederique, goed hoor! Ik ben ongeduldig, eerlijk, niet attent, humorvol en zo kan ik vast nog wel even doorgaan. Dat chronisch chagrijnige hoofd is bekend 😉 heb ik ook.

  2. Een ander woord voor ‘te betrouwbaar’ zou kunnen zijn ‘voorspelbaar’. En iemand die te betrouwbaar, te voorspelbaar, is, is dus heel inflexibel. Ik denk dat dat onder bepaalde omstandigheden dus echt wel een mindere eigenschap kan zijn.
    Al mijn goeie kwaliteiten kunnen onder de omstandigheden veranderen in slechte kwaliteiten. Ik denk ook maar niet meer in slechte en goede eigenschappen. Ik denk meer aan hoe je met elkaar zou moeten omgaan. Ik heb bijvoorbeeld best wel humor, maar dat valt ook niet altijd goed. Ik moet dus echt afwegen of ik wel een grap kan maken over iets wat voor een ander pijnlijk kan zijn.

    Iedere dag leer ik weer wat bij over wat wel en niet werkt, en hoe ik dingen anders en beter had moeten aanpakken, of juist hoe ik dingen in de toekomst ga doen. (Ik klink in mijn reacties op blogs duidelijk veel beter voorbereid dan ik eigenlijk ben 🙂 )

  3. Net als jij vind ik het moeilijk om zonder moeite goede eigenschappen te noemen. Maar ik ben niet verlegen en noem ze dan ook zonder moeite best trots op. Dat stukje over temperament is herkenbaar, same story here.

  4. Geweldig artikel om te lezen net voordat ik naar een nieuw sollicitatie gesprek vertrek. Die vraag over waar zie je jezelf in 5 jaar kreeg ik gisteren op een ander gesprek ook, gelukkig heb ik er al lang over nagedacht en weet ik ook wat te antwoorden. Maar ja, langer nadenken voordat je iets zegt, dat moet ik ook echt doen.

  5. Pingback: Zo krijg je als vrouw het salaris wat je verdient - De Mamagids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »