the dressmaker

Kate Winslet in The Dressmaker

Mijn dochter en ik keken onlangs naar een hele vage film met Kate Winslet: The Dressmaker. Heel apart qua sfeer, styling en plotwendingen. Het is zelfs een van mijn favoriete films van het decennium. Toen de film afgelopen was, keken mijn dochter en ik elkaar een beetje versuft aan. Waar hadden we nou net naar gekeken?!

Wie is Kate Winslet?

Kate Winslet vind ik een geweldige actrice. Zij is in 1975 geboren in Reading, ongeveer anderhalf uur rijden van Londen. Haar familie had het niet breed, en dat is nog en behoorlijke understatement. Kate heeft twee zussen, een jongere en een oudere – en een broertje, Joss. Papa Winslet acteerde (naast zijn verschillende banen om geld in het laatje te krijgen) evenals opa en oma van moederskant. Zij werkten daarnaast in een theater. Met zoveel film en theater in de familie sloeg het acteervirus al snel toe bij de drie meisjes.

kate winslet child
Kleine Kate helemaal links met haar ouders, zussen en broertje

Jongere zus Beth acteert vooral in shorts maar Anna is een ander pad ingeslagen.

Wie noem je nou dik?

Kate heeft in verschillende interviews en toespraken verteld dat ze op school gepest werd omdat ze ‘dik’ was. Wat ze dus helemaal niet was als je naar foto’s kijkt uit die tijd, hooguit een beetje rond en chubby. Kids noemden haar Blubber en dat soort onzin. Ze zat tussen haar 11e en 16e op de Redroofs theatre school in Maidenhead maar moest er op haar 16e af omdat ze niet genoeg geld had om ermee door te gaan.

Melanie Lynskey kate winslet
In Heavenly Creatures

In die periode speelde Kate Winslet veel toneel, zowel op school als in kleine theaters. Haar eerste kleine rol op televisie kreeg ze in 1991, in de serie Dark Season. Een jaar later volgde de tweede, waar ze de dochter van een vrouw met obesitas speelde…Hierna viel ze wat af en speelde ze nog kleine rollen links en rechts tot aan haar rol in Heavenly Creatures. Dat was haar doorbraak.

Kate’s leven is een film

Inmiddels is Kate 43 jaar oud en heeft ze 1 Oscar en 6 Oscarnominaties op haar naam staan. Daarnaast heeft ze vele andere prijzen gewonnen. Sinds 2012 is ze getrouwd met het neefje van Richard Branson, Ned Rocknroll. Goede vriend Leonardo DiCaprio gaf haar weg tijdens de bruiloft!

privé leven
Met Ned Rocknroll

Winslet ontmoette Rocknroll (eh ja, daar hoort ook een verhaal bij, die man heeft namelijk zijn echte achternaam officieel laten veranderen naar Rocknroll dus hij heet echt zo nu) toen ze de moeder van Richard Branson uit een brand redde op Necker Island. Hij is haar derde echtgenoot. Zij heeft ook drie kinderen, bij elke man eentje. Kortom, Kate Winslet’s leven lijkt ook op een of andere spannende film.

Vijf films met Kate Winslet

Ik vond het nog best lastig om slechts vijf films met Kate Winslet te kiezen maar dit is uiteindelijk mijn selectie geworden.

Revolutionary Road (2008)

Een en al drama deze film maar mij raakt Revolutionary Road elke keer weer. Vooral door de acteer skills en de chemie tussen hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. Kate was ten tijde van de opnames getrouwd met regisseur Sam Mendes.

met Leonardo DiCaprio

De film speelt in de jaren 50 en is gebaseerd op het roman van Richard Yates (uit 1961). De familie Wheelers die aan Revolutionary Road woont lijkt de perfecte familie te zijn. Moeder April (Winslet), vader Frank (DiCaprio) en twee schattige kids hebben alles wat hun hartje begeert. Of lijkt het maar zo? En wat gebeurt er als de doelen en de dromen van de ouders uit elkaar beginnen te groeien? En in welke van de twee herken jij jezelf, als kijker?

Wat ik erg mooi vind van deze film is dat het thema dat bij een Amerikaanse buitenwijk in de jaren 50 lijkt te horen, net zo hard in de huidige tijd en in welk land dan ook van toepassing is. Houd wel de tissues bij de hand!

The Dressmaker (2015)

Ok, daar is ie dan, the Dressmaker. Ik vind het een goede film ondanks dat het ergens best vaag is maar het is absoluut een boeiende film. Bovendien is het anders dan anders en daar houd ik altijd van. Plus de styling, jongens, de styling. To die for!

Myrtle Dunnage (Winslet) groeide op in een conservatief dorpje ergens in de middle of nowhere in Australië. Haar jeugd daar was allesbehalve gelukkig en ze vertrok dan ook zo gauw ze kon. Inmiddels is ze een succesvolle kledingontwerpster en beslist ze terug te keren naar het dorpje om een en ander te kunnen afwikkelen.

kate winslet dressmaker

De pluspunten: de kleding, de styling, Liam Hemsworth, de eigenaardige karakters en de mooie omgeving. De film is een comedy, nee…een drama…nee, een zwarte comedy. Ik weet niet wat deze film is, eerlijk gezegd. Kijk hem en vertel me in de comments wat dit moet voorstellen haha.

The Dressmaker is gebaseerd op het boek uit 2000 van Rosalie Ham. De regie staat op naam van de Australische Jocelyn Moorhouse. Nu niet allemaal in koor roepen dat ik bevooroordeeld of seksistisch ben of iets dergelijks maar werkelijk, je voelt absoluut de hand van een vrouw. Een man had dit gewoon niet zo goed gekund. Zo, ik heb het gezegd.

Heavenly Creatures (1994)

Dit is een hele sterke heftige film en Kate’s eerste echte grote rol. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal – een hele nare en bizarre moord uit 1954. Ik vind het echt knap als je op zo’n jonge leeftijd en met relatief weinig ervaring zo’n moeilijke rol zo overtuigend kunt vertolken. Chapeau!

Winslet speelt Juliet Hulme in Heavenly Creatures, het vriendinnetje (en medeplichtige) van het meisje dat de moord pleegt. Een hele goede film maar niet voor tere zieltjes.

Kate Winslet 1994

Titanic (1997)

Haar rol in Heavenly Creatures viel op en ze kreeg dan ook grotere rollen na deze film, onder andere in Sense and Sensibility naast grote acteurs zoals Hugh Grant en Emma Thompson. In 1997 werd Kate Winslet in één klap wereldberoemd door haar rol als Rose DeWitt Bukater in Titanic. De rest is geschiedenis 😉

films met kate winslet

James Cameron’s Titanic gaat over de twee geliefden Rose DeWitt Bukater en Jack Dawson, die elkaar ontmoeten tijdens de overtocht van de RMS Titanic in 1912. We weten natuurlijk allemaal hoe die overtocht is afgelopen. Het is één van de meest romantische films uit de filmgeschiedenis.

The Reader (2008)

The Reader is gebaseerd op het boek uit 1995 van Duitse schrijver Bernhard Schlink. Kate won de Oscar voor beste actrice voor haar rol als Hanna Schmitz.

The Reader speelt zich eind jaren 50 in Duitsland af. De 35-jarige Hanna krijgt een geheime liefdesrelatie met de vijftienjarige Michael Berg. Ze vertelt niet veel over zichzelf en vraagt hem geregeld om voor te lezen uit de boeken die hij mee heeft naar/uit school. Op een gegeven moment komt er een einde aan hun relatie wanneer Hanna verhuist zonder dit aan Michael te vertellen.

the reader

Pas acht jaar later ziet hij haar weer, in een hele andere setting, en komt hij op die manier meer te weten over haar en over haar duistere verleden. Hanna blijkt een nazi bewaakster te zijn geweest in een concentratiekamp. Dan krijgt de film een hele andere wending. Een interessante film, traag bij tijden maar ook erg heftig.

Als toegift nog een paar absoluut Kate Winslet must-sees: Holy Smoke, Little Children, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Carnage. Wat zijn jouw favoriete films met Kate Winslet?

15 gedachten over “Vijf films met Kate Winslet

  1. Ik ben dol op Kate! Haar films vind ik fantastisch, hier geen netflix dus deze series moet ik missen maar wat leuk dat ze weer met Leonardo samen speelt. In Titanic vond ik ze super samen.

  2. Kate Winslet is één van mijn favoriete actrices, een prachtvrouw. Wat was The dressmaker zalig om naar te kijken zeg. Bedankt voor dit lijstje want Revolutionary Road en The Reader had ik nog niet gezien. Daar maak ik dringend even werk van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »