Ga naar de inhoud
Home » The Crown over koningin Elizabeth II op Netflix

The Crown over koningin Elizabeth II op Netflix

crown netflix

Ik heb niet zo heel veel met het Britse Koningshuis. Nou ja, met uitzondering van de garderobe van Kate en de nieuwste vriendin van Harry. Dat vind ik dan stiekem wel weer leuk 🙂 Toch ging ik uit nieuwsgierigheid naar de eerste aflevering van The Crown  kijken. Nu, een paar dagen later, heb ik het eerste seizoen uit. Vond ik het toch boeiender dan ik dacht!

The crown netflix
Edward VIII en Wallis Simpson, in real life en in The Crown

waar gaat het over?

In het eerste seizoen zien we de eerste jaren van Elizabeth II als koningin. Middels flashbacks begrijpen wij ook het een en ander over haar kinderjaren, over haar familie in het algemeen en over haar vader en haar oom in het bijzonder. Elizabeth’s vader, George VI, is namelijk alleen koning geworden omdat zijn oudere broer Eduard VIII afstand deed van de troon om met de vrouw te trouwen waar jij van hield, Wallis Simpson. George VI was eigenlijk ook niet echt koningsmateriaal, hij was verlegen en stotterde maar hij leerde ermee omgaan. Toch heeft zijn vrouw, de moeder van Elizabeth dus, het Eduard altijd kwalijk genomen dat hij voor Wallis had gekozen. Zij vond dat hij daardoor zowel haar man als uiteindelijk ook haar dochter Elizabeth in een rol heeft geduwd waar ze niet op zaten te wachten.

the crown netflix

Wanneer George VI overlijdt aan de gevolgen van kanker wordt Elizabeth II koningin. Ze is dan 25 jaar oud. Sinds 2015 is Elizabeth II de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Zij is nooit op me overgekomen als een hele sympathieke dame. Haar karakter in The Crown strookt behoorlijk met het beeld dat ik van de Engelse koningin heb. Haar zusje Margaret vind ik daarentegen heel leuk in The Crown maar ik moet zeggen dat ik weinig tot niets over haar wist. Het was in ieder geval een pittige dame en ze heeft geen gelukkig leven gehad. Ze stierf in 2002.

Margaret

Het idee is dat The Crown ongeveer 7 seizoenen zal duren maar dat valt altijd te bezien. Elk seizoen zou dan over tien jaar van de regeerperiode van Elizabeth II gaan.

De acteurs van the Crown

Elizabeth en Margaret worden gespeeld door Engelse actrices, Elizabeth door de, wat mij betreft weinig charismatische, actrice, Claire Foy en Margaret door Vanessa Kirby.

crown netflix

Heel indrukwekkend vind ik de acteurs die de rollen spelen van Churchill en van Eduard. Churchill wordt gespeeld door John Lithgow, niet de eerste de beste acteur natuurlijk. Ik houd niet van Churchill. Dat ‘niet zo erg mogen’ van die man begon ergens tijdens de geschiedenislessen op de middelbare school en werd versterkt tijdens mijn studie politicologie. Voor mij is Churchill een nare man die nare beslissingen heeft genomen. Toch had ik tijdens het kijken naar The Crown soms bijna medelijden met hem als persoon, ik vond hem bijna zielig. Hoe dan ook, echt een boeiend personage met meerdere gezichten en voortreffelijk neergezet door Lithgow.

Eduard wordt gespeeld door Alex Jennings, een Britse acteur, die ook in The Queen heeft gespeeld. Daar speelt hij Prins Charles. Jennings heeft net als Lithgow enorm veel ervaring en dat is te merken. Het is een nare, valse man maar ook een gekwetste en gebroken man. Interessant en complexe man in ieder geval 🙂

queen elizabeth
De echte hoofdrolspelers

Verder hebben we aan grotere rollen ook nog Matt Smith die de echtgenoot van Elizabeth speelt. Tot nu toe vind ik hem totaal niet sympathiek en ook qua acteerwerk vind ik het niet echt om over naar huis te schrijven. Een wat kleinere rol maar echt een top staaltje acteerwerk is Pip Torrens als Tommy Lascelles.

Netflix
Tommy Lascelles

De serie is geschreven door Peter Morgan. Hij heeft eerder al The Queen geschreven en later ook het toneelstuk The Audience. In The Queen van Stephen Frears speelt Helen Mirren Elizabeth II. Een goede film over een latere periode in Elizabeth’s leven.

Mijn mening

Er doen verhalen de ronde dat The Crown 100 miljoen pond heeft gekost en daarmee dus de duurste televisie serie ooit gemaakt is. Ik weet niet of dat klopt maar het is wel een mooie serie om te zien, mooie decors en styling.

De serie is in die zin niet spannend omdat je natuurlijk van tevoren al weet wat er gaat gebeuren (of een huwelijk door zal gaan, of er iemand dood zal gaan) aangezien het gebaseerd is op een echt verhaal maar toch is het boeiend. Je krijgt een kijkje in de koninklijke keuken: de verhalen, de gevoelens, de intriges. Het is een beetje een soap maar dan wel eentje van goede kwaliteit.

 

 

7 reacties op “The Crown over koningin Elizabeth II op Netflix”

  1. Ik heb er al goede dingen over gehoord en ga deze absoluut eens kijken. Churchill vind ik wel boeiender sinds ik zijn landgoed heb bezocht, net buiten Londen. Dan leer je de man wel van een andere kant kennen. Ook als een vader die een dochter op zeer jonge leeftijd heeft verloren, bijvoorbeeld.

  2. Het lijkt me een mooie serie. Ik heb meer met het Engelse koningshuis dan het Nederlandse, maar dat komt vooral door Prince Philip. Het is een beetje een eigenaardige man, die me wel heel vriendelijk lijkt. Hij is een beetje de oom die op verjaardagen de gekke grapjes maakt en soms ook een beetje ongepast is. Queen Elizabeth lijkt me ook niet onaardig.

    1. Haha wat een leuke beschrijving ‘de oom die op verjaardagen de gekke grapjes maakt’ 🙂 In de serie is hij een beetje zielig, wordt hij erg ondergesneeuwd doordat zijn vrouw koningin wordt. En inderdaad soms ook een beetje ongepast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »