No Time to Die | Daniel Craig neemt afscheid van James Bond

james bond in bioscoop

Na meer dan 1,5 jaar uitstel door corona arriveert dan eindelijk de nieuwe, langverwachte James Bond film No Time To Die in de bioscoop. In deze 25ste Bond-film, zien we Daniel Craig voor de laatste keer de rol op zich nemen van geheim agent 007. De fans zullen teleurgesteld zijn dat hij vertrekt maar Craig sluit zijn Bond-carrière wel mooi af met No Time To Die. Wie het stokje overneemt is nog niet besloten.

Grootse actiescènes en sterke vrouwen

De film opent met een aantal prachtige opnames en mooi opgezette actiescènes waarbij de kijker goed wordt meegenomen in de actie. Inmiddels is het bij een Bond-film vanzelfsprekend dat er sprake is van goede actiescènes maar toch mag dit niet onvermeld blijven. No Time to Die is spectaculair, herkenbaar en bij tijden zelfs ontroerend.

Ook nieuwkomers als Lashana Lynch en Ana De Armas komen goed tot hun recht in de actiescènes. De dames zijn in No Time To Die geen trofeeën meer maar op zichzelf staande badass personages. Lashana Lynch speelt een andere MI6 agent. Dit levert leuke scènes op waarin zij en Bond elkaars rivalen zijn.

Lashana Lynch en Daniel Craig
Nomi (Lashana Lynch) and James Bond (Daniel Craig)

Schurk met virus

In de film wordt het leven van de inmiddels gepensioneerde James Bond abrupt onderbroken wanneer zijn oude vriend en CIA-agent Felix Leiter hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te helpen bevrijden. Deze missie blijkt verraderlijker dan gedacht en brengt Bond op het spoor van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie en een virus onder de mensheid wil verspreiden. (N.B. de film was af vóór het begin van de pandemie dus zie het als goed getimed toeval).

De film combineert elementen uit oudere films met elementen uit de nieuwere films. Zo zijn er een aantal aspecten die best ‘campy’ over kunnen komen. Echter past dit wel bij de stijl van de oudere Bond-films, waar deze film regelmatig op lijkt terug te blikken. Vooral de slechterik gespeeld door Rami Malek kan soms wat over-the-top overkomen. Zijn performance werkt echter wel, ondanks dat het plan van zijn karakter soms wat onduidelijk is en de nodige motieven ontbreekt.

Waardig einde voor Daniel Craig

Er zijn een aantal scènes opgenomen met IMAX-camera’s en met name de openingsscène voegde veel toe in dat formaat dus als je de mogelijkheid hebt om No Time to Die in IMAX te zien, dan zou ik het wel aanraden. De film is wel aan de lange kant.

De speelduur van 2 uur en 43 minuten voel je wel. Vooral omdat er een lang gedeelte gespendeerd wordt aan het uitleggen van de uitgebreide technologie waarmee de slechteriken hun doeleinden willen bereiken. Maar wanneer de film na enige tijd aan zijn eind komt voelt dit wel als een waardig einde. De filmmakers maken gedurfde keuzes en breiden een mooi einde aan de Bond-serie met Daniel Craig.

James Bond zoals het hoort

Al met al is de beste manier om de film samen te vatten: het is een Bond-film. De kijker krijgt precies wat verwacht wordt bij een Bond-film. En dat omvat de gave actie scènes, geweldige filmlocaties (o.a Faeröer eilanden Noorwegen. Schotland, Italië inclusief het fotogenieke Matera), mooie auto’s en innovatieve gadgets, maar ook een over-the-top bad guy en veel terugkerende plotpunten.

Teleurgesteld zullen de fans na 1,5 jaar wachten dus niet zijn, want de film zorgt wel voor een zeer bevredigende afsluiting. No Time To Die is vanaf vandaag in de bioscoop te zien.

** Review door Colin Coert voor Srsck **

10 gedachten over “No Time to Die | Daniel Craig neemt afscheid van James Bond

  1. Ik kijk echt uit naar deze film! Heb alle Bond films gezien. Vorig jaar zou ik naar het London Film Museum gaan om de tentoonstelling over Bond auto’s te bezoeken. Helaas door corona niet door gegaan en nu is de tentoonstelling er niet meer

  2. Deze film wil ik graag nog zien. De review belooft in ieder geval veel goeds. Kom maar op met die laatste James Bond met Daniel Craig!

  3. Ja, wij zijn echte Bond fans, dus we willen deze film zeker binnenkort in de bioscoop gaan bekijken. Persoonlijk vind ik Daniel Craig de beste Bond, dus ik ben heel benieuwd hoe zijn opvolger het zal gaan doen en wie dit zal zijn natuurlijk.

  4. “De fans zullen gerustgesteld zijn dat hij vertrekt”? Lees ik het nu goed dat Daniel niet helemaal goed is gevallen als Bond? Ik vind hem eigenlijk een waardige opvolger. Voor mij is Sean Connery the one and only. Roger Moore heeft eerlijk gezegd nooit mijn voorkeur gehad. Destijds vond ik Pierce Brosnan mooi, maar ja, James Bond? Ik heb zo een aantal personen in gedachten die het in mijn beleving heel goed zouden doen, maar ik heb spontaan een black-out. Zucht. Ik kom er nog eens op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »