Ga naar de inhoud
Home » Britney vs Spears

Britney vs Spears

Britney vs Spears documentaire

Vandaag gaat de curatelezaak tussen Britney Spears en haar vader weer verder. Hoe zit het allemaal? Hoe begon het? Welke personen hebben een rol gespeeld in de zaak? De nieuwe Netflix documentaire Britney vs Spears is weinig verrassend maar het zit goed in elkaar en biedt een helder overzicht van de situatie. Het is wel een beetje sensatiejournalistiek maar de docu van zo’n 1,5 uur is het resultaat van gedegen jarenlang onderzoek (al zou de insteek van de docu in eerste instantie anders zijn) van een documentairemaakster en een ervaren journaliste. De twee dames hebben het onderste uit de kan proberen te halen. Papa Spears komt niet goed uit de verf in Britney vs Spears maar met hem nog vele anderen.

Kinderjaren Britney

Ik weet nog goed dat Britney Spears een wereldster werd in de jaren 90. Het was mijn muziek niet dus ik was er niet echt mee bezig maar eerlijk is eerlijk, ze was een professionele entertainer en had een werkethiek waar menig artiest van dubbel haar leeftijd een puntje aan kan zuigen.

We moeten niet vergeten dat de tieneridool zelf enorm jong was toen ze haar carrière startte. Britney Jean Spears werd geboren op 2 december 1981 in McComb (Mississippi). Ze heeft een oudere broer, Bryan en een jonger zusje, Jamie Lynn. Al heel jong zat ze op dansen en zingen en op 9-jarige leeftijd deed ze auditie voor The Mickey Mouse Club. Ze werd niet aangenomen (want te jong) maar twee jaar later werd ze alsnog toegelaten. We kennen denk ik allemaal de foto’s wel uit die tijd met Britney, Ryan Gosling, Justin Timberlake en Christina Aguilera. De show werd geannuleerd maar de vier jonge entertainers werden later alle vier bekende sterren.

Baby One More Time

Het debuutalbum van Britney ..Baby One More Time kwam in 1999. Het was een wereldwijd succes. Sterker nog, het werd het bestverkochte debuutalbum van een vrouwelijke artiest in de geschiedenis. Leuk weetje: haar eerste concerttournee ooit was als openingsact van *NSYNC. Een jaar later kwam haar tweede album al uit: Oops!… I Did It Again. De rest is geschiedenis.

Britney Spears was America’s Sweetheart. Jong, innemend, energiek. Ze had een ontwapende glimlach. Kortom, het leven lachte haar toe. En toen niet meer.

Kevin Federline en de voogdij

In 2002 scheiden haar ouders. Na een relatie met Justin Timberlake (1998-2002) en een 55-uur durende huwelijk met jeugdvriend Jason Allen Alexander, krijgt de zangeres een relatie met achtergronddanser Kevin Federline. Ze trouwen op 18 september 2004 en binnen twee jaar krijgen ze twee zoons. Op 14 september 2005 Sean Preston en op 12 september 2006 Jayden James. Hetzelfde jaar vraagt Spears een scheiding aan.

Begin 2007 overlijdt Britney’s tante aan kanker. De relatie tussen de twee was heel hecht dus dat is iets belangrijks in Britney’s leven. Er wordt weleens gezegd dat haar stunt met haar geschoren hoofd later dat jaar een ode aan haar tante was maar dat is nooit bevestigd. Het gaat gewoon niet goed met haar – zoals we allemaal weleens mindere periodes hebben, als je het mij vraagt. Te midden van alle chaos, verdriet en controversie komt wel één van haar betere albums uit, Blackout.

Terug naar Kevin: de scheiding wordt in juli 2007 uitgesproken en de voogdij is geregeld. Niks aan het handje. Of toch wel, want op 1 oktober raakt ze de voogdij over de jongens kwijt.

Britney Spears
Sam Lavi, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Tijdelijke en definitieve curatele

Nu begint het heel erg mis te gaan. Britney zit in een zware periode van haar leven met het mislukken van haar huwelijk, de voogdijproblemen, het overlijden van haar tante. (Dit alles altijd achtervolgd door een horde aan paparazzi) Het gaat steeds slechter met haar, ze komt zenuwachtig en depressief over. Op 3 januari 2008 barst de bom.

Op het moment dat Britney haar zoons aan de bodyguard van Kevin F. moet overdragen – volgens de omgangsregeling – sluit ze zich op met de jongens in de badkamer en weigert de zangeres ze terug te geven. Ze wordt door de politie uit de badkamer gehaald en naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onder invloed van drugs blijkt te zijn. Hierop wordt de omgangsregeling met haar zoontjes geschorst.

Aan het einde van de maand wordt ze onvrijwillig opgenomen in het Ronald Reagan UCLA Medical Center en tijdelijk onder curatele van haar vader Jamie geplaatst. Advocaat Andrew Wallet wordt co-curator. In Britney vs Spears wordt heel duidelijk uitgelegd wat een curatele precies is en hoever deze kan gaan. Behoorlijk schokkend, er worden beslissingen genomen over geld, gezondheid en leefomstandigheden tot aan welke medicijnen iemand krijgt en wie iemand mag zien of spreken toe. Eigenlijk heb je gewoon totaal geen vrije wil meer.

Tot overmaat van ramp wordt de tijdelijke curatele in 2009, op verzoek van papa Spears, omgezet in een definitieve curatele. Deze gaat gepaard met nog veel meer macht over zijn dochter en haar bezittingen.

Adnan en Sam Lufti

In Britney vs Spears komen ex-vriend Adnan Ghalib en ex-manager Sam Lutfi aan het woord. Vooral Adnan krijgt de ruimte om uitgebreid zijn kant van het verhaal te vertellen. In januari 2009 won Spears (maar ja, dat is dus eigenlijk haar vader want onder curatele) een rechtszaak voor een straatverbod voor zowel Lufti als Adnan Ghalib als de advocaat Jon Eardley. Het drietal zou hebben samengespannen om controle te krijgen over Spears en haar bezittingen. Hun eigen verhaal is, zoals je je wel kunt voorstellen, helemaal anders. Zij beweren dat ze Britney onder de curatele probeerden uit te halen en dat ze haar wilden beschermen tegen haar vader.

Wat wel opvalt, los van het feit of Lufti en Ghalib haar wilden helpen of juist van haar gebruik wilden maken, is dat Britney door de jaren heen constant op zoek is naar steun en naar bescherming, soms ook van volstrekte vreemden zoals Adnan. Adnan was een paparazzo toen ze hem ontmoette. Lufit kende ze ook nog maar net toen ze hem op hulp vroeg. Het valt op dat ze zich eigenlijk constant eenzaam voelt.

Wie is wie

Eén van de belangrijke ‘spelers’ tijdens al die curatele jaren is Larry Rudolph. Hij was vanaf 1997 Britney’s manager. Ze ontsloeg hem in 2007 maar Papa Spiers nam hem weer aan dus hij bleef haar manager tot dit jaar. Inmiddels heeft hij afgelopen zomer zelf aangegeven te stoppen als haar manager. Iets met ratten en een zinkend schip.

Verder hebben we Jodi Montgomery, Britney’s zorgmanager en co-curator. Mathew Rosengart is de advocaat die het stokje overnam toen advocaat Samuel Ingham na dertien jaar (en heel wat miljoenen in zijn zak) stopte. In de docu komt duidelijk naar voren dat Britney Ingham niet als haar advocaat wilde maar niet zelf, ondanks herhaalde verzoeken, een advocaat mocht kiezen. Tot afgelopen zomer dus en haar nieuwe advocaat werd Rosengart.

Oh ja en we hebben Sam Asghari, dat is Britney’s 27-jarige vriendje (en sinds begin deze maand tevens verloofde). Papa Spears heeft op 6 september een document ingediend waarin hij zegt dat het curatorschap beëindigd moet worden, maar wel met allerlei voorwaarden en aantekeningen. Daar zal vandaag onder meer naar gekeken worden. Nou ja, veel mensen, veel leugens, veel manipulaties, veel geld…Het is één groot wespennest.

Britney vs Spears is een uitgebreide documentaire waarbij veel betrokken mensen aan het woord komen, van Adnan Ghalib tot aan de advocaat van Kevin Federline. De archiefbeelden, interviews en documenten geven een goede inkijk in de stappen die geleid hebben tot ‘het gevangenschap’ van de Princess of Pop.

Laten we nu vooral duimen dat Britney haar leven na dertien jaar terugkrijgt. Het heeft, lijkt mij, lang genoeg geduurd.

De documentaire Britney vs Spears is sinds gisteren te zien op Netflix.

Update: Papa Spears is na 13 jaar verwijderd als Britney’s curator en vervangen door de tijdelijk aangestelde bewindvoerder John Zabel. Op 12 november gaat de zaak verder. Dan wordt besloten of de curatele compleet gestopt wordt of niet.

9 reacties op “Britney vs Spears”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »