Overnachten in eigen tuin: van yurt tot boomhut
Het is lente, hallelujah! Ik ben graag buiten, dat weet je. De minuut dat de zon een beetje schijnt vind je me op mijn balkon, een terras of het strand. Maar echt buiten slapen doe ik eigenlijk alleen op vakantie, als we kamperen. Best zonde bedacht ik, je bent tenslotte minder vaak op vakantie dan dat je thuis bent. Met een yurt, boomhut of pipowagen tover je je eigen tuin om in een avontuurlijke camping en kun je veel vaker van je buitenruimte genieten. Bovendien is het een leuke ‘logeerkamer’ als er vrienden een weekendje komen slapen bijvoorbeeld. En wat dacht je van een uurtje rustig chillen in je tent ver van de drukte van je eigen huishouden? Prima als werkruimte of atelier zeg maar. Best relaxed kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Natuurlijk is het in eerste instantie belangrijk om je prettig te voelen in je tuin en daarna pas te focussen op de alternatieve logeerplek. Er zijn heel wat elementen die je tuin kunnen upgraden en die je tuin-logeerplek nog aantrekkelijker kunnen maken. In de zomer is het bijvoorbeeld erg fijn om schaduwrijke overkappingen te hebben, terwijl een hottub of vuurschaal juist weer fijne toevoegingen zijn in de herfst en winter. En wat dacht je van een chille hangmat en een klamboe rondom je zitplek in de zomer? Het beschermt je tegen de muggen én geeft je tuin meteen vakantievibes. En als je tuin eenmaal heerlijk toeven is, dan kun je kijken naar mogelijke logeerplekjes.
Logeeropties
- Op één met stip: de Mongoolse yurt. Ik heb een yurt altijd tot de verbeelding vinden spreken. Bovendien is het een ruimte en comfortabele ruimte, die ook prima te gebruiken is als het wat frisser is. Sommige yurten hebben een te openen dakdeel. Hoe romantisch is het om vanuit je bed sterren te kijken? Je kunt een yurt kopen die vrij eenvoudig is maar er zijn ook superluxe yurten. Het zijn eigenlijk gewoon kleine huisjes, maar dan leuker. Het is overigens niet je meest goedkope optie, maar ze zijn heel duurzaam.
- De nostalgische optie: de pipowagen. Je kunt best goedkoop tweedehands pipowagens scoren op sites zoals Marktplaats en de wagen dan helemaal naar je smaak verven en inrichten. De ouders van een vriend van me hadden een pipowagen in de tuin die als logeerkamer diende. Ik heb daar vaak geslapen. Het was enorm gezellig, Ze woonden op het platteland dus ik werd wakker met uitzicht op koeien, als dat geen vakantiegevoel is 🙂
- De multifunctionele optie: de tuinkas. Hoe gezellig is het om temidden van je zelfbebouwde groenten en fruit te logeren. Door al het glas heb je lekker veel uitzicht.
- De DIY optie: een boomhut. Dit is een leuk project om als gezin aan te pakken. Hoe tof is het om als kind met je ouders samen een boomhut te bouwen. Dit is natuurlijk niet zo uitgebreid als een yurt of pipowagen. Een eenvoudige boomhut is in principe vooral geschikt om te spelen. Als je er echt in wilt slapen of langere periodes wilt zitten om te werken bijvoorbeeld, dan is het een wat ingewikkeldere klus. Er zijn ook speciale bedrijven die boomhutten maken.
- De luxe optie: de tiny house. Dit is gewoon een huis in je tuin. Daar hangt een prijskaartje aan, maar dan heb je wel echt een…huis in je tuin. Meer kan ik er niet van maken. Dit lijkt mij een toffe optie als je bijvoorbeeld een studerend kind in huis hebt die net als veel studenten op het moment geen woning kan vinden. Volop privacy en van alle gemakken voorzien (maar wel bij papa en mama in de tuin ;))
- De design optie: De glazen koepel. Oh la la! Ik kende de glazen koepels van hotels en restauranten maar je kunt dus ook gewoon in je eigen tuin een glazen koepel laten plaatse. Dit is overnachten onder de sterren 2.0!!
Waar moet je op letten?
Als je zelf aan de slag gaat in de tuin, dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden:
- welke materialen gebruik je, gelet op prijs, duurzaamheid en bouwmogelijkheden
- Probeer een stijl te kiezen die past bij de natuurlijke omgeving/je tuin. Ga je voor bohemian chic, glamping of Scandinavisch minimalisme.
- let op bij het kiezen van de locatie waar de zon staat, van hoe laat tot hoe laat en of je ook schaduw hebt
- let ook op de privacy bij het kiezen van de locatie, heb je bijvoorbeeld inkijk vanaf de buren?
Maak het gezellig
Waar je ook voor kiest, hoe eenvoudig of luxe ook, of je voor een knusse tipi gaat of een luxe tiny house, maak er je eigen persoonlijke plek van. Kies voor leuke decoratie (dromenvangers, gedroogde lavendel, vintage items) en sfeerverlichting (op zonne-energie bijvoorbeeld). Er zijn genoeg zaken waar je goede tuinverlichting kunt vinden, zoals ForaVida. Je kunt zelfs een heel energiezuinig lichtplan laten samenstellen. Om de ruimte huiselijk en warm te maken, kun je vloerkleden neerleggen, evenals kussens en plaids. Met de juiste styling zorg je voor een sfeervolle gezellige buitenruimte.
Wil je er langdurig gebruik van maken, denk dan aan mogelijkheden om te koken, een toilet en mogelijke warmtebronnen wanneer het toch koud is. Denk ook aan een paadje vanuit het ‘hoofdhuis’ naar de logeerplek. Wellicht met fakkels langs het pad? Om er een dosis magie aan toe te voegen!
Te ingewikkeld, maar toch op zoek naar het vakantiegevoel? Zet eens je kampeertent op in de tuin, opblaasmatrasjes erin, marshmallows in de aanslag en klaar is Kees. Zo simpel kan het ook gewoon zijn. Met een beetje creativiteit wordt je tuin de perfecte vakantiebestemming of, waarom ook niet, serene retreat.


Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.